Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 28 Μαρτίου 2024
Πολιτισμός Αρχαιολογία Αρχαιολογικοί χώροι Αγορές Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Καβάλας Δήμος Θάσου

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Η Αγορά της αρχαίας Θάσου
Ιστοσελίδα με περιγραφή των μνημείων της πόλης της Θάσου, με ιδιαίτερη αναφορά στην αρχαία Αγορά.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Αγορές
Θέατρα
Ιερά
Οικίες
Οικισμοί
Χώροι Άθλησης
Εργαστήρια
Νεκροταφεία
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Θάσου
Δήμος Φιλίππων
Αγορές: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

20/12/2007
Η Αγορά της Θάσου

Δέσποινα Σκουλαρίκη
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ./Ε.Κ. "Αθηνά"
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Στην βορειοανατολική πλευρά της σημερινής πόλης της Θάσου, δίπλα στο «κλειστό» λιμάνι και στο Μουσείο, σώζονται τα ερείπια της αρχαίας Αγοράς. Η Αγορά, κέντρο του κοινωνικού, διοικητικού και λατρευτικού βίου του νησιού, αρχίζει την ανοικοδόμησή της τον 4ο αι.π.Χ. και ολοκληρώνεται σταδιακά τον 2ο αι.μ.Χ. Εκτείνεται σε έναν απλόχωρο ορθογώνιο χώρο και περιβάλλεται κατά τις τρεις πλευρές της από ισάριθμες στοές.

Στα αριστερά της κύριας εισόδου βρίσκεται η βορειοδυτική στοά, η οποία χρονολογείται στις αρχές του 3ου αι.π.Χ. Η στοά μήκους περίπου 100μ. και πλάτους 15μ., διαθέτει 35 κίονες δωρικού ρυθμού στην μπροστινή πλευρά της και σε όλο το μήκος των πίσω τοίχων, μπροστά στην κιονοστοιχία που ανοίγει στην πλατεία της αγοράς, βρίσκονται βωμοί και βάσεις για αγάλματα.

Την βόρεια γωνία της αγοράς κατέχει ένα ορθογώνιο κτήριο, χτισμένο με πωρόλιθο και με κλειστές τις τρεις πλευρές του. Το κτήριο κατασκευάζεται κατά την ελληνιστική περίοδο (323-31π.Χ.) ενώ δέχεται τροποποιήσεις και στα βυζαντινά χρόνια. Κατά μήκος της βόρειας πλευράς, βρίσκεται ένα μαρμάρινο κτήριο σχήματος Π, το λεγόμενο κτήριο με παρασκήνια. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά κτίσματα της αγοράς καθώς από τον 4ο αι.π.Χ. αποτελεί το κέντρο της διοίκησης και στην πρόσοψή του βρίσκονται οι βάσεις τιμητικών αγαλμάτων. Τη βορειοανατολική γωνία της αγοράς κλείνει μία στοά, η οποία αποτελείται ουσιαστικά από ένα στέγαστρο στηριζόμενο στους τοίχους ενός συγκροτήματος από αποθήκες και εργαστήρια, δωρεά του πλούσιου Θάσιου Θεοδάτη, τον 2ο αι.π.Χ. Μπροστά στη στοά σώζεται ένα αναθηματικό μνημείο του 2ου αι.π.Χ. με βάση σε σχήμα πλώρης.

Η νοτιοανατολική πλευρά της αγοράς καλύπτεται από μία στοά μήκους 92μ. και πλάτους 18μ. Στην πρόσοψη έχει 31 δωρικούς κίονες και οι πίσω τοίχοι καλύπτονται με μαρμάρινες πλάκες. Τέσσερις είσοδοι οδηγούν σε μία υπόστυλη κλειστή στοά, που χωρίζεται σε δύο κλίτη με 16 πώρινους στύλους τοποθετημένους πάνω σε μαρμάρινους κύβους. Η στοά αυτή αποτελεί την πρόσοψη ενός δημόσιου κτίσματος ή αποθήκης του 1ου αι.μ.Χ. και μέσω διαδρόμου εξασφαλίζει την επικοινωνία της με την πλατεία που βρισκόταν στο πίσω μέρος. Στο νότιο τοίχο αυτού του διαδρόμου βρίσκεται το παλαιότερο και πιο λαμπρό μνημείο της αγοράς: το μνήμα του Γλαύκου, ο οποίος είχε έρθει τον 7ο αι. π.Χ. από την Πάρο μαζί με τον Αρχίλοχο και άλλους Παριανούς. Το μνημείο είναι φτιαγμένο από σχιστόλιθο, μάρμαρο και κίτρινο πωρόλιθο και έχει βάση με δύο βαθμίδες.

Στη νοτιοδυτική πλευρά της αγοράς εκτείνεται μία δωρική στοά με 33 κίονες, η οποία στα δυτικά της συναντά τα Προπύλαια. Η στοά χρονολογείται τον 1ο αι. μ.Χ. και κτίστηκε από τους αδερφούς Εύφριλλο και Μικά, αποτελώντας την πρόσοψη μιας σειράς διαμερισμάτων, που δεν σώζονται.

Στο εσωτερικό της πλατείας, στη νότια πλευρά σώζεται ένας μεγάλος βωμός και στα αριστερά του βρίσκονται τοποθετημένες πέντε εξέδρες. Βόρεια των εξέδρων έχει ταυτιστεί το τετράγωνο κτίσμα ως μεγάλος βωμός προς τιμήν του Γάιου και Λεύκιου Καίσαρα, εγγονών του Αυγούστου. Βορειοδυτικά έχει αναστηλωθεί μία κυκλική βάση με μαρμάρινες βαθμίδες, όπου τιμούνταν ο Θάσιος αθλητής Θεογένης. Η βορειοδυτική γωνία της πλατείας καλύπτεται από το τέμενος του Θάσιου Δία Αγοραίου, το οποίο αποτελείται από δύο εισόδους, έναν βωμό και ένα μικρό ναό. Το μνημείο κατασκευάζεται τον 4ο αι.π.Χ. ενώ κατά τον 3ο -2ο αι.π.Χ. κτίζεται στην ανατολική γωνία του ένας κυκλικός περίβολος. Το νοτιοανατολικό τμήμα της πλατείας θεωρείται ότι επενδύθηκε με πλάκες το 2ο αι.μ.Χ..

Τα κτίρια της αγοράς συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται κατά τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους μέχρι την καταστροφή τους προκειμένου να κατασκευαστούν στη θέση τους χριστιανικές βασιλικές.


Βιβλιογραφία

1.Τουράτσογλου Ι., Μακεδονία. Ιστορία-Μνημεία-Μουσεία, Πλήρης οδηγός με χάρτες και σχέδια, Εκδοτική Αθηνών Α.Ε., Αθήνα, 1995, σελ.386-7
2.«Θάσος», Εγκυκλοπαίδεια Νέα Δομή, Αθήνα, 1997 σελ. 116
3.Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, Πολιτιστικό Τεχνολογικό Ίδρυμα ΕΤΒΑ, Μακεδονία, Αθήνα, 1997, σελ.136-7
4.Γερακούδης Σ., «Η ιστορία της Θάσου», Θεσσαλονίκη: Εκδοτική Ομάδα, 1986, σελ.85-92
5.Αξιώτης Π., «Η Θάσος», Θεσσαλονίκη:1953, σελ.57-60
6.Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, «Οδηγός της Θάσου», Αθήνα: Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, 1974, σελ.29-43