Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 14 Δεκεμβρίου 2024
Πολιτισμός Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Έβρου

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Οικονομία
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αβδήρων
Δήμος Αιγείρου
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Αρριανών
Δήμος Βιστωνίδος
Δήμος Βύσσας
Δήμος Διδυμοτείχου
Δήμος Δοξάτου
Δήμος Δράμας
Δήμος Ελευθερών
Δήμος Θάσου
Δήμος Ιάσμου
Δήμος Καβάλας
Δήμος Κάτω Νευροκοπίου
Δήμος Κομοτηνής
Δήμος Κυπρίνου
Δήμος Μαρωνείας
Δήμος Μεταξάδων
Δήμος Μύκης
Δήμος Νικηφόρου
Δήμος Ξάνθης
Δήμος Ορεστιάδας
Δήμος Ορφέα
Δήμος Παγγαίου
Δήμος Προσοτσάνης
Δήμος Σαμοθράκης
Δήμος Σαπών
Δήμος Σιταγρών
Δήμος Σουφλίου
Δήμος Σταυρούπολης
Δήμος Σώστου
Δήμος Τοπείρου
Δήμος Τραϊανούπολης
Δήμος Τριγώνου
Δήμος Τυχερού
Δήμος Φερών
Δήμος Φιλίππων
Δήμος Χρυσούπολης
Κοινότητα Αμαξάδων
Κοινότητα Θερμών
Κοινότητα Οργάνης
Νομός Δράμας
Νομός Έβρου
Νομός Καβάλας
Νομός Ξάνθης
Νομός Ροδόπης
Παλιά Πόλη
Πολιτισμός: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Αρχιτεκτονική
Ιστορία
Μυθολογία
Λαογραφία - Ήθη / Έθιμα

