28/09/2006
Νικήσιανη - Παγγαίο: ΠΑΝΙΔΑ

Πάντσογλου Χρήστος
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ./Κ.Ε.Τ.Ε.Π.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης

Σημαντική είναι και η βιοποικιλότητα στην πανίδα της περιοχής. Καταγράφονται θηλαστικά όπως η Βίδρα (Lutra lutra), η Αλεπού (Vulpes vulpes), ο Λύκος (Canis lupus), Ο Αγριόγατος (Felis silvestris), το Αγριογούρουνο (Sus scrofa) κ.α. Η ορνιθοπανίδα της περιοχής είναι ανάλογη με την ποικιλία των βιοτόπων που συναντά κανείς σε ολόκληρη την έκταση του βουνού, αλλά και λόγω γειτνίασης με τις καλλιεργούμενες πεδινές εκτάσεις και τον ποταμό Στρυμόνα από τα δυτικά. Στα χαμηλά υψόμετρα η παρουσία του Πελαργού (Ciconia ciconia), της Γερακίνας (Buteo buteo) του Πετρίτη (Falco peregrinus) και διάφορων μικρόπουλων (κοτσύφια, τρυγόνια, τσίχλες κ.α.) είναι σημαντική. Σε μεγαλύτερα υψόμετρα παρατηρούνται ο Φιδαετός (Circaetus gallicus), ο Χρυσαετός (Aquila chrysaetos), η Πετροπέρδικα (Alectoris graeca), ο Μπούφος (Bubo bubo), οι Δρυοκολάπτες (Dryocopus) κ.α. Επιπλέον και η ερπετοπανίδα στην περιοχή περιλαμβάνει ενδιαφέροντα είδη όπως ο Λαφιάτης (Elaphe longίssima), η Οχιά (Vipera), η Πράσινη σαύρα (Lacerta viridis), οι Χελώνες (Testudo), η Σαλαμάνδρα (Salamandra salamandra).


Πολλά σπάνια μικρόπουλα τρέφονται και αναπαράγονται στα βραχοτόπια, σε όλη την έκταση του βουνού. Ασπροκωλήνα (Oenanthe hispanica).
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Πολλά σπάνια μικρόπουλα τρέφονται και αναπαράγονται σε όλη την έκταση του βουνού. Αετομάχος (Lanius collurio).
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Στα ρυάκια και στις «λιμνούλες» που σχηματίζονται στην περιοχή βατράχια και φρύνοι εναποθέτουν τα αυγά τους. Οι αναπτυσσόμενοι γυρίνοι, σημαντικός κρίκος στην τροφική αλυσίδα, τρέφονται με την σειρά τους από την άλγη των νερών.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.