16/11/2009
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης
Σε ένα όμορφο και καταπράσινο σημείο του Πλατανότοπου της Μαΐστρου (Ανατολικός οικισμός της Αλεξανδρούπολης) έχει κατασκευαστεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης (ΜΦΙΑ).
Πρόκειται για ένα σύγχρονο κτίριο εναρμονισμένο πλήρως με το φυσικό περιβάλλον.
ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Η περιοχή του Έβρου είναι μία από τις πιο ευνοημένες από τη φύση και ενδιαφέρουσες οικολογικά περιοχές της Ελλάδας. Εμφανίζει, μέσα σε μικρή έκταση, μεγάλη ποικιλία οικοσυστημάτων, από τα θαλάσσια, παράκτια, παραθίνια μέχρι τα υγροτοπικά κάθε τύπου (δελταϊκά, εκβολικά, κ.λπ.) και τα χερσαία (μεσογειακά, υπομεσογειακά και υποηπειρωτικά) οικοσυστήματα.
Μεγάλη επίσης είναι και η ποικιλία των γεωλογικών σχηματισμών και πετρωμάτων και σημαντικά τα παλαιοντολογικά ευρήματα των απολιθωμάτων που βρέθηκαν στην περιοχή.
Η χλωρίδα της περιοχής, εμφανίζει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον διότι εμφανίζει μοναδικά για τη χώρα μας στοιχεία της ποντιακής ζώνης.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η πανίδα της περιοχής και ιδιαίτερα η ορνιθοπανίδα, τόσο με τα σπάνια αρπακτικά της περιοχής του Δάσους της Δαδιάς όσο και με τα υδρόβια και παρυδάτια είδη της περιοχής του Δέλτα του Έβρου.
Όλα αυτά και ιδιαίτερα η μεγάλη βιοποικιλότητα σε επίπεδο οικοσυστημάτων και ειδών χλωρίδας και πανίδας, καθιστούν την περιοχή του Έβρου ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και επιτακτική την ανάγκη ύπαρξης ενός τοπικού-περιφερειακού μουσείου, το οποίο θα αναδεικνύει αυτόν τον μοναδικό πλούτο της περιοχής και θα τον κάνει προσιτό στους επισκέπτες τους, μέσω της κατάλληλης παρουσίασης.
Συνεπώς βασικός σκοπός του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης είναι η ανάδειξη της βιοποικιλότητας, σε όλα της τα επίπεδα (γενετική, ειδών, οικοσυστημάτων, τοπίου) της περιοχής του Έβρου και των γεωφυσικών και οικολογικών ιδιαιτεροτήτων της.
Η αίθουσα Ι εισάγει τον επισκέπτη γενικά στην έννοια της βιοποικιλότητας και στα οικολογικά χαρακτηριστικά του συνόλου της Ελλάδος και του νομού Έβρου. Παρέχει πληροφορίες για τους τύπους των προστατευόμενων περιοχών και τις ιδιαιτερότητες των οικοσυστημάτων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Χερσαία οικοσυστήματα
Στη θεματική αυτή ενότητα παρουσιάζεται μια σύνθεση των χερσαίων οικοσυστημάτων του νομού `Εβρου με κυρίαρχα το Δάσος της Δαδιάς, τα βουνά του `Εβρου, τις Τρείς Βρύσες και το Φεγγάρι Σαμοθράκης. Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να πληροφορηθεί για τα απολιθωμένα ευρήματα στον `Εβρο καθώς και για τη γεωλογική εξέλιξη του νομού.
Υγροτοπικά οικοσυστήματα
Στην ενότητα αυτή παρουσιάζεται το υγρό στοιχείο του νομού Έβρου, ποτάμια, χείμαρροι, λίμνες. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απεικονίσεις του παγκοσμίως γνωστού, δέλτα του ποταμού Έβρου.
Θαλάσσια οικοσυστήματα
Το βαθύ μπλε της θάλασσας είναι το κυρίαρχο στοιχείο της ενότητας αυτής. Απεικονίσεις του βυθού, λιβαδιών Ποσειδωνίας , συνθέσεις με κοχύλια, σπόγγους και άμμο, παρουσιάζουν τη θάλασσα της Ελλάδος και του Έβρου ιδιαίτερα, το Θρακικό Πέλαγος.
Άνθρωπος και Περιβάλλον
Οι ανθρώπινες δραστηριότητες στο αστικό και αγροτικό περιβάλλον της περιοχής του Έβρου, παρουσιάζονται στην αίθουσα αυτή μέσω μιας σειράς συλλεκτικών φωτογραφιών με θέμα την ιστορία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος.
Παρουσιάζεται μέσω ηχητικού συστήματος η αρμονική συμβίωση του ανθρώπου με τη φύση κατά το παρελθόν, η ανεξέλεγκτη επέμβασή του τα τελευταία χρόνια αλλά και η συνετή χρήση των φυσικών πόρων σε πολλές περιπτώσεις.
|