Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 28 Μαρτίου 2024
Πολιτισμός Αρχαιολογία Μνημεία Κτίσματα Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Έβρου Δήμος Τραϊανούπολης

Tο καμαροσκεπές κτίριο χρησίμευε ως ξενώνας των ταξιδιωτών και των επισκεπτών των ιαματικών και θερμών λουτρών. Πρώιμο οθωμανικό κτίσμα που χρονολογείται στα τέλη του 14ου αιώνα
(Φωτογραφία: Παρασκευάς Κονόρτας)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Θρακικός Ηλεκτρονικός Θησαυρός
Ιστοσελίδα για τη Θράκη
e-city.gr > Έβρος > Τραϊανούπολη
Τουριστικός οδηγός
Έβρος
Ιστοσελίδα για τον Έβρο
Αλεξανδρούπολη
Τουριστικός - Ιστορικός - Πολιτιστικός Οδηγός Νομού Έβρου

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Εκκλησίες
Τζαμιά
Κάστρα
Κτίσματα
Μακεδονικοί Τάφοι
Τύμβοι
Υδραγωγεία
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Θάσου
Δήμος Σαμοθράκης
Δήμος Τραϊανούπολης
Κτίσματα: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

02/12/2007
Χάνα

Αικατερίνη Μπάλλα
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ./ Ε.Κ. «Αθηνά»
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Στο κέντρο του αρχαιολογικού χώρου της Τραϊανούπολης σώζεται σχεδόν άθικτο μεγάλο καμαροσκεπές κτίριο, γνωστό ως «Χάνα». Χτίστηκε στο β? μισό του 14ου αιώνα από τον Γαζή Εβρενός, όταν η Θράκη είχε καταληφθεί από τους Οθωμανούς και χρησίμευε ως σταθμός και ξενώνας για τους λουόμενους στα ιαματικά λουτρά και για τους ταξιδιώτες πάνω στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης. Το ρωμαϊκό θερμαινόμενο λουτρό έφερε μέχρι το Β? Παγκόσμιο Πόλεμο αναθηματική επιγραφή του Γαζή Εβρενός.

Πρόκειται για ένα μεγάλο επιμήκες, καμαροσκεπές οικοδόμημα, το οποίο αποτελείται από προθάλαμο και έναν μεγάλο κεντρικό χώρο. Στον προθάλαμο που είναι σήμερα κατεστραμμένος υπήρχαν κτιστά τζάκια. Χαρακτηριστικά του οικοδομήματος αποτελούν η πλινθοπερίκλειστη τοιχοποιία και τα πέτρινα αρχιτεκτονικά μέλη. Η πύλη είναι αψιδωτή, ενώ η στέγη αμφικλινής με αργούς λίθους μέσα σε στρώμα κονιάματος. Οι μακριές ανοιχτές κοιλότητες κατά μήκος των μεγάλων πλευρών φαίνεται πως ήταν θέσεις ξύλινων δοκών.

Το κτίριο αποτελεί ένα από τα πρώιμα οθωμανικά μνημεία που χτίστηκαν στη Θράκη, πριν από την άλωση της Κωνσταντινούπολης, αλλά και ένα από διάφορα άλλα παρόμοια κοινωφελή κτίρια που ιδρύθηκαν κατά μήκος της Εγνατίας οδού εκείνη την εποχή. Το μνημειώδες αυτό έργο δεν διαφέρει από τα σύγχρονά του βυζαντινά ως προς τις μεθόδους κατασκευής και την αρχιτεκτονική μορφή, αλλά μόνο ως προς το μέγεθος, τα επιλεγμένα υλικά, το κόστος και κυρίως την ηθελημένη επιβλητικότητα, γεγονός που υποδηλώνει τη τάση για εντυπωσιασμό των επιτιθέμενων Οθωμανών έναντι των ντόπιων πληθυσμών με την ανέγερση μεγαλοπρεπών κτισμάτων κοινής ωφελείας.

Σήμερα στη Χάνα φυλάσσεται η αρχαιολογική συλλογή Τραϊανούπολης.

Βιβλιογραφία:

Μπακιρτζής Χ., (1994). Βυζαντινή Θράκη, στο Θράκη, Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας ? Θράκης, σελ. 188-189.