Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 28 Μαρτίου 2024
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Καμάρες στην Καβάλα
(Φωτογραφία: Νίκος Χατζηγεωργίου)
Ι. Μητρόπολη Ξάνθης
(Φωτογραφία: Νίκος Χατζηγεωργίου)
Αρχοντικό στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης
(Φωτογραφία: Νίκος Χατζηγεωργίου)
Παλιά Πόλη Ξάνθης
(Φωτογραφία: Νίκος Χατζηγεωργίου)
Ο Ι.Ν. του Αγ. Νικολάου στο Πόρτο Λάγος
(Φωτογραφία: Νίκος Χατζηγεωργίου)
Αρχαιολογικός Χώρος Φιλίππων
(Φωτογραφία: Νίκος Χατζηγεωργίου)
Ο Ναός Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας
(Φωτογραφία: Νίκος Χατζηγεωργίου)
Οι Αμμόλοφοι στη Ν. Πέραμο
(Φωτογραφία: Νίκος Χατζηγεωργίου)
Η Παλιά Πόλη της Καβάλας και οι Καμάρες
(Φωτογραφία: Νίκος Χατζηγεωργίου)
Η Παλιά Πόλη της Καβάλας
(Φωτογραφία: Νίκος Χατζηγεωργίου)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Οικονομία
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αβδήρων
Δήμος Αιγείρου
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Αρριανών
Δήμος Βιστωνίδος
Δήμος Βύσσας
Δήμος Διδυμοτείχου
Δήμος Δοξάτου
Δήμος Δράμας
Δήμος Ελευθερούπολης
Δήμος Ελευθερών
Δήμος Θάσου
Δήμος Ιάσμου
Δήμος Καβάλας
Δήμος Καλαμπακίου
Δήμος Κάτω Νευροκοπίου
Δήμος Κεραμωτής
Δήμος Κομοτηνής
Δήμος Κυπρίνου
Δήμος Μαρωνείας
Δήμος Μεταξάδων
Δήμος Μύκης
Δήμος Νέου Σιδηροχωρίου
Δήμος Νικηφόρου
Δήμος Ξάνθης
Δήμος Ορεινού
Δήμος Ορεστιάδας
Δήμος Ορφανού
Δήμος Ορφέα
Δήμος Παγγαίου
Δήμος Παρανεστίου
Δήμος Πιερέων
Δήμος Προσοτσάνης
Δήμος Σαμοθράκης
Δήμος Σαπών
Δήμος Σιταγρών
Δήμος Σουφλίου
Δήμος Σταυρούπολης
Δήμος Σώστου
Δήμος Τοπείρου
Δήμος Τραϊανούπολης
Δήμος Τριγώνου
Δήμος Τυχερού
Δήμος Φερών
Δήμος Φιλίππων
Δήμος Χρυσούπολης
Κοινότητα Αμαξάδων
Κοινότητα Θερμών
Κοινότητα Κέχρου
Κοινότητα Κοτύλης
Κοινότητα Οργάνης
Κοινότητα Σατρών
Κοινότητα Σελέρου
Κοινότητα Σιδηρονέρου
Νομός Δράμας
Νομός Έβρου
Νομός Καβάλας
Νομός Ξάνθης
Νομός Ροδόπης
Ορεινή Ξάνθη
Παλιά Πόλη
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Τουριστική Υποδομή

20/05/2009
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: Τουρισμός & Σύγχρονη ζωή

Στεφανία Χριστιάνου
Πηγή: ΙΕΛ
© ΙΕΛ
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Η περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Ελλάδας και περιλαμβάνει τους νομούς Καβάλας και Δράμας στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου στην περιοχή της Θράκης. Βόρεια συνορεύει με τη Βουλγαρία, ανατολικά με την Τουρκία, δυτικά με τον νομό Σερρών και νότια βρέχεται από το Θρακικό πέλαγος. Έχει συνολική έκταση 14.157 στρέμματα και καλύπτει το 10,7% της συνολικής έκτασης της χώρας. Ο πληθυσμός της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανέρχεται σε 561.838 κατοίκους σύμφωνα με την εκτίμηση της ΕΣΥΕ για το 1998 και καλύπτει το 5,3% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.
Η περιοχή συγκεντρώνει αξιόλογα μνημεία αρχαιολογικού, ιστορικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος καθώς και περιοχές φυσικού κάλλους (υδροβιότοποι διεθνούς σημασίας, δασικά συμπλέγματα, παραλίες, νησιά) που σε συνδυασμό με τοπικά έθιμα και θρησκευτικά μνημεία ελκύουν κάθε χρόνο σημαντικό αριθμό επισκεπτών. Η Περιφέρεια προσφέρεται για πολλά είδη τουριστικής δραστηριότητας όπως:


