Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 29 Μαρτίου 2024
Πολιτισμός Αρχιτεκτονική Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Νότια όψη της γέφυρας στα Πάτερμα
(Φωτογραφία: Νικόλαος Κόκκας)
Βορειοδυτική όψη της γέφυρας στα Πάτερμα
(Φωτογραφία: Νικόλαος Κόκκας)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Οικονομία
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Νομός Δράμας
Νομός Έβρου
Νομός Καβάλας
Νομός Ξάνθης
Νομός Ροδόπης
Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

20/11/2006
Γέφυρα στα Πάτερμα

Νικόλαος Κόκκας
Πηγή: ΙΠΕΤ-ΚΕΤΕΠ
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Το χωριό Πάτερμα βρίσκεται στο νομό Ροδόπης, σε υψόμετρο 195 μέτρων και σε απόσταση 17 χιλιομέτρων από την Κομοτηνή. Στην απογραφή του 2001 τα Πάτερμα είχαν 111 κατοίκους. Η γέφυρα βρίσκεται στα βορειοδυτικά του χωριού, στο ρέμα Μπαγιούμ Ντερέ. Πρόκειται για γεφύρι δίτοξο με συνολικό μήκος καταστρώματος 25,50 μ και πλάτος 3 μ. Στις πλευρές του καταστρώματος υπάρχει τοιχίο ύψους 40 εκ. Το μεγάλο τόξο έχει ύψος 3.90 μ. από τη βάση του τόξου και 7 μ. από τον πυθμένα του ρέματος. Το μήκος του είναι 7.50 μ. Το μικρό τόξο έχει μήκος 4,20 μ. και ύψος 3,50 μ.
Η γέφυρα στα Πάτερμα συνέδεε την Κομοτηνή με τα ορεινά χωριά του νομού Ροδόπης: Κάρδαμο, Σαρακηνή, Δρανιά, Κάρδαμο, Αρδεία και Οργάνη. Κοντά στη γέφυρα σώζονται τα ερείπια βυζαντινής εκκλησίας που χρονολογείται ανάμεσα στον 11ο και το 13ο αιώνα. Οι διαστάσεις του ναού είναι 17,43 χ 7,33 μ. Στο ναό βρέθηκαν υπολείμματα αγιογραφιών καθώς και μικρό εικονίδιο από στεατίτη, με ανάγλυφη παράσταση του Αγίου Νικολάου. Πιστεύεται ότι η εκκλησία εγκαταλείφθηκε οριστικά και καταστράφηκε κατά το 15ο-17ο αιώνα όπότε και εξισλαμίσθηκε ο πληθυσμός της περιοχής.
Στην περιοχή διασώζεται τοπική παράδοση που παραπέμπει στην εποχή που το ρέμα ήταν ιδιαίτερα βαθύ. Σύμφωνα με την παράδοση αυτή κάποτε δύο αγελάδες συναντήθηκαν ερχόμενες από τις δύο αντίθετες άκρες του γεφυριού. Συγκρούσθηκαν μεταξύ τους και η μία από αυτές έπεσε στο ποτάμι, δίχως όμως να πνιγεί, λόγω της μεγάλης ποσότητας του νερού.