Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 19 Απριλίου 2024
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή Είδη Τουρισμού Ιαματικός Τουρισμός Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Ξάνθης

Θειούχα πετρώματα στα Λουτρά των Θερμών
(Φωτογραφία: Νικόλαος Θ. Κόκκας)
Το παλιό χαμάμ στις Θέρμες Ν.Ξάνθης
(Φωτογραφία: Νικόλαος Θ. Κόκκας)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Πολιτιστικός Τουρισμός
Αρχαιολογικός Τουρισμός
Θρησκευτικός Τουρισμός
Ιαματικός Τουρισμός
Τουρισμός Πόλης
Χειμερινός Τουρισμός
Εναλλακτικός Τουρισμός
Συνεδριακός Τουρισμός
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Νομός Ξάνθης
Ιαματικός Τουρισμός: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

15/11/2006
Ιαματικά Λουτρά Θερμών

Νικόλαος Κόκκας
Πηγή: ΙΠΕΤ-ΚΕΤΕΠ
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Τα ιαματικά λουτρά των Θερμών βρίσκονται σε απόσταση 40 περίπου χιλιομέτρων από την Ξάνθη. Στο μικρό οικισμό όπου βρίσκονται τα περίφημα ιαματικά λουτρά των Θερμών αναβλύζουν παντού ζεστά νερά. Στην κεντρική πλατεία, όπου βρίσκεται και η έδρα της κοινότητας Θερμών, συναντάμε το κοινοτικό υδροθεραπευτήριο με τέσσερις μπανιέρες και μια χαβούζα σε δωμάτιο με τρούλο. Στους ατομικούς λουτήρες προστέθηκαν το 1998 και ατομικές ντουζιέρες. Υπάρχουν στο χώρο και τουαλέτες. Η θερμοκρασία του νερού στις οξυανθρακικές πηγές των Θερμών κυμαίνεται από 40-53 βαθμούς Κελσίου. Στην πηγή των ζώων προς την κατεύθυνση της Μέδουσας η θερμοκρασία του νερού είναι 51 βαθμοί και μόνοι λίγοι θαρραλέοι τολμούν να μπουν. Το μπάνιο στα λουτρά συνίσταται ιδιαίτερα για όσους πάσχουν από αρθροπάθειες, δερματοπάθειες και χρόνιες γαστρίτιδες. Οι ξενώνες στα Λουτρά των Θερμών έχουν ανακαινιστεί πρόσφατα εξασφαλίζοντας μια άνετη διαμονή. Στους ξενώνες υπάρχουν 29 δίκλινα δωμάτια εξοπλισμένα με ψυγείο και τηλεόραση. Στο χώρο υπάρχουν 4 χαμάμ για ατομική ή ομαδική (5-10 άτομα) χρήση. Κατά τους θερινούς μήνες η προσέλευση στα Λουτρά των Θερμών είναι μεγάλη. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η κράτηση δωματίων για όσους επιθυμούν να μείνουν στην περιοχή.
Στις ταβέρνες των Λουτρών μπορεί κανείς να φάει νόστιμο κατσίκι ή σουτζουκάκια καθώς και άλλα ψητά, ενώ στους ξενώνες μπορεί να βρει μια ζεστή φιλοξενία. Τα δωμάτια της κοινότητας κτίστηκαν το 1998 και είναι έξι δίκλινα, καθαρά και οικονομικά. Με ατομικό μπάνιο μέσα. Υπάρχουν και άλλα 44 δίκλινα τα οποία κτίστηκαν το 1974. Κοντά στο κτίριο της κοινότητας Θερμών βρίσκεται ένα παλαιότερο λουτρό (χαμάμ) που επιδιορθώθηκε από τους Βούλγαρους το 1941 αλλά λειτουργούσε πριν το 1928. Δίπλα στο χαμάμ βρίσκεται ο μουσουλμανικός τεκές του Μπουνταλά Χότζα.
Στην Κοινότητα Θερμών (1221 κάτοικοι – απογραφή 2001) ανήκουν διοικητικά οι ?νω Θέρμες, οι Μέσες Θέρμες, οι Κάτω Θέρμες και ο οικισμός των Λουτρών. Οι Θέρμες είναι ένα πολύ όμορφο χωριό με 193 κατοίκους (2001). Οι Μέσες Θέρμες βρίσκονται σε υψόμετρο 475 μ. και έχουν 83 κατοίκους. Οι ?νω Θέρμες είναι ο πιο μεγάλος συνοικισμός της περιοχής. Είναι κτισμένες κατά μήκος του ορεινού τμήματος του ποταμού Κομψάτου σε υψόμετρο 500 μ.. Στο κέντρο του συνοικισμού βρίσκεται το τζαμί, δίπλα στο σχολείο. Το 2001 η απογραφή κατέγραψε 428 κατοίκους στο χωριό. Απέναντι από τα Λουτρά υπάρχει και ο ναός των Αγίων Ιωακείμ και ?ννης.
Φεύγοντας από τα Ιαματικά λουτρά προς τον οικισμό των Κάτω Θερμών συναντάμε οδική πινακίδα που αναφέρεαι στη Βραχογραφία του Μίθρα. Πρόκειται για ανάγλυφη αναπαράσταση του θεού Μίθρα πάνω σε βράχο, ένα από τα ιδιαίτερα σημαντικά μνημεία της Θράκης, που χρονολογείται από τον 3ο αιώνα μ.Χ. και μαρτυρεί τη διάδοση της Μιθραϊκής θρησκείας στην ορεινή Ροδόπη κατά τα τελευταία χρόνια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Η αναπαράσταση απεικονίζει το θεό Μίθρα που θυσιάζει τον κοσμικό ταύρο. Το θεό συνοδεύουν οι ακόλουθοί του, ο Καύστης (δεξιά) και ο Καυτοπάτης (αριστερά). Στο κάτω μέρος το φίδι περιμένει να πιει το αίμα του ταύρου. Κάτω από την αναπαράσταση της θυσίας του ταύρου διακρίνονται μικρότερες απεικονίσεις. Πιστεύεται ότι αυτές αντιστοιχούν στα στάδια μύησης των οπαδών του Μίθρα ή δείχνουν τις ευεργεσίες του Θεού.