Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 01 Οκτωβρίου 2023
Οικονομία Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Δράμας

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Οικονομία
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Νομός Δράμας
Νομός Έβρου
Νομός Καβάλας
Νομός Ξάνθης
Νομός Ροδόπης
Οικονομία: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες

20/05/2009
Νομός Δράμας: Οικονομία

Στεφανία Χριστιάνου
Πηγή: ΙΕΛ
© ΙΕΛ
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ο νομός είναι ουσιαστικά αγροτικός, καθώς οι ελάχιστες βιομηχανικές μονάδες έχουν κλείσει. Στις πεδιάδες που εκτείνονται στο νότιο τμήμα του νομού καλλιεργούνται δημητριακά, βαμβάκι, βιομηχανική ντομάτα, καπνός, αμπέλια, φρούτα και λαχανικά. Οι καλλιέργειες αξιοποιούν το υδάτινο δίκτυο (των ποταμών Νέστου και Αγγίτη και των πηγών Κεφαλαρίου), ενώ με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων καλλιέργειας έχει ενισχυθεί σημαντικά, τα τελευταία χρόνια, η αγροτική οικονομία. Από τα πιο αναγνωρίσιμα προϊόντα της περιοχής είναι τα φασόλια και οι πατάτες Κάτω Νευροκοπίου. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα η αμπελοκαλλιέργεια με την παραγωγή επώνυμων εμφιαλωμένων κρασιών που τυγχάνουν διεθνούς αναγνώρισης.
Η κτηνοτροφική παραγωγή περιορίζεται στη μικρή οικογενειακή εκμετάλλευση παραδοσιακής μορφής. Εκτρέφονται κυρίως αιγοπρόβατα, βοοειδή και χοίροι, ενώ στο Νομό υπάρχουν και σύγχρονες μονάδες που παράγουν ποιοτικά τυροκομικά προϊόντα. Το μεγάλο δασικό σύμπλεγμα που καλύπτει τον νομό προσφέρεται για δασική παραγωγή. Τα κυριότερα δασοπονικά προϊόντα προέρχονται από τα δάση ερυθρελάτης, πεύκης, οξιάς, δρυός και λεύκης που τροφοδοτούν τις τοπικές βιομηχανίες ξύλου.

Το υπέδαφος του νομού Δράμας είναι πλούσιο σε βιομηχανικά ορυκτά, λιγνιτικά κοιτάσματα και τύρφη, κυρίως στο νότιο πεδινό τμήμα του νομού, ενώ ιδιαίτερα σημαντικά είναι για την οικονομική ζωή του τόπου τα κοιτάσματα μαρμάρου. Οι μονάδες εξόρυξης και επεξεργασίας μαρμάρου είναι από τις μεγαλύτερες και πλέον σύγχρονες της χώρας, με αξιόλογη εξαγωγική δραστηριότητα προς τις αραβικές χώρες, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Σημαντικός είναι ακόμη και ο ορυκτός πλούτος με κοιτάσματα μαγγανίου στις υπώρειες του Φαλακρού, κοιτάσματα ουρανίου και βιομηχανικών ορυκτών στην περιοχή Παρανεστίου, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει εντοπισθεί και λιγνιτικό πεδίο στην περιοχή Μαυρολεύκης.
Ο επισκέπτης μπορεί να γευθεί τα φημισμένα δραμινά κρασιά και ούζα, τα ντόπια κρέατα, το μαστιχάτο χαλβά και το λουκούμι Κυργίων, τους δραμινούς ξηρούς καρπούς από εγχώριες βιοτεχνίες, την ορεινή πέστροφα κ.λπ.