20/05/2009
Νομός Έβρου: Πολιτισμός

Στεφανία Χριστιάνου
Πηγή: ΙΕΛ
© ΙΕΛ
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Η περιοχή του Έβρου πρωτοκατοικήθηκε στη Νεολιθική Εποχή, όπως μαρτυρούν τα ευρήματα στο σπήλαιο Κύκλωπα Μάκρης. Η περιοχή γνωρίζει ανάπτυξη μετά τον 7ο αιώνα π.Χ. με την ίδρυση αποικιών στην παράλια ζώνη, με σημαντικότερη τη Μεσημβρία. Κατά τη διάρκεια των Περσικών Πολέμων κατακτήθηκε από τους Πέρσες, για να ελευθερωθεί τελικά από τους Αθηναίους. Μετά την περίοδο της μακεδονικής κυριαρχίας του Μ. Αλεξάνδρου, η περιοχή περιέρχεται στην κυριαρχία των Ρωμαίων το 168 π.Χ. Η γεωγραφική της θέση στον άξονα της Εγνατίας Οδού της χαρίζει πολιτική και πολιτιστική ανάπτυξη. Κατά τη Βυζαντινή περίοδο η περιοχή αποτελεί θρησκευτικό κέντρο που φθάνει μέχρι τη μοναστική πολιτεία του Παπίκιου όρους. Οι συνεχείς πειρατικές επιδρομές, κυρίως Βουλγάρων, από τις αρχές του 13ου αι. έως τον 14ο αι. αποδυναμώνουν την περιοχή. Από το 1361, οπότε και καταλαμβάνεται από τους Τούρκους, η περιοχή γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη, χάρη στην καλλιέργεια και επεξεργασίας της μετάξης στο Σουφλί.
H Aλεξανδρούπολη είναι μία από τις νεότερες ελληνικές πόλεις. Ιδρύθηκε από τους Τούρκους το 1876 ως εμπορικός σταθμός, για να εξυπηρετήσει το διαμετακομιστικό εμπόριο με την Aδριανούπολη, με την οποία συνδέθηκε σιδηροδρομικά. Πήρε το όνομα Δεδέαγατς, από το όνομα Tούρκου μοναχού που είχε ταφεί στο σημείο εκείνο. Η πόλη αποκτά σύγχρονο ρυμοτομικό σχέδιο από Pώσους μηχανικούς το 1877, κατά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο. Στην Ελλάδα περιήλθε μαζί με το υπόλοιπο τμήμα της Θράκης, με τη συνθήκη των Σεβρών. Το σημερινό της όνομα δόθηκε προς τιμή του τότε βασιλιά Aλεξάνδρου, που την είχε επισκεφθεί με την απελευθέρωση.
Το νησί της Σαμοθράκης ήταν γνωστό την αρχαιότητα για τα Καβείρια Μυστήρια, αποκρυφιστικές τελετές, που τελούνταν στον χώρο του «Ιερού των Μεγάλων Θεών». Εδώ ανακαλύφθηκε το 1863 το περίφημο άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης που μεταφέρθηκε στο Λούβρο, όπου και εκτίθεται μέχρι σήμερα. Κατά την περίοδο της Οθωμανικής κατοχής οι κάτοικοι εξεγέρθηκαν και σφαγιάσθηκαν κατά χιλιάδες. Το νησί απελευθερώθηκε το 1913.
Από τα ήθη και έθιμα της περιοχής ξεχωρίζουν: η κούρτα, δηλαδή το κούρεμα των ζώων στη Σαμοθράκη κατά τη διάρκεια του Μαΐου και του Ιουνίου με γλέντια που συνοδεύονται από προσφορά κρέατος και πιλαφιού, το τσιτσί στο Δήμο Τυχερού, που συνδέεται με τον εμφάνιση των καλικάντζαρων και το Έθιμο της Κορτοπούλας στο Φυλακτό. Στα χωριά Pίζια, Πεντάλοφο και Kαστανιές γίνεται κάθε χρόνο στις αρχές Mαρτίου το έθιμο του Mπέη.
Το καλοκαίρι στην περιοχή του ποταμού Άρδα οργανώνεται κάθε χρόνο συνάντηση νέων με πλήθος συναυλιών από γνωστούς καλλιτέχνες. Στην Aλεξανδρούπολη, κάθε δύο χρόνια (τέλη Iουνίου-αρχές Iουλίου), γιορτάζεται η Nαυτική Eβδομάδα, με κολυμβητικούς και ιστιοπλοϊκούς αγώνες, ερασιτεχνική αλιεία και ενετική βραδιά. Πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από 15 Iουλίου μέχρι τέλος Aυγούστου, με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παιδικά προγράμματα και γιορτή κρασιού. Tα Eλευθέρια γίνονται το πρώτο δεκαήμερο του Mαΐου για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης από τους Tούρκους. Πολιτιστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης γίνονται και στο Διδυμότειχο, από 24 έως 26 Μαΐου. Στο Σουφλί, το πολιτιστικό καλοκαίρι του Aυγούστου, περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές προβολές.
Tο Mουσείο Eκκλησιαστικής Tέχνης της Αλεξανδρούπολης στεγάζεται στο πνευματικό κέντρο της Μητρόπολης και εκτός των εκθεμάτων έχει αναπτύξει αξιόλογα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα με τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών. Στο Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο οι θεματικές ενότητες που αναπτύσσονται χρονικά καλύπτουν την εποχή από τα τέλη του 18ου αιώνα έως τις αρχές του 20ού και αφορούν : ενδυματολογία, λατρευτικό κύκλο, προβιομηχανική διατροφή-ζαχαροπλαστική, παραδοσιακές καλλιέργειες, σουσαμοτριβείο και βαφείο, ενώ οργανώνονται και παιδαγωγικές δράσεις, διαλέξεις και παραστάσεις. Στο Γεωπάρκο και Απολιθωμένο Δάσος Φυλακτού παρουσιάζεται η γεωλογική εξέλιξη της περιοχής, με απολιθωμένα δέντρα, απολιθωμένα θαλάσσια όστρακα, δόντια καρχαρία, κοράλλια, απολιθώματα φύλλων και γυρεόκοκκων.