28/02/2007
Μπάμπω

Μίνα Μαχαιροπούλου
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ./Κ.Ε.Τ.Ε.Π.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης

Mιά καθαρά γυναικεία γιορτή η γιορτή της Μπάμπως, η ημέρα της μαμής, στις 8 Γενάρη, ανήμερα της αγίας Δόμνας, γιορτάζεται στη Θράκη,όπως άλλωστε και σ΄όλη την περιοχή της Β.Ελλάδος, όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από την Αν.Ρωμυλία και την Αν.Θράκη και τη συναντάμε συχνά και σαν «Γυναικοκρατία».
Κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας η γυναίκα συμπεριφέρεται ως απόλυτη δύναμη, ο άνδρας διακωμωδείται και περιορίζεται σε ρόλους παραδοσιακά γυναικείους και γιαυτό επικεντρωμένους μέσα στο χώρο του σπιτιού.
Το πανηγύρι των γυναικών δίνει τη δυνατότητα για γλέντι, χορό, οινοποσία, κεράσματα που συνοδεύονται με ευχές για τεκνοποιία, υγεία, καλή χρονιά και σοδειά.
Οι γυναίκες στολίζουν τη Μπάμπω και της προσφέρουν ως δώρα το καλάθι με τα μαντήλια,τις κάλτσες,τις παντούφλες,αλλά κυρίως σαπούνι και πετσέτα. Το γιορτινά στολισμένο κάρο με την Μπάμπω και τη συνοδεία των γυναικών γυρνά όλο το χωριό χαιρετώντας και μοιράζοντας ευχές και καραμέλες ώστε η νέα χρονιά νάναι και καλή και γλυκιά.
Το γλέντι και ο χορός που ακολουθεί κρατά ως το πρωί στα καφενεία, στις πλατείες, στους δρόμους του χωριού πάντοτε μόνο από τις γυναίκες, ενώ το κρασί, οι πίτες και τα φαγητά προσφέρονται άφθονα σε όλους τους παρευρισκόμενους.


Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
«Η γιορτή της Μπάμπως ,ένας ξορκισμός της Μητέρας -Φύσης»
(Μέγεθος: 79 kb)  (Πηγή: Μίνα Μαχαιροπούλου)