Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 28 Μαρτίου 2024
Πολιτισμός Μυθολογία Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Καβάλας Δήμος Καβάλας

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Μύθοι στην περιοχή της Καβάλας
Ιστοσελίδα του Δήμου Φιλίππων με αναφορά σε αρχαίες παραδόσεις.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Αρχαιολογία
Αρχιτεκτονική
Ιστορία
Μουσεία
Μυθολογία
Θρησκεία
Λαογραφία - Ήθη / Έθιμα
Παραδοσιακές μορφές Τέχνης - Επαγγέλματα
Πηγές
Προσωπικότητες
Σπήλαια
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Θάσου
Δήμος Καβάλας
Νομός Έβρου
Μυθολογία: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

20/12/2007
Μυθολογία Καβάλας

Δέσποινα Σκουλαρίκη
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ./Ε.Κ."Αθηνά"
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Στην περιοχή της Καβάλας, οι μύθοι συνδέονται με δύο μορφές του αρχαίου κόσμου, τον Διόνυσο και τον Ορφέα.

Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, στο Παγγαίο βρισκόταν το μαντείο του Διονύσου, στο οποίο χρησμοδοτούσε μία γυναίκα, η Πρόμαντις, ενώ τους χρησμούς τούς ανακοίνωναν στους πιστούς οι ιερείς του θεού, οι Προφητεύοντες. Αναφέρεται, ακόμη, ότι στις πλαγιές του βουνού σχηματίζονταν οι Διονυσιακοί θίασοι και πραγματοποιούνταν τα μυστήρια τα αφιερωμένα στο θεό της αμπέλου.

Συνδεδεμένος με το Παγγαίο και το Διόνυσο είναι και ο τραγικός μύθος του βασιλιά Λυκούργου, ο οποίος σύμφωνα με μία παράδοση εναντιώθηκε στη λατρεία του Διονύσου και απείλησε τη ζωή του ίδιου του θεού με αποτέλεσμα ο Δίας να τον τυφλώσει και να πεθάνει κλεισμένος σε σπήλαιο του Παγγαίου από τον ίδιο το Διόνυσο. Σύμφωνα με άλλη παράδοση, ο Διόνυσος οδήγησε τον Λυκούργο στην τρέλα βάζοντας τον να κατακρεουργήσει το παιδί του νομίζοντας ότι κλαδεύει αμπέλι. Στη συνέχεια, οι Ηδωνοί, των οποίων ο Λυκούργος ήταν βασιλιάς, προκειμένου να επαναφέρουν τη γονιμότητα της γης τον έδεσαν πάνω στο Παγγαίο, όπου τον κατασπάραξαν άγρια άλογα.

Με το Παγγαίο συνδέεται και η μυθική μορφή του Ορφέα, ο οποίος ήταν γνωστός για την επίδοση του στη μουσική, το άσμα και τη κιθαρωδία. Σύμφωνα με τη μυθική παράδοση, ο Ορφέας ήταν περιφρονητής των Διονυσιακών μυστηρίων με αποτέλεσμα ο Διόνυσος να βάλει τις Βάκχες να τον κατασπαράξουν στο Παγγαίο και να διασκορπίσουν τα μέλη του, τα οποία στη συνέχεια οι Μούσες περισυνέλεξαν και έθαψαν. Σύμφωνα με άλλη παράδοση, ο Ορφέας θανατώθηκε από τις γυναίκες των Θρακών, οι οποίες παρακινήθηκαν από την Αφροδίτη ενώ σύμφωνα με άλλους σκοτώθηκε από το Δία με κεραυνό διότι στην διδασκαλία του αποκάλυπτε στους ανθρώπους απόκρυφες αλήθειες.