10.10.2006
Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μαριών Θάσου

Γεώργιος Τσιγάρας
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ./Κ.Ε.Τ.Ε.Π.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας ? Θράκης

Θέση: Η μονή είναι ανδρική. Είναι κτισμένη στην κοιλάδα των Μαριών, στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, και απέχει 6,5 χιλιόμετρα από τη Σκάλα Μαριών. Εορτάζει στις 15 Αυγούστου.

Ιστορία: Σύμφωνα με τοπική παράδοση. η ίδρυση της μονής συνδέεται με θαύμα της Παναγίας. Αναφέρεται ότι όταν η άρρωστη γυναίκα του αγά θεραπεύτηκε μετά από θαύμα της Παναγίας, αυτός επέτρεψε στους κατοίκους της περιοχής να κτίσουν εκκλησία προς τιμήν της Παναγίας.
Το καθολικό: Κτίστηκε, σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή, το έτος 1813 στη θέση παλαιού αγιάσματος, στον τόπο όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας. Πρόκειται για μια λιθόκτιστη τρίκλιτη βασιλική με χαγιάτι και στέγη με σχιστόπλακες.
Το εσωτερικό του διακοσμείται με τοιχογραφίες, έργο άγνωστου προς το παρόν ζωγράφου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η απεικόνιση του τοπικού νεομάρτυρα αγίου Ιωάννη από τις Μαριές (1638-1652).

Βιβλιογραφία: Σ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ? Δ. ΣΤΡΑΤΗΣ, Τα μοναστήρια της Μακεδονίας, τόμ. Α?, Ανατολική Μακεδονία, Θεσσαλονίκη 1996? ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ, Πολιτιστικός ? Τουριστικός Οδηγός, (Δρόμοι του Ορθόδοξου Μοναχισμού), 2, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία Θράκη ? Νότια πρώην Γ. Δ. της Μακεδονίας, Νότια Βουλγαρία, Υπουργείο Πολιτισμού 1999.


Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.