02/12/2007
Ρούσσα
Στην τοποθεσία Σκοπιά, μεταξύ των χωριών Μικρό Δέρειο και Ρούσσα, βρέθηκαν ταφικά μνημεία, τα οποία χρονολογούνται στην Πρώιμη εποχή του Σιδήρου (9ος- 8ος αιώνα π.Χ.). Οι τάφοι είναι κατασκευασμένοι από πλάκες σχιστόλιθου μέσα σε κρηπιδώματα τύμβων. Ορισμένοι έχουν μεγάλες διαστάσεις και χαρακτηρίζονται ως dolmen (μεγαλιθικά μνημεία), χαρακτηριστικό των οποίων είναι το πλευρικό άνοιγμα στο θάλαμο ή στον προθάλαμο. Στο εσωτερικό των μνημείων αυτών τοποθετούσαν μεγάλα αγγεία με την τέφρα του νεκρού ή απευθείας τα υπολείμματα της καύσης μαζί με τα κτερίσματα. Στην περιοχή βρέθηκαν και άλλοι τάφοι, θήκες με μικρότερες διαστάσεις, κατασκευασμένοι από το ίδιο υλικό, αλλά χρονολογικά νεότεροι των μεγαλιθικών. Επιπλέον, στην περιοχή της Ρούσσας ερευνήθηκαν και απλές καύσεις μέσα σε λάκκους, οι οποίες χρονολογούνται με βάση τα κτερίσματά τους, αργότερα στο τέλος του 7ου αιώνα π.Χ και μαρτυρούν την άφιξη νέου φυλετικού στοιχείου.
Σε μεγαλιθικό τάφο της περιοχής σώζονται οι κάθετες πλάκες των τεσσάρων πλευρών, ενώ η οριζόντια είναι σπασμένη. Η πλάκα της ανατολικής στενής πλευράς, σώζει ίχνη από ημικυκλικό άνοιγμα, το οποίο πιθανόν χρησίμευε στις νεκρικές τελετές. Το μνημείο περιβάλλεται από χαμηλό, κυκλικό κρηπίδωμα από μικρές ακανόνιστες σχιστόπλακες που οριοθετούν τον τύμβο. Ο τάφος, ο οποίος βρέθηκε συλημένος, έχει προσανατολισμό Δ-Α και χρονολογείται γύρω στα 900-800 π.Χ.
Η κεραμεική της Ρούσσας περιλαμβάνει διαφόρους τύπους μεγάλων τεφροδόχων αγγείων, κυρίως αμφορέων, διακοσμημένων με ποικιλία γεωμετρικών σχεδίων, αλλά και μικρότερα αγγεία (κάνθαροι). Η διακόσμηση είναι κυρίως εμπίεστη, ενώ η εγχάρακτη είναι πολύ περιορισμένη.
Στη θέση «ύψωμα Χίλια» κοντά στη Ρούσσα, εντοπίστηκαν βραχογραφίες με εγχάρακτα σχέδια ερπετών, πουλιών, αστρικών σωμάτων, ανθρώπινων μορφών σε διάφορες στάσεις, αλλά και σε σκηνές χορού, και πολλών συμβόλων, στραμμένων προς την ανατολή, πιθανόν του ήλιου και της σελήνης. Οι παραστάσεις συνδέονται ασφαλώς με θρησκευτικές δοξασίες της εποχής και έχουν μαγικό και αποτροπαϊκό χαρακτήρα. Οι βραχογραφίες χρονολογούνται στην ίδια εποχή με τα μεγαλιθικά μνημεία της Ρούσσας και μαρτυρούν την ύπαρξη υπαίθριων ιερών στις βραχώδεις κορυφές υψωμάτων με συγκεντρωμένες λαξευτές κατασκευές (κόγχες, λεκάνες, βωμοί, δίσκοι).
Βιβλιογραφία:
Αρχαιολογικός οδηγός, (1999). Έκδοση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, σελ. 25.
Αρχαιολογικός Χάρτης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Έκδοση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, σελ. 6.
Ελλάς-Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, (1992). Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας ? Θράκης.
Ελλάδα-Έβρος, Το οχυρό της φύσης, της ιστορίας, της παράδοσης, Έκδοση Νομαρχίας Έβρου.
Θράκη, Το σταυροδρόμι των Ελλήνων, (2000). Εκδόσεις Αδάμ, σελ. 160, 162-163.
Κούκος Μ. (1991). Στα βήματα του Ορφέα, Οδοιπορικό της Θράκης, διαθέσιμο στη διαδικτυακή διεύθυνση: http://alex.eled.duth.gr/Eldoseis/Koukos/orfeas/index.htm. (Ημερομηνία τελευταίας επίσκεψης: 21-10-2007).
Οδηγός περιήγησης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, (2000). Έκδοση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, σελ. 92.
Τριαντάφυλλος Δ., (1984). Η προϊστορία στο χώρο της Δ. Θράκης, στο Αρχαιολογία 13, Αφιέρωμα: Θράκη, σελ. 10-19.
Τριαντάφυλλος Δ., (1994). Αρχαία Θράκη, στο Θράκη, Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας ? Θράκης, σελ. 45-47.
|