03-04-2006
Διδυμότειχο - Έβρος: ΠΑΝΙΔΑ

Πάντσογλου Χρήστος
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ./Κ.Ε.Τ.Ε.Π.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης

Η γειτνίαση του υδάτινου συστήματος του ποταμού με τον ορεινό όγκο της Ροδόπης δημιούργησε μια ενιαία από οικολογική άποψη ενότητα από την περιοχή του Δερείου ως τη θάλασσα, με μεγάλη ποικιλία βιοτόπων με πλούσια πανίδα και χλωρίδα. Περιοχές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι το Δάσος Δαδιάς - Λευκίμμης Σουφλίου, τα φαράγγια και τα δάση στις περιοχές Κίρκης, Άβαντα, Αισύμης, καθώς επίσης η περιοχή του ποταμού Άρδα.
Έχουν καταμετρηθεί στην ευρύτερη περιοχή του ποταμού 36 προστατευόμενα ή απειλούμενα είδη θηλαστικών (μεταξύ αυτών η Βίδρα, το Τσακάλι και η Αγριόγατα), 10 είδη πουλιών (μεταξύ αυτών ο Μαυροπελαργός, ο Κραυγαετός και ο Θαλασσαετός) καθώς και 17 είδη ερπετών και αμφίβιων.


Στις χέρσες εκτάσεις της περιοχής του ποταμού και κατά το τέλος της θερινής περιόδου, παρατηρούνται μεγάλες συγκεντρώσεις αποδημητικών πουλιών. Λευκοπελαργοί (Ciconia ciconia).
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Στις χέρσες εκτάσεις της περιοχής του ποταμού και κατά το τέλος της θερινής περιόδου, παρατηρούνται μεγάλες συγκεντρώσεις αποδημητικών πουλιών. Μαυροπελαργοί (Ciconia nigra), που κατά εκτιμήσεις το 50% του ελληνικού πληθυσμού φωλιάζει στην ευρύτερη περιοχή.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Τους χειμερινούς μήνες και ιδιαίτερα σε περιόδους κακοκαιρίας παρατηρούνται μεγάλες συγκεντρώσεις χειμωνιάτικων αποδημητικών πουλιών. Διάφορα είδη παπιών.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Η Δεκαοχτούρα (Streptopelia dacaocto), κοινό είδος σε ολόκληρη την επικράτεια, τρέφεται κυρίως με σπόρους και διαβιεί κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Γεννά δύο αυγά που επωάζουν και οι δύο γονείς και αναπαράγεται από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Η Κουκουβάγια (Athene noctua), νυκτόβιο αρπακτικό, γνωστή και σαν το σύμβολο της σοφίας της θεάς Αθηνάς, συχνά συναντάται σε ανοιχτούς χώρους και την ημέρα. Η διατροφή της περιλαμβάνει μια ποικιλία από μεγάλα έντομα, μικρά θηλαστικά και διάφορα μικρόπουλα.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Στα λασποτόπια που σχηματίζονται στις όχθες του ποταμού χαραδριόμορφα, τρίγγες και τουρλίδες διαβιούν όλο το χρόνο.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.