25/04/2007
Τουριστικοί Προορισμοί Δήμου Μεταξάδων.

Μπαΐρα Κλειώ
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ./Κ.Ε.Τ.Ε.Π.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης

Ο Δήμος Μεταξάδων βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του Νομού Έβρου και δημιουργήθηκε από τη συνένωση οχτώ πρώην κοινοτήτων και περιλαμβάνει 14 οικισμούς. Έδρα έχει τους Αμαξάδες. Η έκτασή του ανέρχεται στα 211 km2 και έχει πληθυσμό 5777 κατοίκους. Τα βασικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη του νεοσύστατου Δήμου είναι το δάσος έκτασης 15000 στρ., (ως πλουτοπαραγωγική πηγή φυσικών πόρων αλλά και ως δυνατότητα ανάπτυξης τουρισμού ειδικής μορφής), η εύφορη κοιλάδα του Ερυθροπόταμου στον οποίο θα δημιουργηθεί φράγμα που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής, και ο παραδοσιακός χαρακτήρας των οικισμών των Μεταξάδων και του Παλιουρίου αλλά και του Αλεποχωρίου και ??.. που συνδυασμό με τα μνημεία της περιοχής και τις φυσικές ομορφιές που δημιουργούν δυναμική ανάπτυξη ήπιου τουρισμού.

Το χωριό Μεταξάδες από το 1361 έως το 1915 βρισκόταν υπό τουρκική κατοχή με εξαίρεση την περίοδο 1878 έως 1881 που καταλήφθηκα από Ρώσους. Από το 1915 και έως την ενσωμάτωση της περιοχής στην Ελλάδα οι Μεταξάδες τέλεσαν υπό Βουλγαρικής κατοχής. Οι σημαντικότεροι οικισμοί είναι της Άβδελλας, Αλεποχωρίου, Ασπρονερίου, Βρύσης, Βρυσικών, Γιατράδων, Δόξας, Ελαφοχωρίου, Λάδης, Παλιουρίου, Πόλιας, Σαύρας και Χιονάδων.
Στην περιοχή του Δήμου Μεταξάδων ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί το δημοτικό δάσος Μεταξάδων που είναι πλούσιο σε φυσικές ομορφιές αλλά και σε θηράματα, και τους παραδοσιακούς οικισμούς Μεταξάδων και Παλιουρίου αλλά και της Αβδέλλας και Αλεποχωρίου με παραδοσιακά λιθόκτιστα σπίτια, χτισμένα με ιδιαίτερη μαστοριά.

Οι τρεις μεταβυζαντινοί ναοί (Αγ. Αθανάσιος Μεταξάδων, Αγ. Αθανάσιος Αλεποχωρίου και Αγ. Παντελεήμονας Παλιουρίου) χτισμένοι στα τέλη του 17ου αιώνα αποσπούν την προσοχή του επισκέπτη που δεν παραλείπει να επισκεφτεί τον υπόγειο κτιστό τάφο της Δάφνης Ελαφοχωρίου που είναι ο πρώτος υπόγειος Θρακικός τάφος που βρέθηκε από τα πρώιμα ελληνιστικά χρόνια (4ος ή 3ος π.χ. αιώνα). Στον οικισμό Βρυσικά λειτουργεί λαογραφικό μουσείο.

Οι σύλλογοι γυναικών, οι αθλητικοί σύλλογοι και η πολιτιστική κίνηση Νέων Μεταξάδων διοργανώνουν κατά καιρούς διάφορες εκδηλώσεις κυρίως χορούς και συναυλίες. Προσπάθειες καταβάλλονται να διατηρηθούν ήθη και έθιμα της περιοχής όπως τα κάλαντα με τις πατροπαράδοτες ονομασίες που διαφέρουν από χωριό σε χωριό. Στους Μεταξάδες έχουμε τα Κόλιαντα, τα Κόλιαντα μπαμπού τσι τσι, τα Χριστοίαννα, τα Σούρβαλα και τα Λαζαρίσια. Στα άλλα χωριά έχουν άλλες ονομασίες όπως στην Καρωτή και τους Πετράδες γυρίζουν οι Μπουμπούσιαροι, στο Διδυμότειχο οι Φουστανελάδες, στα Λάβαρα τα Ρουγκάτσια, στο Ισαάκιο Πουρπούρίδης κ.α.


Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.