05/03/2007
Τουριστικοί Προορισμοί Δήμου Νικηφόρου

Μπαΐρα Κλειώ
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ./ ΕΚ ΑΘΗΝΑ
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης

Ο Δήμος Νικηφόρου βρίσκεται στα Νοτιοανατολικά του Ν. Δράμας. Όλος ο Δήμος καταλαμβάνει ένα τμήμα συνολικής έκτασης 240.998 στρεμμάτων, αποτελείται από 7 δημοτικά διαμερίσματα και περιλαμβάνει 21 διάσπαρτους οικισμούς με έδρα το Νικηφόρο. Ο πληθυσμός του, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, ανέρχεται στις 4279 κατοίκους. Ένα μεγάλο ποσοστό ανήκει στο προσφυγικό στοιχείο και οι ασχολίες τους είναι κυρίως η αμπελουργία, η ελαιοπαραγωγή και η κτηνοτροφία. Ο Δήμος οφείλει το όνομά του, κατά την παράδοση, στον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά που εκστασιασμένος από την ομορφιά του τοπίου και τη φιλοξενία των κατοίκων, έδωσε τιμητικά το όνομά του σε αυτόν.

Η ιστορία της περιοχής χάνεται στα βάθη των χιλιετιών στην προϊστορική εποχή. Εντοπίστηκαν τρεις οικισμοί που ανήκουν στην αποχή του Χαλκού. Η πορεία του στο χρόνο κορυφώνεται κατά τη βυζαντινή περίοδο με το Χριστιανισμό, τις δεκάδες γραφικές και επιβλητικές εκκλησίες. Ξεχωρίζουν το παρεκκλήσι του Αη Γιάννη του Προδρόμου και ο Άγιος Νικόλαος χτισμένος το 1884.

Εκεί όμως που κυριολεκτικά ο επισκέπτης θα υποκλιθεί μπροστά στη μαγεία της φύσης είναι τα φανταστικά τοπία του Δρυμότοπου, όπου η πραγματικότητα συναντά τη φαντασία, και ένα μυθικό τοπίο σπάνιας ομορφιάς με πυκνά δάση οξιάς. Εδώ ο επισκέπτης νοιώθει την ομορφιά με όλες του τις αισθήσεις. Πανέμορφοι και καταπράσινοι χώροι αναψυχής, πραγματικές οάσεις ηρεμίας και γαλήνης, φροντισμένοι και ιδιαίτερα προσεγμένοι από το Δήμο, δίνουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα να ζήσει αξέχαστες στιγμές γεμίζοντάς τον με αναμνήσεις. Οι πανέμορφοι χώροι αναψυχής όπως το δασάκι της Αδριανής γνωστό και ως Μάης, ο Αη Γιάννης της Πλατανιάς, Το δασάκι της Πτελέας και ο Προφήτης Ηλίας του Νικηφόρου, προσφέρουν τη δυνατότητα της φυγής σε ειδυλλιακά τοπία που βρίσκονται μόλις 10 χιλιόμετρα από την πόλη της Δράμας.

Σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, διοργανώνονται πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις από δραστήριους πολιτιστικούς συλλόγους όλων των δημοτικών διαμερισμάτων και κρατούν ζωντανή την επαφή με την παράδοση. Ιδιαίτερη αθλητική δραστηριότητα παρουσιάζουν και τα τέσσερα αθλητικά σωματεία, με ενεργή συμμετοχή στα αθλητικά δρώμενα. Ο τόπος αυτός σας προσκαλεί να τον επισκεφτείτε για να γνωρίσετε και από κοντά όλες αυτές τις αρετές.


Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.