Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 28 Μαρτίου 2024
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Ροδόπης

Τμήμα του Δημοτικού Κήπου στο κέντρο της Κομοτηνής
(Φωτογραφία: Νίκος Χατζηγεωργίου)
Κεντρικό Ηρώο της Κομοτηνής
(Φωτογραφία: Νίκος Χατζηγεωργίου)
Λέσχη Κομοτηναίων "Η Ένωσις"
(Φωτογραφία: Νίκος Χατζηγεωργίου)
Διατηρητέο κτήριο στην Κομοτηνή
(Φωτογραφία: Νίκος Χατζηγεωργίου)
Το Εσκί Τζαμί
(Φωτογραφία: Νίκος Χατζηγεωργίου)
Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής
(Φωτογραφία: Νίκος Χατζηγεωργίου)
Διατηρητέο κτήριο στην Κομοτηνή
(Φωτογραφία: Νίκος Χατζηγεωργίου)
Ι. Ν. της Ευαγγελισμού της Θεοτόκου
(Φωτογραφία: Νίκος Χατζηγεωργίου)
Ι. Ν. της Θεού Σοφίας
(Φωτογραφία: Νίκος Χατζηγεωργίου)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Οικονομία
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αβδήρων
Δήμος Αιγείρου
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Αρριανών
Δήμος Βιστωνίδος
Δήμος Βύσσας
Δήμος Διδυμοτείχου
Δήμος Δοξάτου
Δήμος Δράμας
Δήμος Ελευθερούπολης
Δήμος Ελευθερών
Δήμος Θάσου
Δήμος Ιάσμου
Δήμος Καβάλας
Δήμος Καλαμπακίου
Δήμος Κάτω Νευροκοπίου
Δήμος Κεραμωτής
Δήμος Κομοτηνής
Δήμος Κυπρίνου
Δήμος Μαρωνείας
Δήμος Μεταξάδων
Δήμος Μύκης
Δήμος Νέου Σιδηροχωρίου
Δήμος Νικηφόρου
Δήμος Ξάνθης
Δήμος Ορεινού
Δήμος Ορεστιάδας
Δήμος Ορφανού
Δήμος Ορφέα
Δήμος Παγγαίου
Δήμος Παρανεστίου
Δήμος Πιερέων
Δήμος Προσοτσάνης
Δήμος Σαμοθράκης
Δήμος Σαπών
Δήμος Σιταγρών
Δήμος Σουφλίου
Δήμος Σταυρούπολης
Δήμος Σώστου
Δήμος Τοπείρου
Δήμος Τραϊανούπολης
Δήμος Τριγώνου
Δήμος Τυχερού
Δήμος Φερών
Δήμος Φιλίππων
Δήμος Χρυσούπολης
Κοινότητα Αμαξάδων
Κοινότητα Θερμών
Κοινότητα Κέχρου
Κοινότητα Κοτύλης
Κοινότητα Οργάνης
Κοινότητα Σατρών
Κοινότητα Σελέρου
Κοινότητα Σιδηρονέρου
Νομός Δράμας
Νομός Έβρου
Νομός Καβάλας
Νομός Ξάνθης
Νομός Ροδόπης
Ορεινή Ξάνθη
Παλιά Πόλη
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Τουριστική Υποδομή

