Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 16 Απριλίου 2024
Πολιτισμός Μουσεία Αρχαιολογικά Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Έβρου Δήμος Σαμοθράκης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Έβρος
Τουριστικός οδηγός
Samothrace
Πολιτισμικός-Τουριστικός οδηγός
Έβρος
Τουριστικός οδηγός

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Αρχαιολογικά
Βυζαντινά
Δημοτικά
Εκκλησιαστικά
Καλαθοπλεκτικής
Λαογραφικά / Εθνολογικά
Μετάξης
Παιδείας
Στρατιωτικά
Φυσικής Ιστορίας
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αβδήρων
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Δράμας
Δήμος Θάσου
Δήμος Καβάλας
Δήμος Κομοτηνής
Δήμος Σαμοθράκης
Δήμος Φιλίππων
Αρχαιολογικά: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

02/12/2007
Αρχαιολογικό Μουσείο Σαμοθράκης

Αικατερίνη Μπάλλα
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ./ Ε.Κ. «Αθηνά»
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Βρίσκεται στην Παλιάπολη 6,5 χιλ. βόρεια της Καμαριώτισσας. Το Μουσείο, χτίσθηκε από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών (1939-1955).
Η συλλογή του μουσείου διαρθρώνεται σε τέσσερις αίθουσες και περιλαμβάνει ευρήματα κυρίως από το Ιερό των Μεγάλων Θεών, την αρχαία πόλη και τις νεκροπόλεις.

Στην πρώτη αίθουσα βρίσκονται αποκατεστημένα αρχιτεκτονικά μέλη των σημαντικότερων κτιρίων του Ιερού, από τα οποία ξεχωρίζουν τμήματα της Θόλου της Αρσινόης (288 - 281 π.Χ.), της Αίθουσας Αναθημάτων, του Ανακτόρου, του Προπύλου του Πτολεμαίου Β?, αλλά και μια μαρμάρινη στήλη με λατινική και ελληνική επιγραφή που απαγόρευε την είσοδο των αμύητων στο άδυτο του Ανακτόρου (1ος αιώνας μ.Χ.).

Στη δεύτερη αίθουσα εκτίθενται δείγματα πλαστικής και νομίσματα από το Ιερό, καθώς και αποκατεστημένα αρχιτεκτονικά μέλη του Ιερού, όπως τμήματα από το κτίριο με τις Χορεύτριες (γύρω στο 340 π.Χ.) και ένα επίκρανο από το Πρόπυλο του Πτολεμαίου Β? με ανάγλυφη διακόσμηση γρυπών που κατασπαράσσουν ελάφι (285-281π.Χ.).

Στην τρίτη αίθουσα υπάρχουν γλυπτά, μικροτεχνία και κεραμική από το Ιερό και την αρχαία πόλη. Χαρακτηριστικό είναι το άγαλμα της Νίκης, πίσω γωνιακό ακρωτήριο του Ιερού (γύρω στο 130 π.Χ.), αλλά και οι κάνθαροι που βρέθηκαν σε αποθέτη στο χώρο του πρώην Τεμένους (α΄ μισό του 7ου αιώνα π.Χ.), μια περσική, χρυσή καρφίτσα σε μορφή λιονταριού (5ος αιώνας π.Χ.), μια μελανόμορφη πελίκη με σκηνές μουσικής και μεγάλα αρχαϊκά τεφροδόχα αγγεία από τη Νότια Νεκρόπολη. Στην τέταρτη αίθουσα εκτίθεται ένα εκμαγείο της Νίκης της Σαμοθράκης, η οποία σήμερα βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου. Επιπλέον, εδώ υπάρχουν μελανόμορφα και ερυθρόμορφα αττικά αγγεία των 6ου και 5ου αι. π.Χ., που χρησιμοποιήθηκαν ως τεφροδόχα στις καύσεις των νεκρών, ένας παναθηναϊκός αμφορέας με οπλισμένη Αθηνά στη μία πλευρά και αγώνα δρόμου στην άλλη (γύρω στο 525π.Χ.), καθώς και πολύτιμα κοσμήματα και ασημένια νομίσματα που έδωσε η ανασκαφή των Νεκροπόλεων. Τέλος στο αίθριο βρίσκονται επιγραφές.

Βιβλιογραφία:

Αρχαιολογικός Χάρτης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Έκδοση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, σελ. 7.

Μάτσας Δ., Μπακιρτζής Α. (1998). Σαμοθράκη, Μικρός Πολιτισμικός Οδηγός, Έκδοση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης & Δήμου Σαμοθράκης, ΙΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, σελ.70-84.

Οδηγός περιήγησης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, (2000). Έκδοση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, σελ. 97.

Σαμοθράκη, το νησί των μυστηρίων, Έκδοση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Lehmann K. (1998). Samothrace, A Guide to the excavations and the museum, Institute of Fine Arts, New York University, σελ. 117-164.