12/12/2007
Τα τείχη των Φιλίππων
Δέσποινα Σκουλαρίκη
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ./ Ε.Κ. "Αθηνά"
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης |
προεπισκόπηση εκτύπωσης
|
Από τα αρχαιότερα μνημεία των Φιλίππων είναι τα τείχη, τα οποία κατασκευάστηκαν την εποχή του Φιλίππου Β?(386-336π.Χ.). Το οχυρωματικό συγκρότημα περιβάλλει την κορυφή του λόφου της ακρόπολης με τις νότιες πλαγιές της καθώς και τμήμα της πεδιάδας. Ο μήκους 3.5μ. περίβολος είναι χτισμένος με μαρμάρινες πλίνθους, σύμφωνα με το ισοδομικό σύστημα και περιλαμβάνει τρεις οχυρές πύλες, που προστατεύονταν από πύργους.
Οι τρεις βεβαιωμένες ανασκαφικά πύλες, που ονομάζονται συμβατικά Πύλη της Νεαπόλεως, Πύλη των Κρηνίδων και Πύλη των Ελών, βρίσκονται στην ανατολική και νότια πλευρά των τειχών. Επισκέψιμη είναι μόνο η Πύλη της Νεαπόλεως, η οποία πλαισιώνεται από δύο ορθογώνιους πύργους. Στον τοίχο του νότιου βρίσκεται μικρή κόγχη, η οποία πιθανολογείται ότι χρησιμοποιούνταν για το ανάγλυφο θεότητας, ίσως του Ερμή προπυλαίου.
Το τείχος χρησιμοποιείται και κατά τους βυζαντινούς χρόνους (4ος-14ος αι.μ.Χ.), οπότε και κτίζεται με ακανόνιστους λίθους συνδεδεμένους με ασβεστοκονίαμα διαθέτοντας πάχος 5μ.Το κάστρο καταλαμβάνεται από τους Οθωμανούς και ερημώνεται στα μέσα του 16ου αι.μ.Χ.
Βιβλιογραφία:
1.Κουκούλη-Χρυσανθάκη Χ. και Μπακιρτζής Χ., Φίλιπποι, Υπουργείο Πολιτισμού, Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, Αθήνα 1997, σελ. 18
2.Γούναρης Γ. και Γούναρη Ε., Φίλιπποι:Αρχαιολογικός Οδηγός, University Studio Press, Θεσσαλονίκη, 2004, σελ.21-26
3.Τουρατσόγλου Ι., Μακεδονία. Ιστορία-Μνημεία-Μουσεία, Πλήρης οδηγός με χάρτες και σχέδια, Εκδοτική Αθηνών Α.Ε., Αθήνα, 1995, σελ. 374-375
4.Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, Πολιτιστικό Τεχνολογικό Ίδρυμα ΕΤΒΑ, Μακεδονία, Αθήνα, 1997, σελ. 143
|