Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 10 Νοεμβρίου 2024
Περιβάλλον Χλωρίδα / Βλάστηση Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Καβάλας Δήμος Φιλίππων

Στις καλλιεργούμενες εκτάσεις του κάμπου και στις συνοριακές ζώνες, που σχηματίζονται ανάμεσα στους αγρούς και τους αγροτικούς δρόμους διατηρείται μια ποικιλία από αγριολούλουδα και βότανα κοινά στους κάμπους της βόρειας Ελλάδας.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Η παρόχθια βλάστηση στα φράγματα και τα κανάλια είναι ιδιαίτερα πυκνή και πλούσια και περιλαμβάνει εκτός από υδρόβια φυτά (όπως το Ceratophyllum) και ποικίλα υδροχαρή δέντρα και θάμνους.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Στα μεγαλύτερα υψόμετρα της περιοχής και σε ηλιόλουστες ξερικές τοποθεσίες, ανάμεσα σε αρωματικά φυτά και βότανα, παρατηρούνται και ψυχανθή όπως τα Oxytropis.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Στα σταροχώραφα της ορεινής περιοχής οι κενταύριες με τα έντονα μπλε χρώματα φυτρώνουν σαν ζιζάνια μαζί με τους αγριόβικους και τις περικοκλάδες.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Στις ημιορεινές περιοχές ανάμεσα στα αειθαλή πουρνάρια και κέδρα την άνοιξη οι φράξοι και τα πλατάνια ξεχωρίζουν μέσα στις δύσβατες υγρές ρεματιές. Περιοχή οικισμού Κορυφών.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Στις βαθιές υγρές ρεματιές τα πλατάνια (Platanus orientalis) ξεχωρίζουν καθώς ακολουθούν σαν ποτάμι την πορεία των νερών από ψηλά έως τον κάμπο. Γύρω κυριαρχεί η μακία ξηροφυτική βλάστηση. Περιοχή Παλιάς Καβάλας.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Οικονομία
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αβδήρων
Δήμος Αιγείρου
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Βύσσας
Δήμος Διδυμοτείχου
Δήμος Ελευθερών
Δήμος Θάσου
Δήμος Ιάσμου
Δήμος Κάτω Νευροκοπίου
Δήμος Κεραμωτής
Δήμος Μαρωνείας
Δήμος Μεταξάδων
Δήμος Μύκης
Δήμος Νέου Σιδηροχωρίου
Δήμος Ορεινού
Δήμος Παγγαίου
Δήμος Παρανεστίου
Δήμος Πιερέων
Δήμος Προσοτσάνης
Δήμος Σαμοθράκης
Δήμος Σουφλίου
Δήμος Σταυρούπολης
Δήμος Σώστου
Δήμος Τοπείρου
Δήμος Τυχερού
Δήμος Φερών
Δήμος Φιλίππων
Δήμος Χρυσούπολης
Κοινότητα Θερμών
Κοινότητα Οργάνης
Κοινότητα Σιδηρονέρου
Χλωρίδα / Βλάστηση: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

01-06-2007
Φίλιπποι – Παλιά Καβάλα – Όρος Λίμνια: ΧΛΩΡΙΔΑ

Πάντσογλου Χρήστος
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ./Κ.Ε.Τ.Ε.Π.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Η ορεινή περιοχή από τα 600 – 950 μέτρα περίπου και ανάμεσα στους οικισμούς Βουνοχώρι, Λιμνιά και Λυκόστομο, χαρακτηρίζεται από πυκνά δάση φυλλοβόλων δέντρων καθώς και εκτεταμένων χορτολίβαδων και εγκαταλειμμένων αγρών με τυπική χλωρίδα αυτών των υψομέτρων. Συναντώνται εκτός των άλλων δασικών δέντρων και θάμνων (διάφορα είδη δρυός (Quercus), σφενδάμια (Acer), οξιά (Fagus sylvatica), άρκευθος (Juniperus oxycedrus), φράξοι (Fraxinus), κρανιά (Cornus mas)), και καρποφόρα ιδιαίτερα κοντά στους οικισμούς όπως Καστανιά (Castanea sativa), Κερασιά (Prunus avium), Καρυδιά (Castanea sativa), φουντουκιά (Corylus avellana) αλλά και η φλαμουριά (Tilia).
Σε χαμηλότερα υψόμετρα και κάτω από το Βουνοχώρι έως και τον οικισμό του Ζυγού και των Φιλίππων παρατηρείται μακία βλάστηση, κατά περιοχές ιδιαίτερα πυκνή, με κυρίαρχο είδος το πουρνάρι (Quercus). Ειδικά γύρω από την περιοχή του οικισμού του Ζυγού παρατηρούνται εκτεταμένες αναδασώσεις με κωνοφόρα. Στις υγρές ρεματιές και τοποθεσίες, κύρια από την ανατολική πλευρά στην περιοχή της Παλιάς Καβάλας, κυριαρχούν τα πλατάνια (Platanus orientalis).
Στον κάμπο και ειδικότερα στην αποξηραμένη περιοχή στα τενάγη, ανάμεσα στις καλλιέργειες και στα αρδευτικά κανάλια κυριαρχούν υδρόφιλα είδη όπως οι λεύκες (Populus), οι ιτιές (Salix), τα καλάμια ( και τα ψαθιά και στις συνοριακές ζώνες μεταξύ των καλλιεργούμενων εδαφών τυπικά είδη όπως η παπαρούνα (Papaver), η μολόχα (Lavatera), το αγριοκρέμμυδο (Allium) κ.α. Στις μεγάλες υδάτινες επιφάνειες των τεχνητών φραγμάτων με μικρό βάθος, συναντώνται νούφαρα (Nymphea αlba)
Συνολικά δεν υπάρχουν συστηματικές καταγραφές και πληροφορίες για την περιοχή