Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 25 Σεπτεμβρίου 2021
Πολιτισμός Θρησκεία Μνημεία Μουσουλμανικά Τεμένη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Ξάνθης Δήμος Ξάνθης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Μπεκτασικοί Τεκκέδες
Τεμένη
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Βιστωνίδος
Δήμος Διδυμοτείχου
Δήμος Κομοτηνής
Δήμος Ξάνθης
Τεμένη: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

05.02.2006
Τσινάρ Τζαμί Ξάνθης

Γεώργιος Τσιγάρας
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ./Κ.Ε.Τ.Ε.Π.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας ? Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Θέση: Το τέμενος βρίσκεται στη συνοικία Ασά.
Το μνημείο: Πήρε το όνομά του (Çinar) από τον πλάτανο που βρίσκεται στην είσοδό του. Ως κτήτορας του τεμένους αυτού κάποιος Çıplak Hüseyin Ağa, ο οποίος έκτισε το τζαμί και αφιέρωσε την περιουσία του στο τέμενος το έτος Εγείρας 1189 (= 1775).
Το τζαμί αποτελείται από δυο χώρους: Το κυρίως κτήριο και ένα δεύτερο χώρο σε σχήμα γάμμα αριστερά, στοιχείο που το κάνει να μοιάζει με το Yeni Cami της Κομοτηνής. Το μιχράμπ φέρει ανάγλυφες, γύψινες διακοσμήσεις μπαρόκ τεχνοτροπίας με λαϊκά στοιχεία.Ο μιναρές είναι κατασκευασμένος από λευκό μάρμαρο με επιμελημένη επεξεργασία και πατά πάνω σε ορθογωνική βάση.
Στη βορειοδυτική πλευρά του τζαμιού βρίσκεται νεκροταφείο που περιβάλλεται από χαμηλό τοίχο. Ανάμεσα στους τάφους αναγνωρίζονται τα μνημεία της μητέρας του Çıplak Hüseyin Ağa Hanife Hanım καθώς και της κόρης του. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει ο τάφος του κτήτορα.
Βιβλιογραφία: Μ. Kiel, Observations on the History of Northern Grecce during the Ottoman Rule – The Turkish Monuments of Komotini and Serres, Balkan Studies 12 (1971)• E. H. AYVERDI, Avrupa’da Osmanli mimarî eserleri, 6, İstanbul 1982. Dede, Rumelin’de Bırakılandar (Bati Trakya Türkleri), İstanbul 1975• N. ÇAM, Yunanistan’daki Türk eserleri, Turkish Monuments in Grecce, Ankara 2000• M. ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ, Τα Τεμένη της Θράκης. Εισαγωγή στην αισθητική του Ισλάμ, Αθήνα χχ.• E. ΣΕΡΗΦ – Γ. ΣΕΡΗΦ ΔΑΜΑΝΤΟΓΛΟΥ, Τσινάρ Τζαμί Ξάνθης, στο: Θρησκευτικά Μνημεία στο Νομό Ξάνθης, επιμέλεια: Γεώργιος Χρ. Τσιγάρας, Ξάνθη 2005