Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 17 Ιουλίου 2024
Πολιτισμός Θρησκεία Μνημεία Ορθόδοξα Χριστιανικά Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Ξάνθης Δήμος Αβδήρων

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Αρμενικά
Ρωμαιοκαθολικά
Εβραϊκά
Μουσουλμανικά
Ορθόδοξα Χριστιανικά
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αβδήρων
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Βιστωνίδος
Δήμος Διδυμοτείχου
Δήμος Δοξάτου
Δήμος Δράμας
Δήμος Θάσου
Δήμος Κάτω Νευροκοπίου
Δήμος Κομοτηνής
Δήμος Ξάνθης
Δήμος Προσοτσάνης
Δήμος Σαμοθράκης
Δήμος Σουφλίου
Δήμος Σταυρούπολης
Δήμος Φιλίππων
Νομός Δράμας
Ορθόδοξα Χριστιανικά: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

28.03.2006
Ναός Αγίας Παρασκευής Αβδήρων

Γεώργιος Τσιγάρας
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ./Κ.Ε.Τ.Ε.Π.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας ? Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Το Μνημείο: Ο ναός, στη σημερινή του μορφή, κτίστηκε στα χρόνια του μητροπολίτη Ξάνθης Ευγενίου. Πρόκειται για μια τρίλιτη βασιλική με ημικυκλική κόγχη και νεότερο νάρθηκα. Ανοικοδομήθηκε εκ βάθρων το έτος 1845, σύμφωνα με την επιγραφή της ανοικοδόμησης που είναι εντοιχισμένη εξωτερικά, στον δυτικό τοίχο του ναού. Πιθανότατα το μνημείο καταστράφηκε ολοκηρωτικά, ή, τουλάχιστον, υπέστη σημαντικές ζημιές, από τους σεισμούς του έτους 1829.
Το τέμπλο είναι απλό και ξύλινο. Οι εικόνες του χρονολογούνται στον 18ο, 19ο και 20ό αιώνα. Στο δεξιό προσκυνητάριο υπάρχει φορητή εικόνα της βρεφοκρατούσας Θεοτόκου που θα μπορούσε να χρονολογηθεί στο 18ο αιώνα. Στο νάρθηκα υπάρχει εικόνα της Αγίας Παρασκευής του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα.
Στους πλευρικούς τοίχους έχουν διασωθεί υπολείμματα τοιχογραφιών από τον Χριστολογικό και Θεομητορικό κύκλο, καθώς και μεμονωμένες μορφές αγίων. Τα επιστύλια διακοσμούνται με γεωμετρικά και φυτικά θέματα λαϊκής τεχνοτροπίας.
Βιβλιογραφία: Γ. ΛΑΜΠΑΚΗΣ, Περιηγήσεις, Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Ετιαρείας 6 (1906)• Χ. ΜΠΑΚΙΡΤΖΗΣ, Βυζαντινή Θράκη, 330-1453, Θράκη, Αθήνα 1994• Δ. ΔΑΝΔΑΛΙΔΗΣ, ?βδηρα (Ιστορία και Λαογραφία του σημερινού χωριού), ?βδηρα 1993• Θ. ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ, Τα ?βδηρα Ξάνθης στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, Ξάνθη 1987• Ε. ΣΚΑΡΛΑΤΙΔΟΥ - Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΔΗΣ, Η οικογένεια και το αρχοντικό Παμουκτσόγλου στα ?βδηρα, Θρακικά Χρονικά 38 (1983)• Π. Α. ΓΕΩΡΓΑΝΤΖΗΣ, Συμβολή εις την ιστορίαν της Ξάνθης, Ξάνθη 1976• Γ. ΧΡ. ΤΣΙΓΑΡΑΣ, Εκκλησίες της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου, Ξάνθη 2004• Γ. ΧΡ. ΤΣΙΓΑΡΑΣ, Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών Καβακίου Ξάνθης, στο: Θρησκευτικά Μνημεία στο Νομό Ξάνθης, επιμέλεια: Γεώργιος Χρ. Τσιγάρας, Ξάνθη 2005.