Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 28 Μαρτίου 2024
Πολιτισμός Θρησκεία Μνημεία Ορθόδοξα Χριστιανικά Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Ξάνθης Δήμος Ξάνθης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Αρμενικά
Ρωμαιοκαθολικά
Εβραϊκά
Μουσουλμανικά
Ορθόδοξα Χριστιανικά
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αβδήρων
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Βιστωνίδος
Δήμος Διδυμοτείχου
Δήμος Δοξάτου
Δήμος Δράμας
Δήμος Θάσου
Δήμος Κάτω Νευροκοπίου
Δήμος Κομοτηνής
Δήμος Ξάνθης
Δήμος Προσοτσάνης
Δήμος Σαμοθράκης
Δήμος Σουφλίου
Δήμος Σταυρούπολης
Δήμος Φιλίππων
Νομός Δράμας
Ορθόδοξα Χριστιανικά: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

05.02.2006
Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ξάνθης

Γεώργιος Τσιγάρας
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ./Κ.Ε.Τ.Ε.Π.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας ? Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Θέση: Βόρεια της Ξάνθης, υψόμετρο 150 περίπου μ.
Ιστορία: Η Μονή ελέγχει την πρόσβαση στο εσωτερικό της Ροδόπης, τον παλιό δρόμο που οδηγεί στη Φιλιππούπολη και στη Μονή του Μπατσκόβου. Τα σπαράγματα των τοιχογραφιών που βρίσκοντια στο Ιερό Βήμα χρονολογούνται την μεσοβυζαντινή περίοδο. Η Μονή υπέστη σημαντικές ζημιές κατά τους σεισμούς του 1829. Στις αρχές του 20ού αιώνα ο Μητροπολίτης Ξάνθης Ιωακείμ Σγουρός κατέβαλε προσπάθειες για την ανοικοδόμησή της. Μετά τη Μικρασιατική Καταστρφή και μέχρι το έτος 1936 στη Μονή λειτουργούσε Ορφανοτροφείο Αρρένων για τη στέγαση και περίθαλψη των ορφανών των προσφύγων Σήμερα, στην ανδρώα αυτή Μονή φιλοξενείται η Εκκλησιαστική Σχολή Ξάνθης.
Το Kαθολικό: Είναι ένα μικρών διαστάσεων κτήριο στον τύπο των τρικόγχων ναών. Στο οικοδόμημα της βυζαντινής περιόδου προστέθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα ο νάρθηκας. Στην αψίδα του Ιερού Βήματος σώζονται σπαράγματα τοιχογραφιών από την παράσταση των συλλειτουργούντων ιεραρχών, οι οποίες μπορούν να χρονολογηθούν στη μεσοβυζαντινή περίοδο. Στα σφαιρικά τρίγωνα και στον τρούλλο έχουν σωθεί τοιχογραφίες που μπορούν να χρονολογηθούν στα τέλη του 16ου ή στις αρχές του 17ου αιώνα. Η ανοικοδόμηση του καθολικού τοποθετείται στα μέσα ή στα τέλη του 9ου αιώνα.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: Σ. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ, Το καθολικόν της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών Ξάνθης, Θρακικά Χρονικά 5 (1965)· Κ. Δ. ΣΦΑΕΛΛΟΣ, Θράκη, Λαϊκή Αρχιτεκτονική-Λαογραφία, Θρακικά Χρονικά 27 (1967)· Α. ΓΕΡΟΜΙΧΑΛΟΣ, Ιωακείμ Σγουρός, Μητροπολίτης Ξάνθης και αι αποφάσεις της Δημογεροντίας, Θεσσαλονίκη 1968· Π. Α. ΓΕΩΡΓΑΝΤΖΗΣ, Συμβολή εις την ιστορίαν της Ξάνθης, Ξάνθη 1976· Φ. ΤΡΙΑΡΧΗΣ, Η Ξάνθη δια μέσου των αιώνων, Αρχείον Θράκης 39 (1976)· Σ. ΚΟΚΚΙΝΗΣ, Τα μοναστήρια της Ελλάδος, Οδηγός-Ιστορία-Θησαυροί-Βιβλιογραφία, Αθήνα 1976· Π. Α. ΓΕΩΡΓΑΝΤΖΗΣ, Τα ιερά Προσκυνήματα της Ξάνθης, Ξάνθη 1980· N. K. MOΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ, Ένας Βυζαντινός Ναός στο Κάστρο της Ξάνθης, (Πρόδρομη Ανακοίνωση), Θεσσαλονίκη 1995• Αρχιμ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΜΟΥΤΑΦΗΣ, Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ξάνθης, στο: Θρησκευτικά Μνημεία στο Νομό Ξάνθης, επιμέλεια: Γεώργιος Χρ. Τσιγάρας, Ξάνθη 2005.