20/05/2009
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: Οικονομία
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εμφανίζει χαμηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα από τον αντίστοιχο μέσο όρο της χώρας και της Ε.Ε. (βρίσκεται στην προτελευταία θέση μεταξύ των περιφερειών της Ελλάδας), παρά τη σημαντική πρόοδο με δείκτες πραγματικής σύγκλισης που παρατηρήθηκε την τελευταία εικοσαετία.
Ο πρωτογενής τομέας είναι ο κύριος ρυθμιστής των δεικτών οικονομικής δραστηριότητας, με τον αγροτικό τομέα να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων. Σημαντικό πλεονέκτημα στην οικονομία της περιφέρειας προσδίδουν οι δασικές εκτάσεις, ιδιαίτερα το δασικό σύμπλεγμα της Δράμας. Οι μεγάλες γεωργικές εκτάσεις, που αρδεύονται σε ποσοστό περίπου 40%, καλύπτονται κυρίως από εντατικές βιομηχανικές καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι, το καλαμπόκι, ο καπνός, τα σιτηρά, η βιομηχανική ντομάτα. Στην περιοχή του Δέλτα του Νέστου η καλλιέργεια σπαραγγιών και ρυζιού συμπληρώνει το εύρος των γεωργικών απασχολήσεων. Η κτηνοτροφία στην περιοχή, χωρίς να έχει ιδιαίτερα συστηματικό χαρακτήρα, εντοπίζεται κυρίως στη νομαδική κτηνοτροφία αιγοπροβάτων και σε διάσπαρτες κτηνοτροφικές μονάδες βοοειδών και χοίρων.
Στον δευτερογενή τομέα κυρίαρχη θέση κατέχουν ο κατασκευαστικός κλάδος και η μεταποιητική δραστηριότητα χάρη στα αναπτυξιακά επενδυτικά κίνητρα, τις επιδοτήσεις αγοράς κατοικιών, την αξιοποίηση ενεργειακών υποδομών (υδροηλεκτρικά φράγματα, γεωθερμικά πεδία, κοιτάσματα ορυκτών καυσίμων) και μεταλλευτικών αποθεμάτων (αδρανή υλικά, μάρμαρα). Η μεταποιητική δραστηριότητα με την κλαδική εξειδίκευση στην κλωστοϋφαντουργία και την επεξεργασία καπνού παρουσιάζει ύφεση εξαιτίας των δομικών προβλημάτων και της πολιτικής που ακολουθείται στη διεθνή αγορά. Η εξόρυξη και επεξεργασία μαρμάρου, η δραστηριοποίηση στον κλάδο τροφίμων, ποτών και ξυλείας συνεχίζονται με ρυθμούς ανάπτυξης που ακολουθούν τον εθνικό μέσο όρο.
Η θέση του τριτογενούς τομέα είναι σημαντική και καλύπτει ποσοστό 10% της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας με τις εξαγωγές να υπερκεράζουν τις εισαγωγές.
Η λειτουργία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όπως το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης που περιλαμβάνει και Πολυτεχνική Σχολή, το ΤΕΙ Καβάλας, με παραρτήματα σε Δράμα και Διδυμότειχο, και οι αστυνομικές σχολές, συμβάλλουν σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Τα λιμάνια της Καβάλας, του Πόρτο Λάγους και της Αλεξανδρούπολης, και τα αεροδρόμια «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας και «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης εξυπηρετούν τις ανάγκες μετακίνησης των επιβατών και διακίνησης εμπορευμάτων. Σημαντικό στοιχείο στην οικονομική δραστηριότητα της περιοχής με αυξητικές τάσεις είναι ο τουρισμός με περιοχές αναφοράς τα νησιά της Θάσου και της Σαμοθράκης, ο οικοτουρισμός στην Ορεινή Ροδόπη και τον Βόρειο Έβρο καθώς και οι περιοχές κοντά στα δύο μεγάλα ποτάμια Νέστο και Έβρο.
|