  • πολιτιστικό τουρισμό (αρχαιολογικά Μουσεία Δράμας, Φιλίππων, Καβάλας, Λιμένα Θάσου, Αβδήρων, Κομοτηνής, αρχαιολογικούς χώρους Φιλίππων, Αβδήρων, Μαρώνειας, Δοξιπάρας, Σαμοθράκης, οικισμός Αγίας Βαρβάρας Δράμας, περιοχή Ιμαρέτ Καβάλας, παραδοσιακός οικισμός Ξάνθης)


  • θρησκευτικό τουρισμό (μοναστήρι Εικοσιφοίνισσας Παγγαίου, Ιερά Μονή Αγίου Αποστόλου Σίλα, το Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, Μονές Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας, Παναγίας Καλαμούς, Ταξιαρχών και Άγιος Νικόλαος Πόρτο Λάγους, Βυζαντινό Παπίκιο Όρος, μέχρι την ακριτική Μονή της Δαδιάς και την Κοσμοσώτηρα)


  • συνεδριακό και εκθεσιακό τουρισμό(Συνεδριακό Κέντρο Λυδίας, Εκθεσιακό Κέντρο Ν. Καρβάλης, Εκθεσιακό Κέντρο Κομοτηνής, Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης, ενώ ξενοδοχεία σε κάθε πόλη διαθέτουν υποδομή για φιλοξενία εκδηλώσεων)


  • οικοτουρισμό (Δάση της Ελάτης, Φρακτού, ορεινή Ροδόπη, Δέλτα των ποταμών Νέστου και Έβρου, Πομακοχώρια, όμορφες ακτές που βρέχονται από το Θρακικό Πέλαγος, επιβλητικά βουνά και δάση, σπήλαια Μααρά και φαράγγια Πετρούσας στη Δράμα, λίμνες Βιστωνίδας, Μητρικού, Ισμαρίδας, ποτάμια, βιότοποι εξαιρετικής ομορφιάς και μοναδικά οικοσυστήματα με εντυπωσιακά τοπία)


  • θεραπευτικό - ιαματικό τουρισμό (Λασπόλουτρα Κρηνίδων, Ιαματικά Λουτρά Θερμών και Ποταμιάς Ξάνθης, Σαμοθράκης, Τραϊανούπολης)


  • αγροτουρισμό (τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί αξιόλογα αγροτουριστικά καταλύματα σε όλους τους νομούς).



Το κύριο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης περιλαμβάνει την Εγνατία οδό που καλύπτει τον άξονα Ηγουμενίτσα - Γέφυρα Κήπων Έβρου, τις εθνικές οδούς και το πυκνό επαρχιακό οδικό δίκτυο. Κάθετοι οδικοί άξονες συνδέουν την Περιφέρεια με τη Βουλγαρία. Η σιδηροδρομική γραμμή που εξυπηρετεί την Ανατολική Μακεδονία - Θράκη διασχίζει 4 νομούς, εκτός της Καβάλας, με 34 σιδηροδρομικούς σταθμούς και 36 στάσεις, με συνολικό μήκος δικτύου 400 χλμ. περίπου από τα όρια των Νομών Σερρών και Δράμας (Φωτολίβος) μέχρι το Μεθοριακό σταθμό Ορμένιου στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Καθημερινά λεωφορεία συνδέουν τις πρωτεύουσες των νομών μεταξύ τους καθώς και με την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχει και καθημερινή σύνδεση με Κωνσταντινούπολη. Στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη λειτουργούν σήμερα δύο κρατικά πολιτικά Αεροδρόμια, της Καβάλας (Μέγας Αλέξανδρος - Χρυσούπολη) που εξυπηρετεί και τους νομούς Δράμας και Ξάνθης, και της Αλεξανδρούπολης που εξυπηρετεί και τον νομό Ροδόπης. Αεροπορική σύνδεση υπάρχει με την Αθήνα και το Ηράκλειο (από Αλεξανδρούπολη), ενώ κατά τους θερινούς κυρίως μήνες πραγματοποιούνται πτήσεις προς Ευρωπαϊκές χώρες. Η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη διαθέτει σήμερα 8 λιμάνια, τα οποία διακρίνονται σε εθνικής (της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας ) και τοπικής σημασίας, 2 στον ηπειρωτικό χώρο (Κεραμωτής, Πόρτο Λάγους), 3 στη Θάσο και 1 στη Σαμοθράκη.
Η τουριστική υποδομή περιλαμβάνει μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στις έδρες των νομών, στα νησιά Θάσου και Σαμοθράκης και μικρότερα καταλύματα σε όλη την περιφέρεια.