03/10/2006
Φρακτό (Ζαγκραντένια ? Παρθένο Δάσος) - Παρανέστι, Πρασινάδα, Διπόταμα, (Αρκουδόρεμα, Λεπίδα).

Πάντσογλου Χρήστος
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ./Κ.Ε.Τ.Ε.Π.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ
ΘΕΣΗ: Ο δήμος Παρανεστίου με έδρα το Παρανέστι, βρίσκεται σε απόσταση 39km από την πόλη της Δράμας.
ΥΨΟΜΕΤΡΟ: Το μέγιστο υψόμετρο στην περιοχή το συναντάμε στην οροσειρά της Κεντρικής Ροδόπης με ψηλότερη κορυφή αυτήν του Παρθένου Δάσους του Φρακτού ή αλλιώς Ζαγκραντένιας με 1.953μ. υψόμετρο. Ο οικισμός Παρανεστίου και έδρα του ομώνυμου Δήμου βρίσκεται χαμηλά στην κοιλάδα του Νέστου και σε υψόμετρο 120μ.

Ο Δήμος Παρανεστίου βρίσκεται στα βόρειο ανατολικά του νομού Δράμας. Μερικοί οικισμοί του, που ανήκουν στο Δημοτικό διαμέρισμα Σίλης, που τον αποτελούν τα χωριά Σίλη, Πρασινάδα και Διπόταμα, τοποθετούνται σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 500μ.
Χαμηλές λοφώδεις και πεδινές εκτάσεις γύρω από το Παρανέστι εγκαταλειμμένοι αγροί οριοθετημένοι και προστατευόμενοι με ξερολιθιές, καλλιεργούμενες εκτάσεις όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν και ημιεγκαταλειμμένοι οικισμοί είναι η γενική εικόνα της περιοχής. Όσο ανεβαίνουμε σε υψόμετρο το τοπίο αλλάζει και κυριαρχούν τα πυκνά δάση φυλλοβόλων, κωνοφόρων και τα μικτά δάση με πλούσια βλάστηση και σημαντική πανίδα. Τα δασικά οικοσυστήματα της περιοχής και η κοιλάδα του Αρκουδορέματος, θεωρούνται από τα σημαντικότερα στην Ελλάδα για τα μοναδικά χαρακτηριστικά που διαθέτουν. Στην περιοχή του Λεπίδα και σε υψόμετρο πάνω από τα 1000μ, συναντάται τυρφώνας με πλούσια βλάστηση και πολύτιμες πληροφορίες, για την γεωλογική και οικολογική εξέλιξη του χώρου ανά τους αιώνες. Στην περιοχή του Δήμου Παρανεστίου υπάρχουν δυο καταφύγια άγριας ζωής, αυτό του Παρθένου Δάσους Παρανεστίου έκτασης 53.122στρ. και αυτό της Αετοράχης έκτασης 32.500στρ.
Παρθένο δάσος Φρακτού (Ζαγκραντένια). Η περιοχή ανήκει στις «Προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 στην Ελλάδα». Κωδικός περιοχής: GR 1140007 και GR 1140001. Γεωγρ. Μήκος: 24ο 30 39 / Γεωγρ. Πλάτος: 41ο 32 55. Έκταση: 10.720 στρ. Μέγιστο υψόμετρο 1953μ. / Μέσο υψόμετρο 1560μ. (Στοιχεία από το βιβλίο «Οι προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 στην Ελλάδα», Ε.Ε.Π.Φ., έκδοση Αθήνα 2004).


Βόρεια από το Παρανέστι αραιή μικτή βλάστηση εναλλάσσεται με πυκνά δάση βαλανιδιάς και απότομες βραχώδεις ορθοπλαγιές, δημιουργώντας μια μοναδική εικόνα και ποικιλία βιοτόπων.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Ανατολικά της Πρασινάδας και σε υψόμετρο από 800 έως 1000μ. στο κέντρο της Ροδόπης, είναι τυπική η εικόνα από τις κατάφυτες πλαγιές με τα φυλλοβόλα δέντρα και τις βραχώδεις εξάρσεις.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Μερική άποψη του Αρκουδορέματος, ένα από τα σημαντικότερα ρέματα που διασχίζουν την Κεντρική Ροδόπη, το οποίο χαρακτηρίζεται από πυκνή και ποικίλη βλάστηση με άφθονα νερά.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Μερική άποψη του Περίβλεπτου από Βορρά προς Νότο. Έντονο ανάγλυφο από χαμηλούς λόφους, αραιή βλάστηση υποβαθμισμένη από υπερβόσκηση και ανθρώπινες δραστηριότητες.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.