10.10.2006
Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ Θάσου

Γεώργιος Τσιγάρας
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ./Κ.Ε.Τ.Ε.Π.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας ? Θράκης

Θέση: Η γυναικεία αυτή μονή απέχει 37 χιλιόμετρα από τον Λιμένα και βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Θάσου. Εορτάζει στις 8 Νοεμβρίου και την Τρίτη ημέρα της Διακαινισίμου (Τιμίου Ήλου).

Ιστορία: Κατά την παράδοση η μονή ιδρύθηκε από τον Θασίτη ασκητή Λουκά (830). Σε αυτοκρατορικά χρυσόβουλα έγγραφα του 13ου αιώνα αναφέρεται το μονύδριο του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, ως μετόχιο της αγιορειτικής μονής Φιλοθέου. Το καθολικό ανοικοδομήθηκε το έτος 1834 ενώ τα δύο παρεκκλήσια, των Αγίων Εφραίμ του Σύρου και Γερασίμου Κεφαλληνίας, είναι νεότερα. Στη μονή φυλάσσεται ο Τίμιος Ήλος, σπουδαίο θρησκευτικό κειμήλιο.
Από το 1974 η μονή, ώς μετόχιο της μονής Φιλοθέου, ακολουθεί το αγιορειτικό τυπικό. Στους χώρους της λειτουργεί έκθεση αγιογραφίας και κεντητικής.

Βιβλιογραφία: V. KRAVARI, Nouveaux documents du Monastère de Philotheou, Traveaux et Mémoires 10 (1987)? Δ. ΣΤΡΑΤΗΣ, Το νησί της Θάσου και το Άγιον Όρος, Καβάλα 1995? Σ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ? Δ. ΣΤΡΑΤΗΣ, Τα μοναστήρια της Μακεδονίας, Α? Ανατολική Μακεδονία, Θεσσαλονίκη 1996? ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ, Πολιτιστικός ? Τουριστικός Οδηγός, (Δρόμοι του Ορθόδοξου Μοναχισμού), 2, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία Θράκη ? Νότια πρώην Γ. Δ. της Μακεδονίας, Νότια Βουλγαρία, Υπουργείο Πολιτισμού 1999.


Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.