Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 28 Μαρτίου 2024
Πολιτισμός Πηγές Οπτικοακουστικά ντοκουμέντα Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Ξάνθης

Ήχοι - Βίντεο
video 3
(Μέγεθος: 5622 kb) 
video 1
(Μέγεθος: 5622 kb) 
video 2
(Μέγεθος: 5622 kb) 

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Βιβλία
Χειρόγραφα
Οπτικοακουστικά ντοκουμέντα
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Νομός Ξάνθης
Οπτικοακουστικά ντοκουμέντα: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

28/11/2007
Αφιέρωμα στο έργο του Στ. Ιωαννίδη και Σεραμέτη

Μουσόπουλος Θ., Κασαπίδης Δ., Ανδρέου Γ.

© Αρχείο: Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Αφιέρωμα στο λογοτεχνικό έργο του Στέφανου Ιωαννίδη και της Βέικου Σεραμέτη (διαλέξεις και ανάγνωση ποιημάτων τους).
Στην εκδήλωση συμμετέχουν με διαλέξεις, ανάγνωση ποιημάτων και παρουσιάσεις οι: Θ. Μουσόπουλος, φιλόλογος-συγγραφέας, «Η μεταπολεμική λογοτεχνική Ξάνθη», Δ. Κασαπίδης, ιστοριοδίφης, «Το έργο του Στέφανου Ιωαννίδη», Γ. Ανδρέου, ερευνήτρια, «Η Κατίνα Βέικου Σεραμέτη και το έργο της», Δ. Κατάκη, φιλόλογος, καθώς και μαθητές από το 1ο Ενιαίο Λύκειο Ξάνθης που βραβεύτηκαν για τις εργασίες τους σε μαθητικό διαγωνισμό που διοργανώθηκε με θέμα: «Το πνευματικό έργο της Ξανθιώτισσας λογοτέχνιδος Κατίνας Βέικου-Σεραμέτη». Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν επίσης, εκθέσεις βιβλίου, ζωγραφικών έργων, χειρογράφων, κειμένων του Στέφανου Ιωαννίδη, της Κατίνας Βέικου - Σεραμέτη και άλλων εκπροσώπων της λογοτεχνίας της Ξάνθης.

Μεταπολεμική Λογοτεχνία της Ξάνθης: Κατά τη δεύτερη πεντηκονταετία του 20ου αιώνα η περιοχή της Ξάνθης ευτύχησε ιδιαίτερα στο χώρο των Γραμμάτων και της Λογοτεχνίας.
Δύο είναι οι κύριοι εκπρόσωποι της λογοτεχνικής άνθισης : Κατίνα Βέικου - Σεραμέτη και Στέφανος Ιωαννίδης. Πεζογραφία, Ποίηση, Ιστοριογραφία, Λαογραφία, Θέατρο είναι οι χώροι συγγραφικής τους δράσης. Και ένα όργανο που στήριξε και πρόβαλε τη συγγραφική και γενικότερη πολιτιστική παραγωγή, το περιοδικό « Θρακικά Χρονικά ».
Εκτός από τον Ιωαννίδη και τη Σεραμέτη δραστηριοποιούνται και άλλοι πολλοί, όπως Ευάγγελος Λάμπρου και Ιωσήφ Νικολαϊδης που έμειναν ως το θάνατό τους στην Ξάνθη, ενώ άλλοι και άλλες ζούνε στα μεγάλα αστικά κέντρα, κυρίως Αθήνα και Θεσσαλονίκη, γράφουν λογοτεχνικά κείμενα, χωρίς να χάσουν τους δεσμούς με την πατρίδα.