Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 29 Μαρτίου 2024
Πολιτισμός Αρχαιολογία Αρχαιολογικοί χώροι Οικισμοί Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Έβρου Δήμος Αλεξανδρούπολης

Προϊστορικός οικισμός στην Τούμπα της Μάκρης
Προϊστορικός οικισμός στην Τούμπα της Μάκρης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Αγορές
Θέατρα
Ιερά
Οικίες
Οικισμοί
Χώροι Άθλησης
Εργαστήρια
Νεκροταφεία
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αβδήρων
Δήμος Αιγείρου
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Αρριανών
Δήμος Βύσσας
Δήμος Διδυμοτείχου
Δήμος Δράμας
Δήμος Ελευθερών
Δήμος Θάσου
Δήμος Ιάσμου
Δήμος Κομοτηνής
Δήμος Μαρωνείας
Δήμος Ξάνθης
Δήμος Σαμοθράκης
Δήμος Σαπών
Δήμος Σιταγρών
Δήμος Σώστου
Δήμος Τοπείρου
Δήμος Τραϊανούπολης
Δήμος Φερών
Δήμος Φιλίππων
Κοινότητα Οργάνης
Οικισμοί: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

11/11/2009
Προϊστορικός οικισμός στην Τούμπα της Μάκρης

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης Έβρου

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Η τούμπα βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την θάλασσα, πάνω σε ένα φυσικό βραχώδες έξαρμα του εδάφους μήκους 400 μ. περίπου. Η βόρεια πλευρά του είναι ομαλή, η νότια όμως αρκετά απόκρυμνη. Το στόμιο της Σπηλιάς του Κύκλωπα και άλλες λαξευτές κατασκευές βρίσκονται στην απόκρυμνη παραλία που είναι ταυτόχρονα το νότιο όριο της τούμπας.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Μάκρης εντοπίστηκε κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο όταν οι βούλγαροι έσκαβαν χαρακώματα σ' όλο το μήκος της παραλίας της Θράκης. Πρώτος ο G. Kazarow δημοσίευσε όστρακα που προερχόταν από την περιοχή της τούμπας. Το 1921 ο St. Casson συνέλεξε όστρακα από την περιοχή. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ο καθηγητής Γ. Μπακαλάκης υπέθεσε ότι εδώ βρίσκεται το Σέρειο ακρωτήριο και η Ζώνη, μια από τις πόλεις της Περαίας της Σαμοθράκης. Στην περιοχή αργότερα αναφέρθηκαν ο Δ. Θεοχάρης και ο Δ. Λαζαρίδης. Ο Π. Πάντος το 1974 δημοσίευσε επιφανειακά όστρακα από την τούμπα. Το σπήλαιο και ο οικισμός βρίσκονται στην παραλία της Μάκρης κοντά στον σημερινό Πλάτανο. Το σπήλαιο ονομάζεται από τους ντόπιους Σπηλιά του Κύκλωπα και είχε κατοικηθεί από τα προϊστορικά χρόνια. Πάνω από το σπήλαιο βρίσκεται ο νεολιθικός οικισμός της Μάκρης. Στον ίδιο χώρο εντοπίστηκαν ίχνη κατοίκησης της παλαιολιθικής εποχής, της εποχής του Χαλκού και του Σιδήρου, καθώς και των ιστορικων χρόνων.


ΠOΛITIKH IΣTOPIA - XPONOΛOΓIO: Παλαιολιθική εποχή: πιθανά ευρήματα 200 μ. βόρεια του νεολιθικού οικισμού. Νεολιθική εποχή: η χρονολογία βασίζεται προς το παρόν στην κεραμεική τυπολογία. Σχετική χρονολογία : Σιταγροί Ι-ΙΙ της ανατολικής Μακεδονίας, Παραδημή Ι-ΙΙ της Θράκης και Karanovo III- Vesselinovo της Βουλγαρίας. Απόλυτη χρονολογία: συλλέχθησαν 100 δείγματα απανθρακωμένου υλικού από ένα στρώμα (1991) για ραδιοχρονολογικές μετρήσεις Εποχή του Χαλκού: ελάχιστα όστρακα φαιάς μονόχρωμης κεραμεικής. Εποχή του Σιδήρου: όστρακα με αυλακωτή και εμπίεστη διακόσμηση που μπορούν να χρονολογηθούν στον 90 και 8ο αι. π. Χ. και παρουσιάζουν ομοιότητες με την κεραμεική της Μεσημβρίας και των Πετρωτών


Προϊστορικές λατρείες: Ανθρωπομορφική λατρεία της γονιμότητας. Υπάρχουν ανθρωπόμορφα ειδώλια. Το κεφάλι αποδίδεται από κυλινδρικό στέλεχος με επίπεδη απόληξη και εγχαράξεις για την απόδοση των χαρακτηριστικών του προσώπου. Εγχάρακτη διακόσμηση στο σώμα, με συγκεκριμένα μοτίβα στις δύο του πλευρές. Τα ειδώλια βρίσκονται σε αποσπασματική κατάσταση (μόνο τα σώματα ή τα κεφάλια). Ελάχιστα ακέραια, ανάμεσα τους ένα ερμαφρόδιτο ειδώλιο και μερικά ζωόμορφα ειδώλια. Στη βάση μιας κατασκευής από πηλό βρέθηκαν τρία κωνικά πήλινα αντικείμενα, το ένα ακέραιο, με ύψος 0, 34 μ. και διάμετρο βάσης 0, 20 μ. περίπου, πιθανώς κέρατα καθοσιώσεως

Iδιωτικά οικοδομήματα: Οι οικίες έχουν ορθογώνιο σχήμα. Οι τοίχοι είναι πασσαλόπηκτοι με στοιβαχτό πηλό. Στο εσωτερικό των σπιτιών εντοπίστηκαν πολλαπλά δάπεδα και κατασκευές (εστίες, φούρνοι, λάκκοι, ιπνοί). Κάτω από το δάπεδο ενός σπιτιού βρέθηκαν αποθηκευτικά αγγεία και τρεις νεολιθικές ταφές σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Οι περισσότερες πληροφορίες προέρχονται από τον κεντρικό τομέα της ανασκαφής.

Oχυρώσεις: Οχυρωματικός περίβολος, με μορφή τοίχου από ακανόνιστες πέτρες, πάχος σε σημεία πάνω από 2 μ., με ΒΑ- ΝΔ κατεύθυνση.


πηγή
Θρακικός Ηλεκτρονικός Θησαυρός
Συγγραφέας: Ιωάννης Ασλάνης - Σμαράγδα Αρβανιτίδου