28/11/2007
Μακεδονικός Τάφος Συμβόλων
Ο καμαροσκέπαστος τάφος των Συμβόλων είναι κτισμένος από μαλακό πωρόλιθο, σύμφωνα με το ψευδοϊσόδομο σύστημα τοιχοδομίας και αποτελείται από δρόμο, προθάλαμο και θάλαμο. Στον θάλαμο, κατά μήκος του ανατολικού και του νότιου τοίχου, υπάρχουν δύο νεκρικές κλίνες, λιθόκτιστες, με επένδυση από ζωγραφιστό κονίαμα. Χρωματιστά κονιάματα που μιμούνται ορθομαρμάρωση κοσμούν και τους εσωτερικούς τοίχους, μέχρι τη γένεση της καμάρας. Ο δρόμος του τάφου είναι κατασκευασμένος με μεγάλες ποταμίσιες κροκάλες, γεγονός που φανερώνει ότι ανήκει σε μεταγενέστερη οικοδομική φάση. Στο συλημένο τάφο βρέθηκαν κατάλοιπα ταφής τριών ενήλικων ανδρών, αλλά και διάφορα αντικείμενα που προέρχονται από την διακόσμηση του νεκρικού θαλάμου. Ο τάφος χρονολογείται στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. και αποτελεί παραλλαγή του τύπου των Μακεδονικών υπόγειων κτιστών τάφων.
Βιβλιογραφία:
Αναγνωστοπούλου-Χατζηπολυχρόνη Η., (1987-1990). Επιφανειακές έρευνες στην περιοχή γύρω από τα Σύμβολα του Ν. Ροδόπης, Θρακική Επετηρίδα 7, σελ.1-23.
Αναγνωστοπούλου-Χατζηπολυχρόνη Η., (1988). Ανασκαφικές έρευνες στη Μαρώνεια και στα Σύμβολα, ΑΕΜΘ 1 (1987), σελ. 439-443.
Αρχαιολογικός οδηγός, (1999). Έκδοση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, σελ. 23.
Αρχαιολογικός Χάρτης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Έκδοση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, σελ. 5.
Ελλάς-Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, (1992). Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας ? Θράκης.
Θράκη, Το σταυροδρόμι των Ελλήνων, (2000). Εκδόσεις Αδάμ, σελ. 19.
Οδηγός περιήγησης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, (2000). Έκδοση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, σελ. 81.
Τριαντάφυλλος Δ., (1994). Αρχαία Θράκη, στο Θράκη, Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας ? Θράκης, σελ. 89.
Rodopi, The land of the legends, (1998). Έκδοση Νομαρχίας Ροδόπης, σελ. 14.
|