09-03-2006
Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας

Δέσποινα Σκουλαρίκη
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ./Κ.Ε.Τ.Ε.Π.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καβάλας ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1963-64. Η κατασκευή του κτιρίου πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τα σχέδια των καθηγητών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δ. Φατούρο και Γ. Τριανταφυλλίδη.
Ο εκθεσιακός χώρος του μουσείου αναπτύσσεται σε προθάλαμο με γλυπτά της ρωμαϊκής εποχής (30π.Χ.-324μ.Χ.), δύο αίθουσες, δύο αίθρια, μία στοά και όροφο.
Στο πρώτο αίθριο εκτίθενται επιτύμβιες στήλες, επιγραφές και αρχιτεκτονικά μέλη από διάφορες περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας. Η πρώτη αίθουσα, που φέρει το όνομα της Νεάπολης, περιλαμβάνει ευρήματα από ανασκαφές στο χώρο της αρχαίας Νεάπολης και πιο συγκεκριμένα, από την περιοχή του Ιερού της Παρθένου. Στο βάθος της αίθουσας αναστηλώθηκαν σε συμβατό ύψος τα κυριότερα αρχιτεκτονικά μέλη του ναού ενώ στις προθήκες της εκτίθενται κορινθιακά, ιωνικά, κυκλαδικά, θασιακά και αττικά αγγεία καθώς και ειδώλια διαφόρων εργαστηρίων.
Στο διάδρομο, που οδηγεί στις αίθουσες, υπάρχουν προθήκες με ευρήματα της Νεολιθικής περιόδου(6500-3200π.Χ.) και της εποχής του Χαλκού(3200-1100 π.Χ.) από διάφορους προϊστορικούς οικισμούς της Ανατολικής Μακεδονίας: Ντικιλί-Τας, Δήμητρα, Ακροπόταμος, Γαληψός, Καλαμπάκι, κ.α. Στο δεύτερο αίθριο εκτίθενται επιγραφές, επιτύμβιες και αναθηματικές στήλες, γλυπτά κυρίως από την Αμφίπολη καθώς και αρχιτεκτονικά μέλη από διάφορες περιοχές. Η δεύτερη αίθουσα, στεγάζει αρχαιότητες που προέρχονται από την Αμφίπολη, της οποίας φέρει και το όνομα. Στο βάθος της αίθουσας εκτίθεται μεγάλη ασημένια σκευοθήκη και χρυσό στεφάνι από τάφο του 4ου αι. π.Χ. ενώ στη γωνία έχει γίνει αποκατάσταση των κλινών μακεδονικού τάφου του 3ου αι. π.Χ. Αντιπροσωπευτικό έργο του 3ου αι. π.Χ είναι ένα πλακίδιο με κολλημμένα σε δύο σειρές έξι προσωπεία τύπων της Νέας κωμωδίας, με θαυμάσια διατήρηση χρωμάτων. H γραπτή επιτύμβια στήλη με τα ονόματα Πιπίς, Φανίς και Ηγήμων αποτελεί αξιόλογο έργο ζωγραφικής επίσης του 3ου αι. π.Χ. Σε χαμηλές προθήκες εκτίθενται χρυσά κοσμήματα από τάφους, γυάλινα αγγεία ελληνιστικών (323-30π.Χ.) και ρωμαϊκών (30π.Χ.-324μ.Χ.) χρόνων και σε χωριστή βάση, υδρία με μολύβδινο κάλυμμα (4ος αι. π.Χ). Στη μεγάλη αίθουσα του ορόφου εκθέτονται αρχαιότητες από τις αποικίες της Θάσου, Γαληψό, Οισύμη και Στρύμη, από την αποικία της Σαμοθράκης, Μεσηβρία, από την αποικία της Τέω, Άβδηρα, από τον τύμβο της Νικήσιανης και από άλλες θέσεις της Μακεδονίας και της Θράκης.
Σήμερα, η μελέτη της επέκτασης του Αρχαιολογικού Μουσείου της Καβάλας έχει συνταχθεί από την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Δ. Φατούρου και έχει ενταχθεί στο Περιφερειακό Πρόγραμμα του Β? Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Διεύθυνση
Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας, Ερυθρού Σταυρού 17, Τ.Κ. 65110, Καβάλα

Τηλέφωνο
2510-222335

Μέρες /Ώρες Λειτουργίας
15/10/2005-31/03/2006:
Δευτέρα:κλειστά
Τρίτη-Κυριακή: 08.30-15.00


Αργίες
28 Οκτωβρίου, 6 Ιανουαρίου, Καθαρά Δευτέρα, Μ. Σάββατο, Δευτέρα του Πάσχα, Αγ. Πνεύματος, 15 Αυγούστου: 08.30-15.00
25-26 Δεκεμβρίου, 1η Ιανουαρίου, 25 Μαρτίου Μ. Παρασκευή (έως 12.00), Κυριακή του Πάσχα, 1η Μαϊου: κλειστά

Τιμές εισιτηρίων
Γενική Είσοδος: 2?
Μειωμένo Εισητήριο: 1?


Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.