Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 29 Μαρτίου 2024
Πολιτισμός Μουσεία Εκκλησιαστικά Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Ροδόπης Δήμος Κομοτηνής

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Υπουργείο Πολιτισμού
Επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού
Κομοτηνή On-Line: Τουριστικός Οδηγός Νομού Ροδόπης
Τουριστικός οδηγός
e-city.gr > Ροδόπη > Εκκλησιαστικό Μουσείο
Τουριστικός οδηγός
Εκκλησιαστικό Μουσείο Κομοτηνής
Ηλεκτρονική έκδοση βιβλίου Ιεράς Μητροπόλεως Μαρώνειας και Κομοτηνής

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Αρχαιολογικά
Βυζαντινά
Δημοτικά
Εκκλησιαστικά
Καλαθοπλεκτικής
Λαογραφικά / Εθνολογικά
Μετάξης
Παιδείας
Στρατιωτικά
Φυσικής Ιστορίας
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Κομοτηνής
Δήμος Ξάνθης
Εκκλησιαστικά: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

29/11/2007
Εκκλησιαστικό Μουσείο Ιεράς Μητροπόλεως Μαρώνειας και Κομοτηνής

Αικατερίνη Μπάλλα
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ./ Ε.Κ. «Αθηνά»
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Η δημιουργία της συλλογής εικόνων και εκκλησιαστικών κειμηλίων της περιοχής της Κομοτηνής ξεκίνησε το 1962 από τον τότε Μητροπολίτη Μαρώνειας Τιμόθεο. Η συλλογή στεγάστηκε αρχικά στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Κομοτηνής, ενώ από το 1987 εγκαταστάθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στην εκκλησιαστική στέγη «Οι Τρεις Ιεράρχες». Το 1996 εγκρίθηκε η σύσταση ενός εκκλησιαστικού μουσείου, για τη μόνιμη στέγαση του οποίου παραχωρήθηκε το Ιμαρέτ, ένα οθωμανικό μνημείο που ανήκε στη Μητρόπολη Μαρώνειας και Κομοτηνής. Το μουσείο λειτουργεί από το 1999 και βρίσκεται κάτω από την άμεση εποπτεία της Ιεράς Μητρόπολης Μαρώνειας και Κομοτηνής.

Το Ιμαρέτ, στο οποίο στεγάζεται το Εκκλησιαστικό Μουσείο Ιεράς Μητροπόλεως Μαρώνειας και Κομοτηνής, είναι ένα κτίριο μεγάλης ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας το κτίριο λειτούργησε σαν Ιμαρέτ (Πτωχοκομείο), ενώ επί βουλγαρικής κατοχής είχε μετατραπεί σε παρεκκλήσι. Αργότερα λειτούργησε ως μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της πόλης της Κομοτηνής, καθώς και ως παγοποιείο. Το 1996 άρχισαν οι εργασίες για την αναστήλωση του κτιρίου, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από την 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Προκειμένου να αποκατασταθεί η ιστορικότητα του μνημείου και να καταστεί λειτουργικό, στερεώθηκαν και αναπαλαιώθηκαν το κυρίως κτίριο, καθώς και τα δύο παρακείμενα κτίσματα, κατεδαφίστηκαν τα νεότερα, πρόσθετα κτίσματα, ενώ διαμορφώθηκε ο περιβάλλων χώρος. Οι αναστηλωτικές επεμβάσεις στο Ιμαρέτ περιλάμβαναν τη διατήρηση των καλύτερα σωζόμενων κονιαμάτων και την καθαίρεση των κατεστραμμένων, τη συμπλήρωση των κενών της τοιχοποιίας, την αποκατάσταση των παραθύρων στην αρχική τους μορφή, την ανακεράμωση της στέγης με κεραμίδια ιδίου τύπου που συγκεντρώθηκαν από παλαιά σπίτια και την προσθήκη πορτών, παραθύρων και δαπέδου.

Η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει εκκλησιαστικά αντικείμενα, όπως φορητές εικόνες, ιερά σκεύη, ιερατικά άμφια, χειρόγραφα, λειτουργικά βιβλία και άλλα εκκλησιαστικά κειμήλια. Το μουσειακό υλικό καλύπτει τη χρονική περίοδο από τον 16ο αιώνα έως τις αρχές του 20ου αιώνα και αποτελεί αξιόλογο δείγμα της μεταβυζαντινής εκκλησιαστικής τέχνης και ιστορίας της περιοχής. Τα αντικείμενα συγκεντρώθηκαν από τους ναούς της εκκλησιαστικής επαρχίας της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρώνειας και Κομοτηνής, καθώς και από τις δωρεές των προσφύγων, οι οποίοι συνέρρευσαν στην περιοχή της Ροδόπης από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη.