20/05/2009
Νομός Έβρου: Τουρισμός & Σύγχρονη ζωή

Στεφανία Χριστιάνου
Πηγή: ΙΕΛ
© ΙΕΛ

Ο νομός Έβρου, είναι το πιο ακριτικό σημείο της Ελλάδας και είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση νομός της Θράκης. Βόρεια και βορειοδυτικά συνορεύει με τη Βουλγαρία, ανατολικά με την Τουρκία, με φυσική μεθόρια γραμμή τον ποταμό Έβρο, στον οποίο οφείλει και το όνομά του. Στα δυτικά συνορεύει με το νομό Ροδόπης και νότια βρέχεται από το Θρακικό πέλαγος. Στο νομό Έβρου ανήκει και η νήσος Σαμοθράκη, που βρίσκεται ΒΑ της Λήμνου και απέναντι από τις εκβολές του ποταμού Έβρου. Ο νομός έχει έκταση 4.242 τ. χλμ. και πληθυσμό 143.000 κατοίκους περίπου. Η έκταση της Σαμοθράκης ανέρχεται σε 178 τ. χλμ. και έχει πληθυσμό 3.000 κατοίκους περίπου.
Ο νομός διαιρείται διοικητικά σε 13 καποδιστριακούς δήμους: Δήμος Αλεξανδρούπολης, Δήμος Ορεστιάδας, Δήμος Διδυμοτείχου, Δήμος Σουφλίου, Δήμος Φερών, Δήμος Τριγώνου, Δήμος Ορφέα, Δήμος Τυχερού, Δήμος Βύσσας, Δήμος Κυπρίνου, Δήμος Μεταξάδων, Δήμος Τραϊανούπολης, Δήμος Σαμοθράκης, καθώς και 5 επαρχίες.
Πρωτεύουσα του νομού είναι η πόλη της Αλεξανδρούπολης.
Η Αλεξανδρούπολη απέχει 840 χλμ. από την Αθήνα, 340 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, 295 χλμ. από την Κωνσταντινούπολη και 60 χλμ. από την Κομοτηνή.
Στον νομό υπάρχουν δυο από τους σημαντικότερους βιότοπους της Ελλάδας, το Δέλτα του Έβρου και το δάσος της Δαδιάς.
Η Αλεξανδρούπολη, με πληθυσμό 70.000 κατοίκους περίπου, είναι μια σύγχρονη παραθαλάσσια πόλη με αξιόλογη τουριστική υποδομή και εξαιρετική ρυμοτομία. Στην πόλη δεσπόζει ο Φάρος, ενώ όμορφο είναι και το Δημοτικό Πάρκο της. Η πόλη είναι ζωντανή όλο το χρόνο, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, με ψαροταβέρνες και καφέ κατά μήκος της παράλιας ζώνης. Στη Μάκρη, κοντά στο λιμανάκι του Πλάτανου, βρίσκεται το σπήλαιο του Κύκλωπα που, σύμφωνα με την παράδοση, ήταν η κατοικία του Κύκλωπα Πολύφημου. Στον αρχαιολογικό χώρο της Τραϊανούπολης (που ιδρύθηκε το 2ο μ.Χ. αιώνα από τον αυτοκράτορα Τραϊανό) διασώζονται ακόμη κάποια μνημεία. Στον αρχαιολογικό χώρο της Mεσημβρίας διασώζονται τα τείχη της αρχαίας πόλης και τα ιερά του Απόλλωνα και της Δήμητρας. Στον ταφικό τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας στο βόρειο Έβρο βρέθηκαν μοναδικά αντικείμενα των μελών μιας πλούσιας οικογένειας γαιοκτημόνων του 2ου αι. μ.Χ., που ήταν θαμμένοι μαζί με τις πέντε άμαξες και τα άλογά τους.
Ο υδροβιότοπος του Δέλτα του Έβρου είναι μια προστατευόμενη περιοχή που φιλοξενεί σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας και αποτελεί προσφιλή προορισμό για όσους αγαπούν το ψάρεμα και το κυνήγι (αποκλειστικά στις επιτρεπόμενες περιοχές του Δέλτα). Εξίσου σημαντικός είναι και ο βιότοπος του Δάσους της Δαδιάς, κοντά στο Σουφλί, ο οποίος φιλοξενεί πολλά σπάνια είδη αρπακτικών πτηνών. Στο Οικοτουριστικό Κέντρο Δαδιάς λειτουργεί κέντρο ενημέρωσης και μόνιμη έκθεση. Στο Σουφλί μπορεί να δει κανείς το Μουσείο Μετάξης καθώς και τα ερειπωμένα σήμερα εργοστάσια κατεργασίας μετάξης όπως και αρχοντικά που θυμίζουν την περίοδο ακμής της πόλης. Στις Φέρες βρίσκεται το βυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας της Kοσμοσώτειρας (1152), από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία της Eλλάδας. Στις παραλίες της Αγίας Παρασκευής, της Μάκρης, της Ακτής του ΕΟΤ, και του Αϊ-Γιώργη, μπορεί κανείς να επιδοθεί σε θαλάσσια αθλήματα.
Το νησί της Σαμοθράκης, καταπράσινο και γραφικό, με πλούσια βλάστηση, πολλά πλατάνια, πηγές και τρεχούμενα νερά και με τις περίφημες βάθρες που σχηματίζονται στο Ρέμα του Φονιά, προσελκύει πλήθος επισκεπτών. Το νησί όμως διαθέτει και πλούσιο ιστορικό παρελθόν. Στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Σαμοθράκης μπορεί να επισκεφθεί κανείς το Ιερό των Μεγάλων Θεών και το Αρχαίο Θέατρο.
Οι πηγές της Τραϊανούπολης και τα Ψαρόθερμα αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς για ιαματικό τουρισμό.
Ο νομός συνδέεται με την υπόλοιπη Ελλάδα μέσω του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού που φθάνει μέχρι το τελωνείο των Κήπων και σιδηροδρομικά με Αθήνα και Κωνσταντινούπολη. Η αεροπορική σύνδεση εξυπηρετείται μέσω του αερολιμένα «Δημόκριτος» που συνδέει την Αλεξανδρούπολη με Αθήνα, Ηράκλειο και Σητεία. Ακτοπλοϊκώς η πόλη συνδέεται με νησιά του Β. Αιγαίου και με το λιμάνι του Λαυρίου. Καθημερινή είναι η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Σαμοθράκη. Από το λιμάνι της Καμαριώτισσας η Σαμοθράκη συνδέεται ακτοπλοϊκά και με την Καβάλα, το Λαύριο καθώς και με άλλα νησιά του Αιγαίου.
Η ξενοδοχειακή υποδομή του νομού είναι καλή και εξυπηρετεί τουριστικές και συνεδριακές ανάγκες. Υπάρχουν επίσης μικρές μονάδες και οικοτουριστικά καταλύματα σε άλλες περιοχές.
Η πρωτεύουσα του νομού είναι έδρα πολλών διοικητικών υπηρεσιών. Εδώ υπάρχει Λιμεναρχείο, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Ιατρική σχολή, Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης και Νηπιαγωγών, ενώ στην Ορεστιάδα λειτουργεί το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων. Στο Διδυμότειχο λειτουργεί το τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Καβάλας και σχολή δοκίμων αστυφυλάκων.
Στο νομό Έβρου λειτουργούν τα τελωνεία των Κήπων, Καστανιών, Πυθίου (σιδηροδρομικά) για την Τουρκία και τα τελωνεία Δικαίων, Ορμένιου και Κυπρίνου (2007) για τη Βουλγαρία.


Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.