08/04/2006
Θάσος: ΝΕΡΑ

Πάντσογλου Χρήστος
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ./Κ.Ε.Τ.Ε.Π.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης

Το νησί χαρακτηρίζεται για την αφθονία των επιφανειακών υδάτων που το χειμώνα κατεβαίνουν ορμητικά από τα χειμαρρικά ρέματα προς τη θάλασσα, ενώ το καλοκαίρι κατεβαίνουν ήπια, δημιουργώντας μικρούς καταρράκτες (Αγία Βασιλική) στα απότομα σημεία των κοιτών δημιουργώντας μ? αυτόν τον τρόπο μικρούς αβαθείς νερόλακκους, που σχηματίζονται στις πολυάριθμες λεκάνες των κοιτών. Μια τεχνητή λίμνη βρίσκεται βόρεια των Μαριών, ενώ μικρής έκτασης υγρότοποι δημιουργούνται την άνοιξη έως νωρίς το καλοκαίρι στις ακτές γύρω από τις εκβολές των ρεμάτων.
Ποιότητα νερών: Τα νερά της Θάσου πηγάζουν από το βουνό και προέρχονται από το λιώσιμο των χιονιών ή από υπόγεια ύδατα που βρίσκουν διεξόδους σε διάφορα σημεία του εδάφους. Είναι πολύ καθαρά, αφού δεν περνούν από καμία εστία μόλυνσης ή ρύπανσης.


Κρυστάλλινα νερά ξεκινούν από τις κορυφές διασχίζοντας καταπράσινα δάση ενώ στην πορεία χάνονται σε υπόγειες διαδρομές για να ξεπηδήσουν στις ακτές από φυσικές πηγές και ρέματα.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Μικρός καταρράκτης μέσα στα βαθύσκιωτα πλατάνια, που σχηματίζεται από τις πηγές της Αγίας Βασιλικής, οι οποίες τροφοδοτούν με πόσιμο νερό το Θεολόγο και την γύρω περιοχή.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Σε πολλά σημεία του νησιού, ακόμα και μέσα στη θάλασσα τα νερά αναβλύζουν τροφοδοτώντας καλλιέργειες και οικισμούς. Παναγία στο δρόμο για Χρυσή Αμμουδιά.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Φυσικό περιβάλλον της νήσου Θάσου.
(Μέγεθος: 245 kb)  (Πηγή: ΝIKOΛAOΣ EΛEYΘEPIAΔHΣ)