29-01-2006
Περιοχή Καρυοφύτου: ΧΛΩΡΙΔΑ

Πάντσογλου Χρήστος
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ./Κ.Ε.Τ.Ε.Π.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης

Στις χαμηλότερες πλαγιές της ανατολικής περιοχής, μέχρι το ύψος των 1000 περίπου μέτρων, υπάρχουν τα πιο πολλά χωριά, καλλιεργούμενα και εγκαταλειμμένα χωράφια, και βοσκοτόπια με φυτοφράχτες από αυτοφυή δένδρα. Επίσης, Συναντούμε τοπικά δάση κυρίως από Δρύες (Βελανιδιές), Οξιές και άλλα φυλλοβόλα είδη, τα οποία πυκνώνουν όλο και περισσότερο πάνω από τα 600 μέτρα υψόμετρο.
Η δυτική περιοχή, με υψόμετρο πάνω από 1000 μέτρα, καλύπτεται από εκτεταμένα πυκνά δάση Οξιάς, Δασικής Πεύκης και Σημύδας. Σε μερικά σημεία, όπως γύρω από το Λειβαδίτη, τα δάση αυτά έχουν αντικατασταθεί από βοσκολίβαδα που τα δημιούργησαν οι άνθρωποι με τη φωτιά και τα χρησιμοποιούσαν ως θερινά βοσκοτόπια για εκατοντάδες χρόνια.


Ο ορεινός όγκος της Ροδόπης αποτελεί και το νοτιότερο σημείο εξάπλωσης της Σημύδας (Betula pendula) στην Ευρώπη, που στην περιοχή σχηματίζει συστάδες. Το ξύλο της είναι λευκό και πολύ ελφρύ.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Η Λαδανιά (Cistus), μικρός αειθαλής θάμνος με φαρμακευτικές ιδιότητες, συναντάται σε ξηρές και ηλιόλουστες θέσεις σε θαμνότοπους, στα πρανή των δρόμων και σε ξερολιθιές στα όρια των αγρών, προσελκύοντας πληθώρα εντόμων.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Το Αγριόκεδρο (Juniperus oxycedrus), μεγάλος αειθαλής θάμνος ή δέντρο μέχρι 7 μέτρα ύψος συναντάται σε ξηρές, άγονες, πετρώδεις και ηλιόλουστες θέσεις σε θαμνότοπους και αραιά δασωμένες εκτάσεις.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.