03-04-2006
Διδυμότειχο - Έβρος: ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ - ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ
Την μεγαλύτερη συμμετοχή στην ανάπτυξη της περιοχής Έβρου έχει ο πρωτογενής τομέας. Κύρια δραστηριότητα του πρωτογενή τομέα είναι η γεωργία και δευτερεύουσα η κτηνοτροφία.
Από την Αλεξανδρούπολη έως το Ορμένιο, κατά μήκος της εθνικής οδού, υπάρχουν βιομηχανικές μονάδες κυρίως επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων, μονάδες ασφαλτομίγματος, ασβεστοποιεία, βιοτεχνίες χρωμάτων, υφαντουργεία, τυροκομεία, ξυλουργεία κ.ά.
Μονάδα βιομηχανικού επιπέδου είναι το εργοστάσιο ζάχαρης στην περιοχή της Ορεστιάδας. Στην ευρύτερη περιοχή του δέλτα Έβρου και από την Αλεξανδρούπολη έως τις Φέρες, η μόνη μονάδα βιομηχανικού επιπέδου είναι η ΘΡΑΚΗ Α.Ε. στα όρια του δήμου Φερών. Είναι βιομηχανία παραγωγής κρέατος και περιλαμβάνει μονάδα ζωοτροφών, χοιροστάσιο, σφαγείο και αλλαντοποιείο-κονσερβοποιείο.
Ο ποταμός Έβρος με το δέλτα του αποτελεί σήμερα τον κυριότερο αποδέκτη:
α) από Βουλγαρία, αστικών λυμάτων μεγάλων πόλεων και χημικής βιομηχανίας. Στο βουλγαρικό μέρος της λεκάνης απορροής λειτουργούν βιομηχανικά συγκροτήματα κατασκευής μηχανών, επεξεργασίας ξύλου, κλωστοϋφαντουργίας, βυρσοδεψίας, παραγωγής λιπασμάτων - φυτοφαρμάκων, μπαταριών, καουτσούκ, τσιμέντου και αμιάντου, βιομηχανίες επεξεργασίας μετάλλων και επιμεταλλώσεων.
Στην ευρύτερη κοιλάδα του ποταμού Έβρου στη Βουλγαρία εκτός του μεγάλου αριθμού των βιομηχανικών συγκροτημάτων λειτουργεί και ένα άρτια οργανωμένο δίκτυο παραγωγής αγροτικών προϊόντων. Η αγροτική παραγωγή είναι εκβιομηχανοποιημένη και η χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων πολύ υψηλή. Για την μεγιστοποίηση της παραγωγής ανεπτύχθησαν μεγάλα αρδευτικά δίκτυα με κατασκευές φραγμάτων.
β) από Τουρκία δέχεται τα αστικά λύματα της Αδριανούπολης και τα απόβλητα της βιομηχανικής της περιοχής (π.χ. βυρσοδεψία, εργοστάσια πλαστικών χρωμάτων κ.ά.) και τις εκπλύσεις από γεωργικές καλλιέργειες.
γ) από την Ελλάδα δέχεται τα αστικά λύματα παρακείμενων πόλεων, καθώς επίσης τα νερά των αποστραγγίσεων των γεωργικών καλλιεργειών.
Ο τριτογενής τομέας πρόσφατα αρχίζει να αναπτύσσεται και συμβάλλει στην ανάπτυξη του νομού Έβρου.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στον τουρισμό και το εμπόριο.
Οι κατασκευές μεγάλων έργων όπως η αναβάθμιση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, η οδική σύνδεση του νομού Έβρου με τα αναπτυγμένα κέντρα της Ευρώπης και της Βαλκανικής που εντάσσεται στα διευρωπαϊκά και εθνικά δίκτυα Αλεξανδρούπολη-Ελσίνκι 9ος οδικός άξονας, Εγνατία οδός κ.ά. καθιστούν τον νομό κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου από και προς την Βόρεια Ευρώπη και τα Βαλκάνια.
|