Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 17 Ιουλίου 2024
Πολιτισμός Θρησκεία Μνημεία Ορθόδοξα Χριστιανικά Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Ξάνθης Δήμος Ξάνθης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Αρμενικά
Ρωμαιοκαθολικά
Εβραϊκά
Μουσουλμανικά
Ορθόδοξα Χριστιανικά
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αβδήρων
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Βιστωνίδος
Δήμος Διδυμοτείχου
Δήμος Δοξάτου
Δήμος Δράμας
Δήμος Θάσου
Δήμος Κάτω Νευροκοπίου
Δήμος Κομοτηνής
Δήμος Ξάνθης
Δήμος Προσοτσάνης
Δήμος Σαμοθράκης
Δήμος Σουφλίου
Δήμος Σταυρούπολης
Δήμος Φιλίππων
Νομός Δράμας
Ορθόδοξα Χριστιανικά: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

23-02-2006
Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών Καβακίου Ξάνθης

Γεώργιος Τσιγάρας
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ./Κ.Ε.Τ.Ε.Π.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας ? Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Θέση: Ο ναός βρίσκεται στην Παλιά Πόλη, στη συμβολή των οδών Ευριπίδου και Ορφέως.
Το Μνημείο: Είναι μια τρίκλιτη, ξυλόστεγη βασιλική με νεότερο νάρθηκα. Το πυργοειδές κωδωνοστάσιο κτίστηκε πιθανότατα στις αρχές του 20ού αιώνα. Σύμφωνα με ανάγλυφη επιγραφή που βρίσκεται σήμερα στο βόρειο τοίχο του νάρθηκα, ο ναός ανοικοδομήθηκε, το έτος 1834. Πιθανότατα ο ναός κτίστηκε πάνω στα θεμέλια παλαιότερου και μικρότερων διαστάσεων ναού, που καταστράφηκε στους σεισμούς του έτους 1829.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι το ξύλινο και ανάγλυφο τέμπλο του, το οποίο διακοσμείται με ζωϊκά και φυτικά σχέδια. Από τα υπόλοιπα ξυλόγλυπτα έπιπλα του ναού ξεχωρίζουν, ο άμβωνας και τα προσκυνητάρια της Ζωοδόχου Πηγής και του αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος.
Οι εικόνες του τέμπλου είναι αξιόλογες. Από αυτές, ξεχωρίζουν ο Χριστός στον τύπο του Μεγάλου Αρχιερέα (1741), η Θεοτόκος στον τύπο της Γλυκοφιλούσας (1741) και η εφέστια εικόνα του αρχαγγέλου Μιχαήλ (1741). Από τις υπόλοιπες εικόνες του τέμπλου, ιδιαίτερη σημασία για την τοπική ιστορία έχουν οι εικόνες των Τριών Ιεραρχών, των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και του αγίου Χαραλάμπους, που φιλοτεχνήθηκαν το έτος 1833 από τον Αινίτη αγιογράφο Κυριακό.
Από τις εικόνες των προσκυνηταρίων ενδιαφέρουσα είναι η κεντητή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, η οποία φιλοτεχνήθηκε το έτος 1839 από την κεντήστρα Αικατερίνα Μπουλλή και αφιερώθηκε στο ναό από τον ξανθιώτη άρχοντα Σγούρωφ.
Βιβλιογραφία: Γ. ΠΛΑΤΑΡΗΣ, Αγιογραφικοί περίπατοι, Θρακικά Χρονικά 3 (1962)• Α. ΓΕΡΟΜΙΧΑΛΟΣ, Ιωακείμ Σγουρός, Μητροπολίτης Ξάνθης και αι αποφάσεις της Δημογεροντίας, Θεσσαλονίκη 1968· Π. Α. ΓΕΩΡΓΑΝΤΖΗΣ, Συμβολή εις την ιστορίαν της Ξάνθης, Ξάνθη 1976• Γ. ΧΡ. ΤΣΙΓΑΡΑΣ, Εκκλησίες της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου, Ξάνθη 2004• Γ. ΧΡ. ΤΣΙΓΑΡΑΣ, Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών Καβακίου Ξάνθης, στο: Θρησκευτικά Μνημεία στο Νομό Ξάνθης, επιμέλεια: Γεώργιος Χρ. Τσιγάρας, Ξάνθη 2005.