Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 28 Μαρτίου 2024
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή Τουριστική Υποδομή Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Έβρου Δήμος Τυχερού

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Οικονομία
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αβδήρων
Δήμος Αιγείρου
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Αρριανών
Δήμος Βιστωνίδος
Δήμος Βύσσας
Δήμος Διδυμοτείχου
Δήμος Δοξάτου
Δήμος Δράμας
Δήμος Ελευθερούπολης
Δήμος Ελευθερών
Δήμος Θάσου
Δήμος Ιάσμου
Δήμος Καβάλας
Δήμος Καλαμπακίου
Δήμος Κάτω Νευροκοπίου
Δήμος Κεραμωτής
Δήμος Κομοτηνής
Δήμος Κυπρίνου
Δήμος Μαρωνείας
Δήμος Μεταξάδων
Δήμος Μύκης
Δήμος Νέου Σιδηροχωρίου
Δήμος Νικηφόρου
Δήμος Ξάνθης
Δήμος Ορεινού
Δήμος Ορεστιάδας
Δήμος Ορφανού
Δήμος Ορφέα
Δήμος Παγγαίου
Δήμος Παρανεστίου
Δήμος Πιερέων
Δήμος Προσοτσάνης
Δήμος Σαμοθράκης
Δήμος Σαπών
Δήμος Σιταγρών
Δήμος Σουφλίου
Δήμος Σταυρούπολης
Δήμος Σώστου
Δήμος Τοπείρου
Δήμος Τραϊανούπολης
Δήμος Τριγώνου
Δήμος Τυχερού
Δήμος Φερών
Δήμος Φιλίππων
Δήμος Χρυσούπολης
Κοινότητα Αμαξάδων
Κοινότητα Θερμών
Κοινότητα Κέχρου
Κοινότητα Κοτύλης
Κοινότητα Οργάνης
Κοινότητα Σατρών
Κοινότητα Σελέρου
Κοινότητα Σιδηρονέρου
Νομός Δράμας
Νομός Έβρου
Νομός Καβάλας
Νομός Ξάνθης
Νομός Ροδόπης
Τουριστική Υποδομή: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

29/03/2007
Τουριστικοί Προορισμοί Δήμου Τυχερού

Μπαΐρα Κλειώ
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ./ ΕΚ ΑΘΗΝΑ
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Βρίσκεται στο Ν. Έβρου 4 χλμ δυτικά του ποταμού Έβρου, έχει έκταση 220km2 και πληθυσμό 4067 κατοίκους που ασχολούνται με την γεωργία και κτηνοτροφία. Κύρια προϊόντα είναι το σιτάρι, το καλαμπόκι, ηλιοτρόπια, ζαχαρότευτλα, κηπευτικά και σπαράγγια. Στο Δήμο ανήκουν οι οικισμοί Φυλακτό, Τυχερό, Θυμαριά, Λευκίμη, Λύρα, Προβατώνας και Ταύρη. Οι κάτοικοι του προέρχονται, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, από δ΄θο αρβανιτόφωνα χωριά που βρίσκονται λίγο νοτιότερα, στην απέναντι όχθη του ποταμού, και εγκαταστάθηκαν εδώ το 1922 με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Από το 1955 κατοικούν στο Δήμο 60 οικογένειες Ελληνοποντίων. Η εγκατάσταση της Ταξιαρχίας έφερε σημαντικές αλλαγές στο κοινωνικό και οικονομικό τομέα. Εδώ επίσης λειτουργεί το παραλίμνιο συγκρότημα αναψυχής, το Οικοτουριστικό κέντρο Τυχερού, ένα πλήρες πρωτότυπο και μοναδικό συγκρότημα αναψυχής με μια σειρά από έργα παραλίμνια όπως ο «Ξενώνας», το κολυμβητήριο, τα γήπεδα τένις και μπάσκετ, τα άλογα του ιππικού ομίλου, τιο εστιατόριο, το οικολογικό αγρόκτημα, η σηροτροφική μονάδα και το υπό κατασκευή μουσείο «Άνθρωπος και Φύση» που θα φιλοξενήσει τα ηλικίας 25.000000 ετών απολιθωμένα ευρήματα της περιοχής.

Ο επισκέπτης μπορεί να βρεθεί στην προστατευόμενη περιοχή του δάσους της Δαδιάς όπου λειτουργεί οικοτουριστική μονάδα με εστιατόριο. Πολλά είδη πουλιών που ζουν μόνο στη βαλκανική και την Εγγύς Ανατολή συνυπάρχουν εδώ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρουσία εδώ σπάνιων αρπακτικών πουλιών όπως ο Γυπαετός, ο Μαυρόγυπας, ο Βασιλαετός, ο Χρυσαετός, ο Κραυγαετός, ο Φιδαετός κ.α.

Οι δαντέλες και τα κεντήματα των γυναικών που ανήκουν στο γυναικείο Συν/σμό του Δήμου, είναι αληθινά έργα τέχνης. Η πολιτιστική επιχείρηση «Πολύκεντρο» Δήμου Τυχερού ιδρύθηκε το 1991 και δραστηριοποιείται σε θέματα πολιτισμού και νεολαίας. Στο κτίριο της στεγάζονται η μουσική σχολή για πιάνο και αρμόνιο, η Φιλαρμονική ορχήστρα, το Δημοτικό Ραδιόφωνο και η Δημοτική Βιβλιοθήκη. Είναι ο υπεύθυνος φορέας για την οργάνωση εκδηλώσεων και φεστιβάλ και για αυτό έχει αναπτύξει ένα δίκτυο διαβαλκανικής συνεργασίας.

Δεύτερη μέρα Χριστουγέννων γίνονται τα δρώμενα της Κορτοπούλας στο Φυλακτό, Απόκριες στη Λευκίμη με χορό, τραγούδι και ακατμάδες. Μοιράζονται κρέπες με κοτόπουλο οι λεγόμενοι ακατμάδες. Στη Λύρα μετά το Πάσχα ακολουθεί φαγοπότι με το παραδοσιακό κουρμπάνι (αρνί με ρύζι μαγειρευτό). Στα τέλη Ιουλίου ο πολιτιστικός Σύλλογος Λύρας διοργανώνει τη γιορτή των ξενιτεμένων. Στο Τυχερό στις 29 Αυγούστου γίνεται μια από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες εμποροπανηγύρεις της περιοχής. Στην Ταύρη, στο παλιό ξωκλήσι το Αι Γιώργη, μετά τη λειτουργία ακολουθεί ψήσιμο αρνιών και γλέντι. Στη Λευκίμη στις 8 Σεπτεμβρίου ενώ στις 14 Σεπτεμβρίου στο εκκλησάκι του Σταυρού, μετά τη θεία Λειτουργία μοιράζουν ψωμί και λουλούδια.

Ο επισκέπτης επίσης μπορεί να επισκεφτεί το κέντρο Οικοτεχνίας Φυλακτού που φιλοξενεί έκθεση υφαντών φτιαγμένα από γυναίκες του Συνεταιρισμού. Τον αύλειο χώρο κοσμούν κορμοί δέντρων. Ο Δήμος Τυχερού αλλάζει πρόσωπο, ντύνεται στα χρώματα της ανάπτυξης, κρατώντας όμως αναλλοίωτο το παραδοσιακό στοιχείο.