Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 28 Μαρτίου 2024
Πολιτισμός Θρησκεία Μνημεία Ρωμαιοκαθολικά Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Έβρου Δήμος Αλεξανδρούπολης

Καθολικός Ναός Αγίου Ιωσήφ Αλεξανδρούπολης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Πηγή

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Αρμενικά
Ρωμαιοκαθολικά
Εβραϊκά
Μουσουλμανικά
Ορθόδοξα Χριστιανικά
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Ρωμαιοκαθολικά: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

11/11/2009
Καθολικός Ναός Αγίου Ιωσήφ

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης Έβρου

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Η κοσμοπολίτικη καθολική παροικία της Αλεξανδρούπολης στον ύστερο 19ο αιώνα έχει την αφετηρία της στην απόφαση των Οθωμανικών σιδηροδρόμων να συνδεθεί η Ανδριανούπολη με το Αιγαίο. Επιλέχτηκε ως καταληκτικό σημείο της γραμμής το Δεδέαγατς, η μετέπειτα Αλεξανδρούπολη, κι έτσι έφτασαν στην πόλη Γάλλοι, Ιταλοί και Αυστριακοί υπάλληλοι και εργάτες της ΓαλλοΕλληνικής Εταιρείας Σιδηροδρόμων. Την πνευματική φροντίδα των πρώτων καθολικών ανέλαβαν οι Φραγκισκανοί Conventuali του Κάραγατς. Με την πάροδο του χρόνου και τη διεύρυνση του αριθμού των καθολικών, ιδρύθηκε ανεξάρτητη κοινότητα στην Αλεξανδρούπολη με ξεχωριστό ναό στο όνομα του Αγίου Ιωσήφ.
Η ανέγερση του ναού, που είναι χτισμένος στον τύπο της Βασιλικής, ξεκίνησε το 1896 και ολοκληρώθηκε το 1901. Το επίσημο επισκοπικό διάταγμα ίδρυσης εκδόθηκε στην Κωνσταντινούπολη, στις 28 Οκτωβρίου 1898, από τον Αποστολικό Τοποτηρητή Α. Bonneti. Παράλληλα, από το 1898 λειτούργησαν και δύο καθολικές σχολές, μία αρρένων (η οποία κάηκε το 1904) και μία θηλέων, που πρόσφεραν σημαντικό εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και κοινωνικό έργο.
Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου πολέμου και της Βουλγαρικής Κατοχής, η καθολική κοινότητα γνώρισε τη βαρβαρότητα των Βουλγάρων ενώ καταστράφηκε μέρος της εκκλησίας. Μετά τη λήξη του πολέμου, στις 14 Φεβρουαρίου 1919, οι εφημέριοι του "Αγίου Ιωσήφ" προσέφυγαν στη μικτή ΙταλοΒουλγαρική επιτροπή διαιτησίας, διεκδικώντας αποζημίωση. Με αλλεπάλληλους δικαστικούς αγώνες δικαιώθηκαν εν μέρει το 1929.
Το 1938 διέμεναν στην Αλεξανδρούπολη μόλις 110 καθολικοί. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, λόγω ανυπαρξίας ιερέων, ο ναός παραχωρήθηκε στο Αποστολικό Βικαριάτο της θεσσαλονίκης. Το 1946 την πνευματική εξυπηρέτηση της μικρής πλέον κοινότητας ανέλαβαν οι Λαζαριστές της Καβάλας έως και το 1981. Έκτοτε ο καθολικός ναός υπάγεται στους Λαζαριστές της θεσσαλονίκης, οι οποίοι τελούν τη θεία Λειτουργία ορισμένες φορές τον χρόνο.

Πηγή: alex.eled.duth.gr/afieroma/josef/josef.htm