Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 21 Φεβρουαρίου 2024
Οικονομία Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Ξάνθης

Η Πολυτεχνική Σχολή του ΔΠΘ στην Ξάνθη
(Φωτογραφία: Νίκος Χατζηγεωργίου)
Λιμένας Αβδήρων
(Φωτογραφία: Νίκος Χατζηγεωργίου)
Το Δημαρχείο Ξάνθης
(Φωτογραφία: Νίκος Χατζηγεωργίου)
Άποψη της Ξάνθης
(Φωτογραφία: Νίκος Χατζηγεωργίου)
Το Λιμάνι Πόρτο Λάγος
(Φωτογραφία: Νίκος Χατζηγεωργίου)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Οικονομία
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Νομός Δράμας
Νομός Έβρου
Νομός Καβάλας
Νομός Ξάνθης
Νομός Ροδόπης
Οικονομία: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες

20/05/2009
Νομός Ξάνθης: Οικονομία

Στεφανία Χριστιάνου
Πηγή: ΙΕΛ
© ΙΕΛ
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, 45% και πλέον, ασχολείται με τη γεωργία. Στην περιοχή της Ξάνθης παράγεται ο φημισμένος αρωματικός καπνός, γνωστός σε όλο τον κόσμο. Άλλοτε πηγή πλούτου για την περιοχή, σήμερα συρρικνώνεται βαθμιαία εξ αιτίας και της αντικαπνιστικής πολιτικής. Παράλληλα, στην πεδιάδα καλλιεργούνται βαμβάκι, σιτάρι, καλαμπόκι, ακτινίδια και κηπευτικά. Η περιοχή του Βιστωνικού κόλπου είναι πλούσια σε αλιεύματα και στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγους υπάρχουν εκτροφεία ψαριών ελεύθερης βοσκής (λιβάρια). Στο Ωραίο μπορεί να γευθεί κανείς πέστροφα από τα ποταμάκια της Χαϊντούς και σ' όλη την ορεινή Ροδόπη να βρει αρωματικά φυτά της περιοχής όπως θυμάρι, ρίγανη, μαντζουράνα, τσάι, δεντρολίβανο και φασκόμηλο. Το υπέδαφος είναι πλούσιο σε ορυκτό πλούτο (μάρμαρα, γρανίτες, γραφίτη, γεωθερμικό πεδίο). Η περιοχή διαθέτει εκτεταμένη βιομηχανική ζώνη με εργοστάσιο ζάχαρης, καπνοβιομηχανίες, αλευροβιομηχανίες, υφαντουργίες κ.ά.
Η οικοδομική δραστηριότητα είναι έντονη παρά τα σημάδια κάμψης που εμφανίζει μετά το 2008. Η Ξάνθη είναι γνωστή για τα γλυκά της, όπως καριόκες, σουτζούκ λουκούμια, χαλβά, σιροπιαστά, και τους ξηρούς καρπούς της. Στο παζάρι που γίνεται κάθε Σάββατο πωλούνται τρόφιμα και ενδύματα.
Η περιοχή εντάχθηκε στο παρελθόν σε αναπτυξιακούς νόμους και προσέλκυσε αρκετές βιομηχανίες και βιοτεχνίες. Τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης κάποιες μονάδες, κυρίως συνεταιριστικά εργοστάσια, υπολειτουργούν ή έχουν κλείσει.