02/12/2007
Σαμοθράκη-Βασιλική Παλαιόπολης
Η παλαιοχριστιανική βασιλική της Παλαιόπολης βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του αρχαίου λιμανιού κάτω από τον επιβλητικό πύργο των Γατελούζων. Αποκαλύφθηκε το 1938 από την Αμερικάνικη Σχολή και δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η έρευνά της.
Η τοιχοποιία του ναού αποτελείται από επιμελημένα κατεργασμένους λίθους στις παρειές των τοίχων, ενώ το εσωτερικό πληρούται με χυτή λιθοδομή. Στην κατασκευή έχουν χρησιμοποιηθεί αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη. Στο εσωτερικό του ναού σώζονται τα ερείπια της ημικυκλικής αψίδας και του νότιου τοίχου ενός δεύτερου ναού, τα οποία είναι κτισμένα με πλινθοδομή, τμήμα από παλαιοχριστιανικό θωράκιο, καθώς και άλλα αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη. Ανατολικά της εξωτερικής αψίδας αποκαλύφτηκε τμήμα βυζαντινής οχύρωσης, για την κατασκευή της οποίας φαίνεται πως χρησιμοποιήθηκε αρχαίο οικοδομικό υλικό.
Σύμφωνα με την παράδοση η παλαιοχριστιανική βασιλική κτίστηκε σε ανάμνηση της απόβασης του Απόστολου Παύλου στη Σαμοθράκη το 49/50 μ.Χ. που από την Τρωάδα μέσω της Σαμοθράκης ταξίδεψε στην Νεάπολη (Καβάλα) και από εκεί στους Φιλίππους.
Εκτός από τις παλαιοχριστιανικές βασιλικές της Παλαιόπολης και της Καμαριώτισσας, υπάρχουν σε διάφορα μέρη του νησιού ορατά, ερείπια υστεροβυζαντινών, μονόχωρων ως επί το πλείστον, ναών, όπως ο Άγιος Κωνσταντίνος και η Παναγία Γαλατιανή.
Βιβλιογραφία:
Ζήκος Ν., (1994). Οι Βυζαντινοί χρόνοι, Αφιέρωμα: Σαμοθράκη, Εφημερίδα Καθημερινή, σελ. 10.
Μάτσας Δ., Μπακιρτζής Α. (1998). Σαμοθράκη, Μικρός Πολιτισμικός Οδηγός, Έκδοση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης & Δήμου Σαμοθράκης, ΙΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, σελ.26.
Οδηγός περιήγησης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, (2000). Έκδοση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, σελ. 97.
Σαμοθράκη, το νησί των μυστηρίων, Έκδοση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
|