12/11/2009
Ιστορικό Μουσείο Αρχαιόφιλων

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης Έβρου

Το κτίριο βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο της πόλης απέναντι από το Δημαρχείο.
Η ανέγερση του Μουσείου πραγματοποιήθηκε χάρη στις δωρεές συμπολιτών μας, καθώς και στην παραχώρηση οικοπέδου από το υπουργείο Πολιτισμού.
Τα εγκαίνια του Μουσείου έγιναν το Νοέμβριο του 1995.
Οι χώροι του μουσείου, συνολικού εμβαδού 700τ.μ., αναπτύσσονται σε τέσσερα επίπεδα όπου υπάρχουν εκθεσιακοί χώροι για τις μόνιμες και εποχιακές συλλογές, αίθουσα διαλέξεων και βιβλιοθήκη. Το Μουσείο λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας και διαθέτει όλες τις διευκολύνσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες. Το επόμενο βήμα για την ολοκλήρωση της λειτουργίας του Ιστορικού Μουσείου είναι ο εκσυγχρονισμός και ο εξοπλισμός του στα πρότυπα που χαρακτηρίζουν τα σύγχρονα μουσεία.
Για τον σκοπό αυτό έχει εκπονηθεί αρχιτεκτονική και μουσειολογική μελέτη που προωθείται για χρηματοδότηση από κρατικά και κοινοτικά προγράμματα. Μόνο έτσι πιστεύουμε ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί σαν ένα ζωντανό και δραστήριο κύτταρο πολιτισμού.
Iστορία Συλλόγου
Ο Σύλλογος Αρχαιοφίλων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Νομού Έβρου ιδρύθηκε το 1982. Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, παρουσίασε αξιόλογο έργο και η πορεία του είναι συνυφασμένη με τη δημιουργία του Ιστορικού Μουσείου στην Αλεξανδρούπολη.

Όλα τα Διοικητικά Συμβούλια δραστηριοποιήθηκαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ξεχωρίζουν οι ενέργειες του πρώτου Προέδρου (1982-1985), του αείμνηστου Αθανασίου Μανιά, που ενεργοποίησε την δωρεά του συμπατριώτη μας Σωκράτη Διαμαντόπουλου, για την ανέγερση του κτιρίου του Μουσείου.

Ο δεύτερος Πρόεδρος (1985-1995) κ. Γιώργος Παναγιώτου συνέδεσε το όνομά του με πολύπλευρη δράση, εξασφάλισε τη δωρεά του ευεργέτη της πόλης μας Φωτίου Σταυρίδη και κατασκεύασε το κτίριο του Μουσείου το οποίο εγκαινίασε το Νοέμβριο του 1995.

Ο κ. Γεώργιος Μηνόπουλος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., με την δυναμική του παρουσία (1995-2004), συνέβαλε στην ολοκλήρω-ση της κατασκευής και στη λειτουργία του κτιρίου, χάρις και στη γενναία χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Στους χώρους του αναπτύχθηκαν πολλές και αξιόλογες δραστηριότητες έτσι ώστε ο Σύλλογος μας να αναγνωρίζεται πλέον ως «θεσμός» στην πολιτισμική ζωή της περιοχής μας.

Το τωρινό Διοικητικό Συμβούλιο υπό την Προεδρία του αρχιτέκτονα Νικολάου Πινάτζη (2005-2008), συνεχίζει το πολυδιάστατο έργο του συλλόγου και δραστηριοποιείται στην διεκδίκηση πόρων με στόχο την αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και τον εξοπλισμό του Ιστορικού Μουσείου ώστε με τη χρήση ανεπτυγμένης τεχνολογίας να λειτουργει σύμφωνα με τα σύγχρονα μουσειολογικά πρότυπα.

Eπικοινωνία

Λ. Δημοκρατίας 319 68100 Αλεξανδρούπολη
Τηλ-fax: 25510-28926
E-mail: info@ismo.gr


Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.