Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 29 Μαρτίου 2024
Πολιτισμός Θρησκεία Μνημεία Μουσουλμανικά Τεμένη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Ξάνθης Δήμος Ξάνθης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Μπεκτασικοί Τεκκέδες
Τεμένη
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Βιστωνίδος
Δήμος Διδυμοτείχου
Δήμος Κομοτηνής
Δήμος Ξάνθης
Τεμένη: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

05.02.2006
Αχριάν Τζαμί Ξάνθης

Γεώργιος Τσιγάρας
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ./Κ.Ε.Τ.Ε.Π.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας ? Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Θέση: Το τζαμί βρίσκεται στην Παλιά Πόλη, στη σημερινή συνοικία της Ακροπόλεως ή Αχριάν Μαχαλεσί (Ahrian Mahalle).
Το Μνημείο: Το τέμενος είναι ένα μονόχωρο και κτισμένο με πέτρες και ξυλοδεσιές οικοδόμημα. Ο μιναρές βρίσκεται στη νοτιοδυτική άκρη του κτιρίου και ο εξώστης του επικάθηται σε δυο δακτυλιοειδή επίπεδα που στηρίζονται σε οδοντωτά φουρούσια. Το τέμενος περιλαμβάνει το αρχικό κτήριο και μεταγενέστερες προσθήκες.
Στο εσωτερικό του είναι απλό. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το μιχράμπ το οποίο παλαιότερα ήταν διακοσμημένο με απλό σχέδιο μπαρόκ τεχνοτροπίας. Σήμερα, η πλευρά του τζαμιού που είναι στραμμένη στη Μέκκα (κίμπλα) είναι επενδεδυμένη με σύγχρονα ανατολίτικης τεχνοτροπίας πλακίδια. Το μιμπέρ (άμβωνας) βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του εσωτερικού του τεμένους και διακοσμείται με γεωμετρικά νεοκλασσικιστικά σχέδια.
Στο τέμενος αυτό αναφέρεται πιθανότατα ο Εβλιγιά Τσελεμπή κατά την περιοδεία του στην περιοχή στα τέλη του 17ου αιώνα και αναφέρει ότι στο χώρο του τζαμιού υπήρχε και ιεροσπουδαστήριο.
Στη βορειοδυτική πλευρά του τεμένους βρίσκεται νεκροταφείο, στο οποίο σώζονται σήμερα 28 τάφοι, 16 από αυτούς φέρουν ενεπίγραφες πλάκες, οι οποίες χρονολογούνται από το έτος 1580 μέχρι το 1896. Οι παλαιότεροι τάφοι του τέλους του 16ου αιώνα βοηθούν στην χρονολόγηση της ίδρυσης του τεμένους.
Βιβλιογραφία: Ι. ΣΠΑΘΑΡΗΣ, Η Δυτική Θράκη κατά τον Εβλιγιά Τζελεμπήν, περιηγητήν του ΧVII αιώνα, Θρακικά 5 (1934)• E. H. AYVERDI, Avrupa’da Osmanli mimarî eserleri, 6, İstanbul 1982. N. ÇAM, Yunanistan’daki Türk eserleri, Turkish Monuments in Grecce, Ankara 2000• E. ΣΕΡΗΦ – Γ. ΣΕΡΗΦ ΔΑΜΑΝΤΟΓΛΟΥ, Αχριάν Τζαμί Ξάνθης, στο: Θρησκευτικά Μνημεία στο Νομό Ξάνθης, επιμέλεια: Γεώργιος Χρ. Τσιγάρας, Ξάνθη 2005.