Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 28 Μαρτίου 2024
Πολιτισμός Αρχαιολογία Αρχαιολογικοί χώροι Νεκροταφεία Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Έβρου Δήμος Αλεξανδρούπολης

Μεγαλιθικός Τάφος της Ρούσσας

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Οικονομία
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Σαμοθράκης
Νεκροταφεία: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

12/11/2009
Μεγαλιθικός τάφος Ρούσσα

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης Έβρου

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Μεγαλιθικός τάφος - dolmen (9ος αιώνας π.Χ.). Κατασκευασμένος από πέντε μεγάλες πλάκες και το χαρακτηριστικό για τα dolmen άνοιγμα στη μια στενή πλευρά του.

Στους τάφους αυτούς τοποθετούσαν μεγάλα αγγεία που περιείχαν την τέφρα του νεκρού ή απευθείας τα υπολείμματα της καύσης μαζί με τα κτερίσματα.
Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού


Ταφικά μνημεία στην τοποθεσία Κούμ Ταρλά (αμμοχώραφα) (Ρούσσα γ) ή Σκοπιά μεταξύ των χωριών Μικρό Δέρειο και Ρούσσα, 12 χλμ. μετά το Μικρό Δέρειο προς Δ. και 4 χλμ. ΒΑ. της Ρούσσας. Τοποθεσία Μπαλούκ Καγιά (Ρούσσα β) και Παλαιό Μουσουλμανικό νεκροταφείο του χωριού Μυλόπετρες Πρώιμη εποχή του Σιδήρου (9ος- 8ος αι. π.Χ.)
Βραχογραφίες: εγχάρακτα σχέδια ανθρώπινων μορφών, ερπετών, πουλιών και άλλων συμβόλων με γαγική και αποτροπαϊκή σημασία.
Τάφοι από πλάκες σχιστόλιθου μέσα σε κρηπιδώματα τύμβων. Ορισμένοι μεγάλων διαστάσεων με πλευρικό άνοιγμα στο θάλαμο ή στον προθάλαμο χαρακτηρίζονται ως ντολμέν. Άλλοι τάφοι, θήκες με μικρότερες διαστάσεις. Στο εσωτερικό τοποθετούσαν μεγάλα αγγεία με την τέφρα του νεκρού ή απευθείας τα υπολείμματα της καύσης μαζί με τα κτερίσματα. Σε μεγαλιθικό μνημείο - τάφο (900-800 π.Χ.) συλημένο, σώζονται οι κάθετες πλάκες των τεσσάρων πλευρών, ενώ η οριζόντια είναι σπασμένη. Στην πλάκα της ανατολικής στενής πλευράς, ίχνη από κυκλικό άνοιγμα που χρησίμευε στις νεκρικές τελετές. Προσανατολισμός Δ-Α. Το μνημείο περιβάλλεται από κυκλικό κρηπίδωμα από μικρές ακανόνιστες σχιστόπλακες .

Πηγή:
Θρακικός Ηλεκτρονικός Θησαυρός

Συγγραφέας: Ιωάννης Ασλάνης - Σμαράγδα Αρβανιτίδου