20/05/2009
Νομός Καβάλας: Περιβάλλον

Στεφανία Χριστιάνου
Πηγή: ΙΕΛ
© ΙΕΛ

Το ανάγλυφο της περιοχής περιλαμβάνει τον ορεινό όγκο του Παγγαίου, του χρυσοφόρου όρους της αρχαιότητας, στο δυτικό τμήμα, το όρος Σύμβολο, στο νοτιοδυτικό τμήμα, απέναντι και παράλληλα με το Παγγαίο, στις πλαγιές του οποίου εκτείνεται η πόλη της Καβάλας, το όρος Υψάριο της Θάσου και τα όρη της Λεκάνης στο ανατολικό-βορειοανατολικό τμήμα. Το έδαφος του νομού είναι ορεινό κατά 55%, ημιορεινό κατά 24% και πεδινό κατά 21%. Μεταξύ των ορέων αυτών σχηματίζονται οι πεδινές εκτάσεις του νομού, με μεγαλύτερη και πλέον εύφορη την πεδιάδα της Χρυσουπόλεως που βρίσκεται στο Δέλτα του ποταμού Νέστου.
Το πιο σημαντικό υδάτινο ρεύμα του νομού είναι ο ποταμός Νέστος, ο οποίος και αποτελεί, από τα στενά του Νέστου μέχρι το Δέλτα, το φυσικό σύνορο με τον νομό Ξάνθης και αρδεύει την πεδιάδα της Χρυσουπόλεως.
Οι ακτές του νομού, που εκτείνονται μεταξύ των εκβολών του Στρυμώνα και του Νέστου, στο δυτικό τμήμα τους είναι χαμηλές και μονότονες, κατόπιν, καθώς στρέφονται προς Βορρά, όπου απολήγει το όρος Σύμβολο, γίνονται ψηλότερες, αλλά πάντα αλίμενες, ως το ακρωτήριο Βρασίδας, δυτικό όριο του Κόλπου της Καβάλας, μετά από το οποίο σχηματίζεται ο όρμος των Ελευθερών, του Παληού, της Τόσκας, του Μπάτη, της Καλαμίτσας ως τον μυχό, όπου βρίσκεται το λιμάνι της Καβάλας.
Το κλίμα του νομού είναι εύκρατο μεσογειακό στην παράκτια ζώνη, με βροχοπτώσεις 400-600 χλστ., γίνεται όμως ηπειρωτικό προς τα βόρεια με ψυχρούς χειμώνες και πολύ ζεστά καλοκαίρια και με διπλάσιες βροχοπτώσεις.
Τσακάλια, βίδρες, αγριόγατες, αλεπούδες, λύκοι, ημιάγρια άλογα, ερπετά και είδη πτηνών μεταξύ των οποίων, θαλασσαετοί, ερωδιοί και φλαμίνγκο, φιλοξενούνται κυρίως στην περιοχή του Νέστου και του Παγγαίου.
Από την άλλη, σπάνια λουλούδια, πανύψηλα δέντρα, πλατάνια και οξιές στο Παγγαίο, το οποίο προσφέρει ταυτόχρονα πανοραμική θέα άλλοτε προς την ενδοχώρα και άλλοτε προς το Βόρειο Αιγαίο, προσελκύουν τους φυσιολάτρες.


Ο Ποταμός Νέστος
(Φωτογραφία: Νίκος Χατζηγεωργίου)
Ο Ποταμός Νέστος
(Φωτογραφία: Νίκος Χατζηγεωργίου)
Άποψη της Καβάλας από το Κάστρο
(Φωτογραφία: Νίκος Χατζηγεωργίου)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.