20/12/2007
Ιστορία της νήσου Θάσος
Δέσποινα Σκουλαρίκη
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ./Ε.Κ. "Αθηνά"
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης |
προεπισκόπηση εκτύπωσης
|
Η Θάσος, νησί του Βορείου Αιγαίου, στα ΝΑ του κόλπου της Καβάλας, απέχει μόλις 8 χλμ. από τις μακεδονικές ακτές. Πρωτεύουσα του νησιού είναι ο Λιμένας, κάτω από τον οποίο έχουν έρθει στο φως κατάλοιπα της αρχαίας πόλης, ενώ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα έχουν ανασκαφεί και σε άλλους οικισμούς όπως στον αρχαιολογικό χώρο της Αλυκής.
Η ανθρώπινη παρουσία στο νησί από τα προϊστορικά χρόνια βεβαιώνεται από την ύπαρξη οικισμών της εποχής του Χαλκού (3200-1100π.Χ.) και του Σιδήρου (11ος- 8ος αι.π.Χ.) στις θέσεις Θεολόγος, Σκάλα Σωτήρος και Καστρί. Οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού μαρτυρείται ότι ήταν Θράκες, προερχόμενοι από τα θρακικά φύλα της περιοχής του Παγγαίου που στις αρχές του 8ου αι.π.Χ. εκδιώχθηκαν από τους Φοίνικες, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο ανατολικό τμήμα του νησιού. Στα τέλη του ίδιου αιώνα ή στις αρχές του 7ου αι. π.Χ. άποικοι από την Πάρο, με αρχηγό τον Τελεσικλή ιδρύουν στο βόρειο τμήμα την αρχαία πόλη της Θάσου. Οι Πάριοι εκμεταλλευόμενοι την προνομιακή θέση του νησιού και το πλούσιο σε μάρμαρο και πολύτιμους λίθους υπέδαφος του, αναπτύσσουν ζωηρή οικονομική και εμπορική δραστηριότητα και δημιουργούν στην απέναντι ακτή την «περαία» ή την «ήπειρο» των Θασίων, ιδρύοντας μεταξύ της Γαληψού και της Στρύμης μία σειρά από ισχυρές πόλεις, τα «εμπόρια».
Μετά την Περσική κυριαρχία, η Θάσος γίνεται μέλος της Α? (478/477π.Χ.) και στη συνέχεια της Β? Αθηναϊκής Συμμαχίας (377π.Χ.). Από το 340π.Χ. ελέγχεται από τον Φίλιππο τον Β? της Μακεδονίας και κατά τη διάρκεια της ελληνιστικής (323-31π.Χ.) και της ρωμαϊκής περιόδου (30π.Χ.-324μ.Χ.) απολαμβάνει σχετική αυτονομία. Το 1455μ.Χ. κυριεύεται από τους Οθωμανούς, στην κατοχή των οποίων παραμένει μέχρι το 1813μ.Χ., οπότε και παραχωρείται ως δώρο του σουλτάνου στον Καβαλιώτη βεζύρη της Αιγύπτου Μωχάμετ Άλυ. Η Θάσος παραμένει κάτω από την αιγυπτιακή κατοχή μέχρι το 1902μ.Χ. οπότε και προσαρτάται και πάλι στο καθεστώς της οθωμανικής αυτοκρατορίας, από το οποίο απελευθερώνεται και εντάσσεται πλέον στην Ελλάδα το 1912.
|