Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 29 Μαρτίου 2024
Πολιτισμός Θρησκεία Μνημεία Ορθόδοξα Χριστιανικά Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Έβρου Δήμος Αλεξανδρούπολης

Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης
Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Αρμενικά
Ρωμαιοκαθολικά
Εβραϊκά
Μουσουλμανικά
Ορθόδοξα Χριστιανικά
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αβδήρων
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Βιστωνίδος
Δήμος Διδυμοτείχου
Δήμος Δοξάτου
Δήμος Δράμας
Δήμος Θάσου
Δήμος Κάτω Νευροκοπίου
Δήμος Κομοτηνής
Δήμος Ξάνθης
Δήμος Προσοτσάνης
Δήμος Σαμοθράκης
Δήμος Σουφλίου
Δήμος Σταυρούπολης
Δήμος Φιλίππων
Νομός Δράμας
Ορθόδοξα Χριστιανικά: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

11/11/2009
Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης Έβρου

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Στο κέντρο της πρωτεύουσας του νομού Έβρου, στην Αλεξανδρούπολη, βρίσκεται ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Νικολάου. Στο αριστερό μέρος του προαύλειου χώρου (Πλατεία Μητροπόλεως), του Ναού, βρίσκεται το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως (πρώην Μέγαρο της «Λεονταριδείου Ελληνικής Σχολής Αρρένων») και στο δεξιό μέρος το Γ΄Δημοτικό Σχολείο.

Η ιστορία του Ναού

Για την ανέγερση του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου Αλεξανδρουπόλεως (τότε ονομαζόταν Δεδέαγατς), επελέγη ο περίοπτος λόφος που βρισκόταν στο καλύτερο σημείο της πόλεως και ανήκε στον Τούρκο Χατζή Σαφέτ Μπέη. Η ανοικοδόμηση του Ναού άρχισε το 1898 και στοίχισε στους Έλληνες της πόλεως, το υπέρογκο για την εποχή, ποσόν των 25.000 Τουρκικών Λιρών, το οποίο συγκεντρώθηκε με έρανο. Κλήθηκαν αρχιτέκτονες και τεχνίτες από την Κωνσταντινούπολη, για τον καταρτισμό των σχεδίων και την ανοικοδόμησή του. Τα επίσημα εγκαίνια του νέου Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, τελέσθηκαν στις 4 Αυγούστου 1901, από το Μητροπολίτη Αίνου και Τρανουπόλεως Γερμανό Θεοτοκά. Δίπλα στο χώρο του Ναού είχαν οικοδομηθεί από την Τουρκοκρατία ακόμα, τα τρία σχολεία και το Μέγαρο της Ιεράς Μητροπόλεως. Μέσα στο Ναό του Αγίου Νικολάου υπογράφηκε στις 14 Μαΐου 1920, το πρωτόκολλο παραδόσεως της πόλης από τις Τουρκικές αρχές στον Ελληνικό Στρατό και πολλές δοξολογίες, στις οποίες παρέστησαν Βασιλείς, Πατριάρχες, Πρόεδροι, Αρχιεπίσκοποι, Πρωθυπουργοί, Υπουργοί, Στρατηγοί, κ.α... Όπως αναφέρει η εντοιχισμένη πλάκα που βρίσκεται πάνω από την κεντρική είσοδο του Ναού, ανακαινιστικά έργα και τον Αύγουστο του 1947, επί Μητροπολίτου Ιωακείμ Καβύρη. Το 2001 με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από τα εγκαίνια του Ναού, διοργανώθηκαν επίσημες επετειακές εκδηλώσεις, στις οποίες προεξήρχε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος (νυν Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης).

Ο Ναός του Αγίου Νικολάου

Ο ρυθμός του Ναού είναι ρυθμού σταυροειδής μετά τρούλλου. Στο υπερώο υπάρχει ο γυναικωνίτης. Στο δεξιό κλίτος του Ναού υπάρχει η φορητή εικόνα της Παναγίας της Τριφώτισσας (12ου αιώνος μ.Χ.), η φορητή εικόνα της Παναγίας της Ελευθερώτριας, ο ξυλόγλυπτος αρχιερατικός θρόνος, η φορητή εικόνα του Αγίου Φανουρίου και το αναλόγιο του δεξιού χορού. Στο αριστερό κλίτος του Ναού υπάρχει η φορητή αργυροεπένδυτη εικόνα του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού, επισκόπου Μύρων της Λυκίας, ο ξυλόγλυπτος άμβωνας, η φορητή εικόνα της Παναγίας της Μαυροφορούσας, το ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι με τεμάχιο Ιερού Λειψάνου των 40 Μαρτύρων Σεβαστείας (320 μ.Χ.) και το αναλόγιο του αριστερού χορού. Το τέμπλο του Ναού είναι περίτεχνο από γκρί μάρμαρο. Η περίτεχνη κορυφή του τέμπλου είναι έργο του καλλιτέχνη «Π.Γ.Περγαμηνέλλη εκ Μυτιλήνης, 1932». Το τέμπλο του Ναού είναι ακριβώς το ίδιο με το τέμπλο του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου Κωνσταντινουπόλεως.

Η ενορία σήμερα

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Αλεξανδρουπόλεως, διακονούν: ως ιερατικώς προϊστάμενος ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Κεσκίνης και ως εφημέριοι: ο Οικονόμος π. Πέτρος Κηπουρός, ο Πρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Μίχογλου και ο Διάκονος π. Νικόλαος Βαρτζιάς. Τα αναλόγια του Ναού κοσμούν με τη μελωδική φωνή τους ώς Πρωτοψάλτης ο θεολόγος κ. Γεώργιος Δροσάκης και ως Λαμπαδάριος ο θεολόγος κ. Χρήστος Παπαναστασίου.

Ποιμαντικό έργο

Σημαντικό είναι το έργο των εφημερίων του Ναού στο κήρυγμα του Θείου Λόγου και στην τέλεση του Ιερού Μυστηρίου της εξομολογήσεως. Σε καθημερινή βάση τελείται η Θεία Λειτουργία, ενώ κάθε Τετάρτη βράδυ τελείται βραδυνή Θεία Λειτουργία, για τους εργαζομένους (20:00 - 22:30). Το Φιλόπτωχο Ταμείο του Ναού ενισχύει με μηνιαία τακτικά και έκτακτα οικονομικά βοηθήματα, περισσότερους από 250 απόρους ακρίτες κατοίκους της πόλεως. Εθελόντριες κυρίες του Φιλόπτωχου Ταμείου του Ναού, επισκέπτονται τακτικά στα σπίτια απόρους και ανήμπορους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη στοργής, αγάπης και βοήθειας. Σημαντικό είναι το έργο της ενορίας και στον ευαίσθητο τομέα της νεότητας. Στο Ναό λειτουργούν τα κατηχητικά σχολεία όλων των βαθμίδων για αγόρια και κορίτσια, ενώ σε εβδομαδιαία βάση γίνονται οι Κύκλοι Μελέτης Αγίας Γραφής. Ο Ναός πανηγυρίζει τη μνήμη του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού, την 6η Δεκεμβρίου.

Για επικοινωνία: Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Νικολάου Αλεξανδρουπόλεως, τηλ: (25510) 26.693, fax: (25510) 21.657.

Βιβλιογραφία
1.Γιώργου Παναγιώτου «Δεδέαγατς - Αλεξανδρούπολη, κάτω από την σκέπη του πολιούχου Αγίου Νικολάου», περιοδικό 'Ενδοχώρα', τχ. 75 - 76, Αλεξανδρούπολη 2001

ΠΑΝ. ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ
Σ.Ο. ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2007