Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 16 Ιουλίου 2024
Πολιτισμός Θρησκεία Μνημεία Ορθόδοξα Χριστιανικά Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Καβάλας Δήμος Θάσου

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Αρμενικά
Ρωμαιοκαθολικά
Εβραϊκά
Μουσουλμανικά
Ορθόδοξα Χριστιανικά
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αβδήρων
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Βιστωνίδος
Δήμος Διδυμοτείχου
Δήμος Δοξάτου
Δήμος Δράμας
Δήμος Θάσου
Δήμος Κάτω Νευροκοπίου
Δήμος Κομοτηνής
Δήμος Ξάνθης
Δήμος Προσοτσάνης
Δήμος Σαμοθράκης
Δήμος Σουφλίου
Δήμος Σταυρούπολης
Δήμος Φιλίππων
Νομός Δράμας
Ορθόδοξα Χριστιανικά: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

18/06/2007
Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μαριών Θάσου

Γεώργιος Τσιγάρας
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ./Κ.Ε.Τ.Ε.Π.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας ? Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Θέση: Η μονή είναι κτισμένη στην κοιλάδα των Μαριών, στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, και απέχει 6,5 χιλιόμετρα από τη Σκάλα Μαριών. Εορτάζει στις 15 Αυγούστου (Κοίμηση της Θεοτόκου) και στις 10 Φεβρουαρίου (Αγίου Χαραλάμπους).
Ιστορία: Σύμφωνα με τοπική παράδοση. η ίδρυση της μονής συνδέεται με θαύμα της Παναγίας. Αναφέρεται ότι όταν η άρρωστη γυναίκα του αγά θεραπεύτηκε μετά από θαύμα της Παναγίας, αυτός επέτρεψε στους κατοίκους της περιοχής να κτίσουν εκκλησία προς τιμήν της Παναγίας. Η μονή είναι ανδρική. Το 1974 ο τότε αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Καλαφάτης, σήμερα Μητροπολίτης Ξάνθης, μετέτρεψε το ναό σε καθολικό μονής, στην οποία και διετέλεσε πρώτος ηγούμενος. Επίσημα η μονή ιδρύθηκε το 1976, οπότε και άρχισαν οι εργασίες ανοικοδόμησής της.
Το καθολικό: Κτίστηκε, σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή, το έτος 1813 στη θέση παλαιού αγιάσματος, στον τόπο όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας. Πρόκειται για μια λιθόκτιστη τρίκλιτη βασιλική, διαστάσεων 16,5x9 μ., με πρόπυλο, χαγιάτι και στέγη με σχιστόπλακες, χωρίς όμως νάρθηκα.
Οι αξιόλογες εικόνες του τέμπλου χρονολογούνται τον 19ο αιώνα.
Το εσωτερικό του διακοσμείται με τοιχογραφίες, έργο άγνωστου προς το παρόν ζωγράφου. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι παραστάσεις από τον κύκλο του Ακαθίστου Ύμνου και η απεικόνιση του τοπικού νεομάρτυρα αγίου Ιωάννη από τις Μαριές (1638-1652), ο οποίος μαρτύρησε στις 20 Δεκεμβρίου 1652 στην Κωνσταντινούπολη.
Βιβλιογραφία: Σ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ – Δ. ΣΤΡΑΤΗΣ, Τα μοναστήρια της Μακεδονίας, τόμ. Α’, Ανατολική Μακεδονία, Θεσσαλονίκη 1996• ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ, Πολιτιστικός – Τουριστικός Οδηγός, (Δρόμοι του Ορθόδοξου Μοναχισμού), 2, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία Θράκη – Νότια πρώην Γ. Δ. της Μακεδονίας, Νότια Βουλγαρία, Υπουργείο Πολιτισμού 1999.