28/09/2006
Νικήσιανη - Παγγαίο

Πάντσογλου Χρήστος
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ./Κ.Ε.Τ.Ε.Π.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης

ΘΕΣΗ: Η περιοχή του βόρειου Παγγαίου προσεγγίζεται από την Νικήσιανη που βρίσκεται σε απόσταση 35km από την πόλη της Καβάλας και 22km από την πόλη της Δράμας.
ΥΨΟΜΕΤΡΟ: Το μέγιστο υψόμετρο στην περιοχή (Παγγαίο κορυφή Μάτι), αγγίζει τα 1956μ.

Ο Δήμος Παγγαίου αποτελείται από τους οικισμούς της Νικήσιανης, του Παλαιοχωρίου και της Γεωργιανής και βρίσκεται χαμηλά στις βορειοδυτικές πλαγιές του όρους Παγγαίο. Πυκνά δάση με πλούσια βλάστηση και σημαντική πανίδα, εκτεταμένα ορεινά βοσκοτόπια, απόκρημνα βράχια και γκρεμοί, τρεχούμενα νερά και σημασμένα μονοπάτια χαρακτηρίζουν την περιοχή. Από τα υψώματα της βορειοδυτικής πλευράς αντικρίζει κανείς ανατολικά τον κάμπο των Φιλίππων και δυτικά τα όρη Φαλακρό και Μενοίκιο, κατάληξη της οροσειράς της Ροδόπης. Το δασικό σύμπλεγμα του Παγγαίου όρους έχει έκταση περίπου 200.000 στρέμματα. Ένα μικρό μέρος του βουνού έχει χαρακτηρισθεί από το Δασαρχείο Καβάλας, ως καταφύγιο θηραμάτων, (έκταση 63.000 στρ.).
Κορυφές όρους Παγγαίο. Η περιοχή ανήκει στις «Προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 στην Ελλάδα». Κωδικός περιοχής: GR 1150005. Γεωγρ. Μήκος: 24ο 05 / Γεωγρ. Πλάτος: 40ο 55. Έκταση: 100.000 στρ. Μέγιστο υψόμετρο 1956μ. / Μέσο υψόμετρο 1500μ. (Στοιχεία από το βιβλίο «Οι προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 στην Ελλάδα», Ε.Ε.Π.Φ., έκδοση Αθήνα 2004).


Γενική άποψη της Νικήσιανης από τις πλαγιές του βουνού προς τη βόρεια πλευρά.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Γενική άποψη του κάμπου των Φιλίππων, από τις πλαγιές του βουνού προς τη βορειοανατολική πλευρά.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.