20/05/2009
Νομός Ροδόπης: Τουρισμός & Σύγχρονη ζωή

Στεφανία Χριστιάνου
Πηγή: ΙΕΛ
© ΙΕΛ
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ο νομός βρίσκεται στο μέσο της Θράκης και συνορεύει βόρεια με τη Βουλγαρία, δυτικά με το νομό Ξάνθης, ανατολικά με το νομό Έβρου και στα νότια βρέχεται από το Θρακικό πέλαγος. Στα βόρεια του νομού εκτείνεται το ανατολικό μέρος της οροσειράς της Ροδόπης, στην οποία οφείλει την ονομασία του.
Πρωτεύουσα του νομού είναι η Κομοτηνή, που είναι και έδρα της διοικητικής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Ο νομός Ροδόπης έχει έκταση 2.543 τ.χλμ. και πληθυσμό 103.790 κατοίκους. Ο νομός είναι πεδινός με εκτεταμένη πεδιάδα που φθάνει ως τα παράλια του Θρακικού πελάγους, ενώ λίγο πιο πάνω από το μέσον του νομού φτάνουν οι πλαγιές της οροσειράς της Ροδόπης, με ψηλότερη κορυφή το γνωστό από τη βυζαντινή περίοδο Παπίκιο όρος.
Διοικητικά ο νομός διαιρείται σε εννέα (9) Δήμους και τρεις (3) Κοινότητες:
Δήμος Αιγείρου. Έδρα: Αίγειρος
Δήμος Αρριανών. Έδρα: Αρριανά
Δήμος Ιάσμου. Έδρα: Ίασμος
Δήμος Κομοτηνής. Έδρα: Κομοτηνή
Δήμος Μαρώνειας. Έδρα: Ξυλαγανή
Δήμος Νέου Σιδηροχωρίου. Έδρα: Νέο Σιδηροχώριο
Δήμος Σαππών. Έδρα: Σάπες
Δήμος Σώστου. Έδρα: Σώστης
Δήμος Φιλλύρας. Έδρα: Φιλλύρα
Κοινότητες: Αμαξάδων, Κέχρου και Οργάνης.
Η Κομοτηνή είναι μια όμορφη πόλη με γραφικές συνοικίες. Στα αξιοθέατα της πόλης συγκαταλέγονται το Βυζαντινό Τείχος, ο Πύργος του Ρολογιού, κάποια νεοκλασικά αρχοντικά, το Εσκί Τζαμί αλλά και ο Δημοτικός Κήπος. Η τοποθεσία της Νυμφαίας, σε απόσταση 4 χλμ. βόρεια της Κομοτηνής, με το Περιαστικό Δάσος και το Τουριστικό Περίπτερο της πόλης προσφέρει όμορφη θέα και γαλήνη. Τα παλιά αρχοντικά της Κομοτηνής αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της οικονομικής και πνευματικής ανάπτυξης των Ελλήνων της πόλης κατά την τελευταία περίοδο της Τουρκοκρατίας. Το Φανάρι, η Αρωγή και η Μέση αποτελούν κοσμοπολίτικα παραθεριστικά κέντρα με όμορφες παραλίες και γραφικά ταβερνάκια με φρέσκο ψάρι. Ο επισκέπτης μπορεί να επιδοθεί στο σέρφινγκ, στο ψαροντούφεκο και στο ψάρεμα. Εξίσου γοητευτικές είναι και οι παραλίες στη Μαρώνεια, στον Αγ. Χαράλαμπο, στον Πλατανίτη, στην Αλκυώνα και στον Ίμερο. Στο λιμάνι της αρχαίας Μαρώνειας φιλοξενούνται κότερα, ταχύπλοα και ψαροκάικα. Στην περιοχή υπάρχει το Σπήλαιο Μαρώνειας ή "Η Σπηλιά του Κύκλωπα", όπως ονομάζεται. Σε μικρή απόσταση, στους πρόποδες του Ίσμαρου, βρίσκεται το σπήλαιο της Στρύμνης. Οι υδροβιότοποι της λίμνης Βιστονίδας και της λίμνης Ισμαρίδας είναι μεγάλου ενδιαφέροντος, προστατεύονται από τη διεθνή συνθήκη Ramsar και αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης για τουρίστες και επιστήμονες. Στην περιοχή της αρχαίας Μαρώνειας (Ισμάρα), διατηρούνται έως σήμερα, ανάμεσα στα άλλα και κάποια τμήματα από το αρχαίο τείχος της, από μια κατοικία του 3ου π.Χ. αιώνα, το αρχαίο θέατρο και το ιερό του θεού Διόνυσου. Η Μαρώνεια, χτισμένη στην πλαγιά του Ίσμαρου, με αναπαλαιωμένα αρκετά από τα αρχοντικά σπίτια της, με τις εκκλησίες της Παναγίας και του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου του 18ου αιώνα, είναι ιδιαίτερα γραφική. Στο 28ο χλμ. της παλιάς εθνικής οδού προς Ξάνθη, στη διασταύρωση προς Φανάρι, βρίσκεται ο παραδοσιακός οικισμός των Σαρακατσάνων. Υπάρχουν ακόμη τα σωζόμενα τμήματα της οχύρωσης στην ακρόπολη της Εργάνης του 13ου-12ου αιώνα π.Χ. Στο λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους, μικρό αλιευτικό καταφύγιο, είναι ευδιάκριτα τμήματα του αρχαίου τείχους και ενός μνημειώδους πρόπυλου της ρωμαϊκής εποχής. Εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα είναι η τρίτοξη γέφυρα του Κομψάτου μέγιστου ύψους 12 μ. Λίγο πιο κάτω συναντάμε τον αρχαιολογικό χώρο του Περιθεωρίου ή Αναστασιούπολης, κατά την αρχική του ονομασία. Στη διαδρομή προς Αστραία υπάρχει ένα επιβλητικό φυσικό μνημείο, τα Μετέωρα Θράκης, που είναι ογκώδεις σχηματισμοί γυμνών βράχων.
Η απόσταση από την Αθήνα είναι 850 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 276 χλμ. Ο νομός συνδέεται με τη Θεσσαλονίκη μέσω του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού και σιδηροδρομικά με την Αθήνα. Η αεροπορική σύνδεση εξυπηρετείται μέσω του αερολιμένα «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης αλλά και μέσω του αερολιμένα «Μέγας Αλέξανδρος» της Χρυσούπολης.
Η ξενοδοχειακή υποδομή του νομού περιλαμβάνει μεγάλες μονάδες στην πόλη αλλά και στην παραλία της Μαρώνειας. Η ορεινή ζώνη δίνει στον επισκέπτη ευκαιρίες για δραστηριότητες μέσα σε μια παρθένα φύση, όπως ο ορειβατικός και ο θηραματικός τουρισμός.
Η πρωτεύουσα του νομού είναι έδρα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, πολλών διοικητικών υπηρεσιών, νοσοκομείου, έδρα του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου, του Εφετείου Θράκης, αστυνομικής επιθεώρησης και μητροπολιτικών και νομαρχιακών αρχών του Νομού Ροδόπης. Το Πανεπιστήμιο απαριθμεί έξι σχολές: Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, Ελληνικής Φιλολογίας, Κοινωνικής Διοίκησης, Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης και Τμήμα Γλωσσών, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών, ενώ είναι υπό ίδρυση δύο ακόμη τμήματα. Επίσης στο 7χλμ. της εθνικής οδού Κομοτηνής - Ξάνθης λειτουργεί Σχολή Αστυφυλάκων σε έναν εκτεταμένο χώρο με σύγχρονες εγκαταστάσεις.