Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 28 Μαρτίου 2024
Οικονομία Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Έβρου

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Οικονομία
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Νομός Δράμας
Νομός Έβρου
Νομός Καβάλας
Νομός Ξάνθης
Νομός Ροδόπης
Οικονομία: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες

20/05/2009
Νομός Έβρου: Οικονομία

Στεφανία Χριστιάνου
Πηγή: ΙΕΛ
© ΙΕΛ
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Η οικονομία του νομού Έβρου είναι κυρίως γεωργοκτηνοτροφική. Η καλλιέργεια δημητριακών, όσπριων και οπωροκηπευτικών αλλά και η συστηματική καλλιέργεια ορισμένων βιομηχανικών φυτών, όπως ο ηλίανθος και το σουσάμι, κυρίως στην περιφέρεια της Ορεστιάδας, συγκροτούν τη βασική γεωργική παραγωγή. Η καλλιέργεια ζαχαρότευτλων τροφοδοτεί το εργοστάσιο παραγωγής ζάχαρης στον Βόρειο Έβρο. Στον Βόρειο Έβρο αλλά και στο Τυχερό γίνεται συστηματική καλλιέργεια σπαραγγιών. Μουριές, αμυγδαλιές, μηλιές και αχλαδιές αποτελούν τις βασικές δενδροκαλλιέργειες, ενώ στη Σαμοθράκη καλλιεργείται κυρίως η ελιά. Η κτηνοτροφία είναι σημαντικός παράγοντας της οικονομίας του νομού και παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια μεγάλη ανάπτυξη. Εξίσου σημαντικός παράγοντας της οικονομίας είναι όμως και η αλιεία, καθώς πολλά ιχθυοτροφεία λειτουργούν στο Δέλτα του Έβρου, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας και ο πιο πλούσιος σε ψάρια.
Τα τελευταία χρόνια ο τριτογενής τομέας παραγωγής αναπτύσσεται συνεχώς και μεγάλο τμήμα του πληθυσμού (κυρίως νέοι) στρέφονται στην παροχή υπηρεσιών. Σ' αυτό συντελεί η τουριστική ανάπτυξη με την κατασκευή νέων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων. Στις δύο προστατευόμενες περιοχές, δηλαδή στο δάσος της Δαδιάς και στον υδροβιότοπο του ποταμού Έβρου, δημιουργούνται μονάδες αγροτουρισμού και οικοτουριστικά κέντρα που προσελκύουν επισκέπτες από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό.
Από τα εγχώρια προϊόντα ξεχωρίζουν οι τοπικές πίτες, τα γλυκά του κουταλιού και οι μαρμελάδες, τα παξιμάδια Σαμοθράκης, ο βασιλικός πολτός αλλά και τα γλυκά κουταλιού (όπως το μοναδικό πραούστο) που παρασκευάζονται στο νησί. Η Σαμοθράκη είναι φημισμένη για τα εδέσματα με ντόπιο κατσικάκι. Από τον Αγροτικό Γυναικείο Συνεταιρισμό Δαδιάς παρασκευάζονται χειροποίητα ζυμαρικά, όπως χυλοπίτες, τραχανάς άσπρος και ξινός, κουσκούσι και χωριάτικο φύλλο. Στο Κέντρο Οικοτεχνίας Χειροτεχνίας Φυλακτού οι γυναίκες δημιουργούν χειροποίητα πετσετάκια, κιλίμια, δαντέλες, οργαντίνες, τραπεζομάντιλα και ταγάρια. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κοινής Γεωργικής Εκμετάλλευσης Τυχερού επιδίδεται στην καλλιέργεια φράουλας και σπαραγγιών, στην εκμετάλλευση δενδρωδών καλλιεργειών (όπως κεράσι, δαμάσκηνο, κυδώνι), στην τυποποίηση αυτών των προϊόντων και στην πώλησή τους κυρίως στο εξωτερικό.