Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 17 Ιουνίου 2018
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Οικονομία
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες

20/02/2007
Τουριστικοί Προορισμοί Δήμου Βιστωνίδας

Μπαΐρα Κλειώ
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ./ ΕΚ ΑΘΗΝΑ
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ο Δήμος Βιστωνίδας καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της πεδιάδας της Ξάνθης. Πρωτεύουσα του δήμου είναι η Γενισέα που έχει μακραίωνη ιστορία, όντας κέντρο της περιοχής Ξάνθης κατά την Οθωμανική κατοχή. Στα όρια του Δήμου έχουν εντοπιστεί αξιόλογοι αρχαιολογικοί χώροι από τα νεολιθικά ως τα βυζαντινά χρόνια. Οι κάτοικοι του Δήμου, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, ζουν αρμονικά και ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία..

Στην αρχαία εποχή στην περιοχή κατοικούσαν οι Βίστωνες, γύρω από τη λίμνη Βιστωνίδα από όπου και το όνομα του Δήμου. Ονομαστός είναι ο βασιλιάς των Βιστώνων Διομήδης με τα άλογά του τα οποία κατά τη μυθολογία τα σκότωσε ο Ηρακλής. Η περιοχή κατοικούνταν συνεχώς από τα αρχαία, κλασικά, ελληνιστικά, ρωμαϊκά, βυζαντινά και μεταβυζαντινά χρόνια, ενώ στα Βόρεια του Δήμου περνούσε η Εγνατία Οδός.

Το φυσικό περιβάλλον είναι ένας ονειρικός συνδυασμός χρωμάτων και αρωμάτων. Οι κάτοικοι των οικισμών του Δήμου, με τη βοήθεια πολιτιστικών φορέων και της Τοπικής αυτοδιοίκησης, οργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις που συντελούν στη διατήρηση των παραδόσεων. Οργανώνονται λαϊκά πανηγύρια στον Πετεινό ( 29 Ιουνίου τα « Αλεκτόρεια»), στον Πολύσιτο την Καθαρή Δευτέρα γίνεται παρέλαση αρμάτων με παραδοσιακή μουσική και νηστίσιμα εδέσματα, στη Φελώνη γίνεται η «Πατατιάδα» το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά τον δεκαπενταύγουστο με εδέσματα πατάτας, θεατρικές παραστάσεις , μουσικές συναυλίες κ.α. Στη Γενισέα οι γιορτές Πολιτισμού και Παράδοσης τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου περιλαμβάνουν συναυλίες, θέατρο, εκθέσεις, χορευτικά συγκροτήματα και αθλητικές εκδηλώσεις.